SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
Verander het standaard wachtwoord van uw modem/router
Geplaatst op 11 augustus 2015 om 10:34 door MaritaA

Gisterenavond was weer te zien in Nieuwsuur, wat de gevolgen kunnen zijn als het standaard wachtwoord (onder op het modem,op de sticker) gebruikt wordt ipv een door de gebruiker zelf ingesteld wachtwoord.
Studenten van de Radboud universiteit, lieten duidelijk zien (het is overigens al jaren bekend) hoe hiermee in de kortste keren alles te zien is op uw pc (en te misbruiken), zoals wachtwoorden, documenten, maar ook dat hiermee betalingen vanaf uw bankrekening plaats kunnen vinden.
Het is niet veel werk om het wachtwoord te veranderen, ziet u er tegenop vraag dan pc hulp aan huis van Seniorweb aan, om u hierbij te helpen.

Hieronder een link, naar alle bevindingen en een link in het artikel naar Wikihow, hoe het wachtwoord te veranderen.

http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2015/33/beveilig-je-wifi-netwerk-verander-je-wachtwoord

Noot: indien een wachtwoord van het modem/router veranderd wordt, moet er op apparaten een nieuwe internet verbinding opgezet worden , met het nieuwe wachtwoord. (1 minuut werk)

15 reacties
HAN665 zegt:

Op 26 mei j.l. is er ook een uitzending geweest van NPO1 progamma Opgelicht. Naar aanleiding hiervan heb ik een brief ontvangen van mijn provider Online , waarin werdvermeld dat de modem , die ik heb standaard zijn beveiligd , indien ik de instellingen niet heb gewijzigd.
Ik heb dit nagegaan op de modempagina van Online en inderdaad stond de optie uitgeschakeld op" uit". Hetgeen betekent dat de PC niet van buitenaf is te benaderen.
Alleenvraag ik mij af of de router dan ook beveiligd is door het standaard wachtwoord. Het betreft de Huawei 665 . De router en modem is een apparaat.

11 augustus 2015 om 15:27.
MaritaA zegt:

HIER
de website van online met uw modem/router, er staat toch, indien u maximale
veiligheid wenst ..........
Ik persoonlijk, zou het veranderen.

11 augustus 2015 om 17:27.
HJesterhoudt zegt:

Ik wil hierop even reageren. Nadat ik eerst op 3 pc's Wi10 heb geinstalleerd, toch wel een heel gedoe met alle instellingen die moeten worden gecontroleerd EN aangepast, zag ook ik deze uitzending.
Uiteraard zat ik daar niet op te wachten, vlak voordat ik naar bed wilde.
Toch even gezocht op de site van Ziggo, mijn provider, naar....wachtwoord van de router wijzigen. Daar staat een heel duidelijke handleiding, compleet met plaatjes, enz.
Ik heb wel eerst even een andere netwerknaam bedacht en een ander wachtwoord. Al met al echt een fluitje vaneen cent. Hier hoeft niemand tegenop te zien.
Het meeste werk is eigenlijk nog het aanpassen van het netwerk op alle apparaten die gebruik maken van wifi in huis, telefoons, tablets....
Vergeet niet om deze nieuwe instellingen ook door te geven aan de personen die bij jou thuis ook gebruik mogen maken van jouw wifi.
Snel doen!!!

12 augustus 2015 om 07:30.
MaritaA zegt:

En het wachtwoord niet vergeten.😉

12 augustus 2015 om 09:53.
Marixius zegt:

En als we dan toch massaal het SSID aanpassen, dan is het ook zinvol om in de SSID de termen "_nomap" en "_optout" op te nemen.
De toevoeging "_nomap" is nodig als je niet wil dat jouw WiFi netwerk in de database van Google terecht komt. SSID-namen kunnen op Android smartphones o.a. gebruikt worden voor plaatsbepaling als het automatisch scannen naar WiFI stations is ingeschakeld.
De toevoeging "_optout" is wellicht nog belangrijker, omdat Microsoft het onzalige idee heeft om de WiFi-instellingen van jouw draadloze netwerk te delen met alle contactpersonen in jouw adressenlijst. Dit met de gedachte dat als jouw contactpersonen bij jou op bezoek komen, dat ze dan niet om jouw netwerkgegevens hoeven te vragen.
Dit idee is door MS ingebakken in Windows10 lees hier verder.

