SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
Identiteitsfraude en BSN, wanneer mag dat worden gevraagd.
Geplaatst op 12 december 2014 om 12:27 door Jan.Koll

Hoewel dit ogenschijnlijk niets met computerveiligheid te maken lijkt hebben toch even een link (klik op vette tekst) naar een artikel over het verstrekken van je BSN (BurgerServiceNummer).  Vaak worden identiteitsgegevens gevraagd, ook wanneer dit wettelijk niet is toegestaan.  En helaas wordt daarvan door computercriminelen op uitgebreide schaal misbruik gemaakt, b.v. om een bankrekening op jouw naam te open en daarmee b.v. gelden wit te wassen of anderszins frauduleuze handelingen verrichten, die de autoriteiten bij jouw als "schuldige" brengen....  Dat vermijden heeft ook te maken met hoe je met je identiteitspapieren (nou ja, kaartje) omgaat.  Als je al een identiteitspapier via internet verstuurt maak dan je BSN onzichtbaar en zet op dat gescande papier waarvoor het in dat geval bestemd is, b.v. “autoverzekering bij ANWB” of wat er ook maar aan de orde is maar stuur het nooit zo onaangepast door. En als je er een afdruk van maakt zet die tekst er ook op en maak je BSN onleesbaar.


Ook is het verstandig een aantal van die afdrukken, met de neutrale tekst “bestemd voor:”, bij de hand te hebben als je denkt dat ergens (b.v. in een hotel) wordt gevraagd om een kopie van je identiteitspapieren. Per geval zet je dan met de pen erbij waarvoor deze kopie bestemd is. Reden? Ook in een hotel kunnen medewerkers de kopie van je identiteitspapieren misbruiken.

Uitgebreide informatie biedt deze website van de overheid.

2 reacties
Truus zegt:

Maken we het meteen even computer/tablet gerelateerd: er bestaat een speciale app KopieID waarmee je een Id kunt aanpassen door bepaalde gegevens af te schermen Rijksoverheid: kopie Id app

12 december 2014 om 12:34.
MaritaA zegt:

KopieID is er voor Android en iOS (iPad/Phone) en Windows Phone, werkt simpel en logisch.

Geintroduceerd door minister Plassterk himself bij Radar!

http://www.radartv.nl/nieuws/archief/detail/article/overheid-lanceert-app-tegen-identiteitsfraude/​

12 december 2014 om 14:24.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club