SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Veiligheid-Club
ING bankieren
Geplaatst op 19 september 2015 om 21:54 door Pounamu

Allereerst:
Door de berichtgeving van SW over veilig bankieren via WiFi buitenshuis ben ik nogal in verwarring geraakt.
Ik heb een paar maal geprobeerd op het bewuste artikel te reageren, maar steeds was er "een fout opgetreden" en moest ik het nogmaals proberen. Volgende keer zal ik mijn tekst eerst kopiëren, want op deze manier moet je steeds overnieuw beginnen.
Nu dus maar via deze club: Ik was in de veronderstelling dat, als je buitenshuis via een vrijeWiFi verbinding inlogt bij je bank, je er (volgens de ING) op moet letten dat er https in de adresbalk staat of, in Safari, een groen sleuteltje voor de URL. Wij waren een week in een park op Texel met free WiFi en ik moest echt even geld overmaken van de spaar- naar de betaalrekening. Nu lees ik dat ik dat beter niet had kunnen doen.
Ik had een abonnement moeten hebben voor een 3G of 4G verbinding.... Dat heb ik niet uit financiële overweging. Ik heb voor mijn iPhone een prepay Lebara card met mobiele data uitgeschakeld. Ik internet niet via de telefoon, maar welvia m'n iPad, waar geen simcard in zit.
Dus ik kan alleen maar buitenshuis veilig geld overmaken als ik een internet simcard koop?
Of is het misschien wel veilig als ik de ING app gebruik? Dat gebeurt dan toch ook via diezelfde verbinding?
Sorry, maar ik begrijp hier niets van.

7 reacties
MaritaA zegt:

https://decorrespondent.nl/845/Dit-geef-je-allemaal-prijs-als-je-inlogt-op-een-openbaar-wifinetwerk/25988820-b2a600e1

Er zijn 3 ING banken op Texel, daar zou ik dan gebruik van maken in zo'n situatie.

19 september 2015 om 23:26.
Niekie zegt:

Als je met iPad met wifi inlogt op een wifi netwerk met een wachtwoord vind ik het veilig genoeg.
Er van uitgaand dat je ook naar https kijkt.
Tenzij het een netwerk is op een camping, hotel of elders, waar iederéén hetzelfde wachtwoord krijgt en gebruikt. Dan is het geen veilig netwerk.

Niek

19 september 2015 om 23:45.
Pounamu zegt:

Bedankt allebei. Beide reacties gaan er van uit dat wij een wachtwoord kregen van (in ons geval het vakantiepark). Dat was niet het geval, hun netwerk kiezen was al genoeg, geen wachtwoord nodig.
Mijn vraag gaat erover dat ING claimt dat we veilig internetten zolang we inloggen op hun URL, beginnend met https.
Toch begrijp ik dat het niet veilig was.
Wij gaan echt voor die doodenkele keer dat we dit nodig hebben geen telefoon-internet abonnement nemen. Mochten we langer dan nu en naar het buitenland op vakantie gaan dan zorgen we dat ons spaargeld op de betaalrekening staat (je krijgt in NL immers toch niet echt rente) en er dus via onze betaalpassen en een ATM over kunnen beschikken.
Jammer dat we kennelijk niet kunnen vertrouwen op de adviezen van onze eigen bank.
Bedankt voor jullie reacties, de boodschap is duidelijk, zelfs https is dus niet veilig op een vrije WiFi verbinding (zonder inlog).