12 augustus 2015 om 12:28.
MaritaA zegt:

Klopt Marixius, maar Google biedt sinds 2011, na hun veroordeling, de mogelijkheid om _nomap, achter je SSID te zetten. Wrang is dat velen dat niet weten, laat staan er van gehoord hebben en je zelf iets moet ondernemen om nog een beetje je privacy t.o.v. Google te behouden. Alhoewel het onderwerp om veiligheid gaat, lijkt mij de inhoud van jouw reactie, die privacy als thema heeft, ook prettig voor velen.
Misschien interessant voor lezers hier om een iets uitgebreidere uitleg te geven? Het lijkt mij abracadabra als je er geen ervaring mee hebt, laat staan ooit van gehoord hebt.
Bedankt alvast voor je moeite.
MaritaA (beheerder)

12 augustus 2015 om 12:59.
Marixius zegt:

Het risico van ongenode gasten op je thuisnetwerk als gevolg van de Google registratie van je SSID is zeker aanwezig. Zeker als de SSID-naam eenvoudig te herleiden is naar de provider of modem/router fabrikant. Daarnaast zijn er helaas ook nog veel gebruikers die hun WiFi-netwerk niet eens beveiligen met een WPA-wachtwoord, maar met een WEP-key of zelfs helemaal geen wachtwoord (Slotje open). Ook in huis gebruikte Powerline adapters kunnen voor verrassingen zorgen. Een buurman kan als de boel nog op fabrieksinstellingen staat soms ongemerkt gebruikmaken van jouw netwerk zonder dat je het merkt.

Wat Microsoft met de komst van Windows10 en het delen van WiFi-gegevens met je contactpersonen doet vind ik echter nog veel kwalijker. Zeker als in je adresboek ook "vage" contactpersonen voorkomen alsgevolg van automatische toevoeging door het beantwoorden van een mailtje of koppeling met adresboeken van andere mail-accounts en sociale media als Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram etc.

12 augustus 2015 om 13:20.
MaritaA zegt:

Marixius, ik begrijp je irritatie t.o.v. deze privacyinbreuken.
Maar dan nu de hamvraag: hoe stel je _nomap in?
Laat ik dan even vermelden dat het traceren van Google, alleen geldt voor WiFi gebruikers, maar dat zijn er velen tegenwoordig.

12 augustus 2015 om 13:39.
Marixius zegt:

Mijn bijdrage betreft niet zozeer de privacyaspecten maar meer de veiligheidsrisico's als gevolg van de geschonden privacy.

Hoe je _nomap instelt is simpel, het betreft namelijk een achtervoegsel aan de SSID-naam. Heb je nu bijvoorbeeld een SSID van UPC, bijvoorbeeld "UPC1234567", dan verander je de naam in "UPC1234567_nomap".
Idem dito voor de _optout voor Microsoft.
ik weet echter niet of de "_nomap" en "_optout" gelijktijdig in de SSID gebruikt kunnen worden. Handiger had geweest als de "_nomap" ook voor "_optout" zou gelden.

12 augustus 2015 om 13:48.
HAN665 zegt:

Nog een vraag : voor optimale veiligheid wordt geadviseerd om en het SSID en het Wachtwoord te wijzigen. Als alleen het wachtwoord wordt gewijzigd is de WiFi verbinding dan toch nog te hacken. Uit de uitzending van Nieuwsuur blijkt dat het wacht woord is samengesteld uit de karakters van het SSID.

13 augustus 2015 om 11:02.
MaritaA zegt:

Maar toch niet als je het wachtwoord veranderd?

Kleine moeite om ook je SSID een andere naam te geven.

13 augustus 2015 om 14:22.
HAN665 zegt:

Dank voor uw antwoord. Heb SSID en wachtwoord gewijzigd.

13 augustus 2015 om 14:44.
jon047 zegt:

In het bewuste artikel van de Radboud Universiteit staat dat met name KPN. Ziggo en Tele2 -verbindingen kwetsbaar zijn. Nu is mijn provider Telfort, een dochter van KPN. Dus onder KPN rangschikken, en mijn wachtwoord wijzigen? (Ik heb een losse router, merk ICICU wireless 300N)

14 augustus 2015 om 12:55.
MaritaA zegt:

Ik vind dat je altijd de standaardinstellingen moet veranderen.
Ben voorstander van je eigen verantwoordelijkheid nemen, wat nu veilig lijkt te zijn is morgen te kraken.

14 augustus 2015 om 13:05.
Marixius zegt:

Een extra aandachtspunt geldt nog.
In sommige gevallen reset een provider op afstand het geleverde kabelmodem (bijv. UPC/Ziggo). Soms gebeurt dit na een soft- of firmware update. Dit kan er dan toe leiden dat het modem weer in de oorspronkelijke leverancierstand teruggezet wordt.
Maak dan voor jezelf wat aantekeningen waarin je beschrijft hoe je in het modem het SSID en de WPA-key wijzigt en welke waardes je moet invullen om al je draadloze apparaten weer met je thuisnetwerk te laten verbinden.
En vergeet niet om aan je SSID "_nomap_optout" toe te voegen, daarmee voorkom je dat Google je thuisnetwerk in hun database opneemt (_nomap) en dat Microsoft via WiFi Sense jouw netwerkgegevens deelt met contactpersonen in jouw adresboek (_optout).

14 augustus 2015 om 15:37.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club