SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
Google
Geplaatst op 4 december 2014 om 12:06 door Trebla

Zoals bekend is Google de meest gebruikte zoekmachine.

Alleen vertoot deze de laatste tijd 'kuren' hoor ik van diverse zijden. Maar wat moet je dan?

Sedert kort is er in het nieuwe seniorenkomplex alhier een splinternieuw internetcafé geopend, geïnstalleerd door een lokaal 'self supporting professional', ook wel ZZP-er genoemd.

Omdat ik hier als vrijwilliger een paar uur per week aanwezig ben heb ik de zaak met de installeur doorgenomen. Omdat ook hi niet  weg is van Google werd er een ander zoekmachine geïnstalleerd namelijk die van BING. Deze website geeft elke 24 uur een werkelijk schitterende nieuwe foto op kultureel- of natuur gebied.

Als alternatief gaf deze jongeman nog twee andere zoekmachines op waarvan ik nog nooit had gehoord. namelijk, sorry voor de vreemde naam maar hij werkt wel erg goed, 'duckduckgo', https://duckduckgo.com/ en als tweede 'mamma', https://mamma.com/ 

BING gebruikte ik zelf al een tijdje en incidenteel, vanwege andere en soms betere resultaten, gebruik ik nu ook de twee andere zoekmachines.

De laatste twee zoekmachines houden geen privé of surfgegevens vast, bij BING kan je via de knop rechtsonder 'Europese gevegevensbescherming', hierom verzoeken, en heb ik dus ook gedaan. 

 

6 reacties
avatar
Ex-lid zegt:

'De laatste twee zoekmachines houden geen privé of surfgegevens vast' - zeggen ze zelf. Als die mededeling je beter doet slapen, dan zou ik dat geloven. Ikzelf ga uit van de gedachte dat de grootste, dus Google, het meest onder vuur ligt en het best wordt gecontroleerd, van buiten af. En dat scheve schaatsen dus aan het licht zullen komen.

Bedenk dat die lui allemaal geld willen verdienen, en dat alleen de zon voor niets opgaat (en zelfs dat niet iedere dag). Google zal wel eens langs het randje lopen, maar heeft er geen belang bij daar al te vaak al te duidelijk overheen te gaan en aan de schandpaal te komen.

Voor Bing (eigendom van Microsoft) zal wel ongeveer hetzelfde gelden. Maar ja: die prachtige foto is wel heel prachtig, en dus staat ie ook hier op mijn bureaublad, automatisch en elke dag een verse. Weet jij veel of en wat ie allemaal doorstuurt naar ome Microsoft? Ik niet... 

Kortom, ik leef volgens de simpele stelregel dat ik niet zo spannend ben voor die databoeren, maar dat ik ook mijn hele privéleven niet op internet hoef te zetten. En dat zou best wel eens ook voor jouw senioren kunnen gelden. Ik las laatst een blog van een medesenior, waarin hij alle ziektes waaraan hij lijdt opsomt, met de voorgeschreven geneesmiddelen erbij. Daar kan geen spionerende zoekmachine tegenop...

4 december 2014 om 15:36.
Trebla zegt:

Bij Google merk je het duidelijk aan de reklames en pop-ups die je dan krijgt.

Bij de twee alternatieven staat , soms ergens verdekt,

 'de zoekmachine die je niet volgt'.  Is wel het geval als je b.v. de twee digitale kaarten, de gewone en de 3D, van BING gebruikt.

Verder kan je de voorwaarden gewoon lezen betreffende hun veiligheids- en privacy beleid.

Ik ben het me altijd zeer bewust als ik persoonsgegevens gebruik. Maar soms kom je er niet onderuit. Let dan op het slotje of een groene URL regel.

4 december 2014 om 16:16.
avatar
Ex-lid zegt:

Natuurlijk zegt elke zoekmachine in z'n voorwaarden dat ie het beste met je voor heeft, en niets verkeerds van plan is. Maar niemand kan van de wind leven. Als iets 'gratis' is, moet het geld ergens anders vandaan komen, bijvoorbeeld van advertentie-inkomsten, of van de verkoop van je gegevens.

Trouwens: ook die slotjes en groene kleurtjes blijken gemanipuleerd te kunnen worden. Prima om daar op te letten, hoor, en ik zou het zeker blijven doen. Ik stop ook altijd als het licht op rood staat, en ik ben nog nooit aangereden op een kruispunt. Maar als een ander wél door rood rijdt, kan het aan mijn kant nog zo groen zijn, maar dan knalt het toch. Snap je wat ik bedoel? Absolute veiligheid bestaat niet, en door de weg/het internet op te gaan aanvaard je een zeker risico...

5 december 2014 om 06:15.
avatar
Ex-lid zegt:

Zelf ben ik ook geen Google fan. ik gebruik Ixquick.

5 december 2014 om 20:23.
Dirk Boom zegt:

Ik heb mij nooit druk gemaakt over de privacy via Google of Bing, velen anderen doen dat al incl. juristen. Ik heb er ook nooit nadeel van ondervonden en de reclames .... daar ben ik aan gewend, er zijn belangrijker dingen. Ik gebruik zowel Google als Bing maar vind de zoekresultaten van Google net iets beter, of is dat gewenning? Er zijn ook mogelijkheden om anoniem te surfen, eerlijk gezegd vind ik dat teveel moeite.

6 december 2014 om 11:07.
Trebla zegt:

In een, aan mij toegezonden, kopij van een zoekmachine test van begin dit jaar waarin er ruim 20 werden getest door doorgewinterde programmeurs en enkele beroeps hackers kwamen de door mij genoemde zoekmachines als beste uit de bus.

Ook Menno Schoone heeft er ooit eennstevig stuk op zijn website aan gewijd. Daar stond ook Ixquick bij als ik het goed heb.

Sommige zoekmachines zijn verbonden aan bedrijven waardoor ze zonder enige reklame te maken hun inkomsten krijgen. Van mij mogen ze reklame maken als ze maar zorgvuldig met de privacy omgaan.

Ook het postorderbedrijf boldotcom schijnt een aantal zoekmachines te exploiteren. Boldotcom is van AH holding.

Maar eens een poosje overgaan naar Ixquick, eigendom van Surfholding te Zeist en waarborgd ook de privacy. Maakt deels gebruik van algoritmen van andere zoekmachines.

Helaas moet ik dan wel de dagelijkse mooie foto´s missen. Mijn motivatie, ook al is er geen kommercie in het spel, is dat mijn gegvens, ook al heb ik niets te verbergen, in een kontroleerbaar kringetje moeten blijven.

Volgens ´startpagina.nl´ zijn er wel meer dan 50 zoekemachines. Ooit gewerkt met een van de eerste Ilse.

Tot slot, bedank voor alle reakties en adviezen.

6 december 2014 om 11:26.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club