20 september 2015 om 00:13.
Marixius zegt:

Even een misverstand uit de wegruimen.
Bij een https-verbinding wordt tussen de server (de bank) en de client (de computer/tablet/smartphone van de gebruiker) een encryptiesleutel afgesproken. De communicatie tussen de server en de client wordt dus versleuteld verstuurd. Ook al zou een ander op het zelfde netwerk de versleutelde berichten voorbij zien komen, dan kan hij of zij er nog niets mee omdat de ander niet over de afgesproken encryptiesleutel beschikt.
Dit in tegenstelling tot onbeveiligde mail en gewoon internetten via http.
Onversleutelde communicatie kan door derden simpelweg "meegelezen" worden.
Aanschaf van een extra SIM kaart is ook niet direct nodig. Je kunt op je iPhone "tijdelijk" mobiele data inschakelen en je smartphone als access point instellen. Dit betekent dat jouw iPad je telefoon ziet als WiFi toegangspunt en dan gebruik kan maken van internet via je telefoon.
In het buitenland kan het wel zinvol zijn om een lokale SIM-kaart met internet bundel aan te schaffen, omdat dit veelal goedkoper is dan je nederlandse internet/bel-bundel aan te spreken.

20 september 2015 om 10:39.
Niekie zegt:

Lees deze dan ook even, over de veiligheid van https op open wifi netwerken.

Niek

20 september 2015 om 11:15.
Pounamu zegt:

@Niek: Dat is een interessant artikel, legt in feite de vinger op hetzelfde als is beschreven in het artikel van De Correspondent (zie reactie van Marita). Met zo'n klein, relatief goedkoop, apparaatje de onbeveiligde verbindingen om je heen kunnen bekijken tot zelfs onderscheppen.

@Marixius: Bedankt voor de (zelfs voor mij) heldere uitleg! Ik begrijp nu beter hoe het zit.
Ik ga in ieder geval proberen of ik ook met mijn middelen in de schaars voorkomende gevallen mijn iPhone als tijdelijk access point kan gebruiken.
Alle artikelen gaan er logischerwijs van uit dat mensen toch wel een beetje laks zijn. Zoals inloggen en, eenmaal ingelogd, niet meer opletten op de versleuteling in de adresbalk. Ik ben heel precies in die dingen, let daar altijd op.
Verder heb ik inmiddels kennisgenomen van de website van de Stichting ECP-EPN (Veilig Internetten), geïnitieerd door o.a. de overheid.
Ik heb mijn iPhone zo ingesteld dat er niet automatisch gezocht wordt naar andere netwerken en ik laat die ook niet onthouden.

Tot slot nog: Ik had ook gevraagd of het met gebruikmaking van de mobiele app van je bank veiliger is, daarop kwam hier geen reactie, maar inmiddels heb ik uit externe informatie begrepen dat dat veiliger (of tenminste minder onveilig)is dan bankieren via de browser, wat ik tot nu toe op m'n iPad deed. Dus ik moet die gewoonte in ieder geval maar aanpassen.
Als we een week of langer buitenshuis zijn wil ik af en toe ons saldo checken.
Ik zie mezelf echt niet een ING kantoor binnenlopen en vragen of ik dat bij hun even kan doen. Of bij hun een transactie kan doen, b.v. geld van spaar naar betaalrekening overschrijven.

Al met al zeer bedankt voor de reacties, het blijft een gevoelige materie die om constante aandacht vraagt, de wereld wordt er niet vriendelijker op, helaas...

20 september 2015 om 12:16.
MaritaA zegt:

Zorg ook op je iPad dan dat het automatisch zoeken naar andere netwerken uitstaat.

Zelfs op mijn MacBooks vind ik netwerken, die via de iPhone, als ik, buitenshuis ben geweest erop staan! Ik gebruik zelfs Appie niet meer als ik in AH ben. (jouw Fon netwerk, waar je opeens opzat)

Zelfs al krijg je buitenshuis een wachtwoord, dan is dat vaak geldig voor de hele of de halve camping, vakantieoord, hotel etc, dus valse veiligheid. Ikzelf maak buitenshuis gebruik van een VPN (Virtual Private Network), waar op ik inlog, maar kost jaarlijks geld, maar een lege bankrekening is erger.

20 september 2015 om 12:28.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Veiligheid-Club?
Veiligheid-Club