SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Video-Club
Film 16:9 vanuit Magix 16 naar ext. harde schijf.
Geplaatst op 10 november 2013 om 18:36 door hans oling
Zowel tijdens de bewerking als de export naar de ext. harde schijf de beeldverhouding 16:9. Toch wordt de film in 4:3 opgeslagen en moet apart op 16:9 ingesteld worden zowel voor de T.V. als VCL-mediaplayer. Het beeld in de map op de harde schijf heeft een 4:3 model, in tegenstelling tot de film over 2012 dat dezelfde breedte heeft, maar lager is.
5 reacties
Gerard WMW zegt:
Hans,
Misschien ligt het aan de film- of de projectinstellingen van deze film. Dit zijn twee afzonderlijke items die geheel los staan van het zichtbare projectiescherm tijdens de bewerking.
Gerard
11 november 2013 om 07:56.
Cinecor zegt:
Wat zijn de specs van het bronmateriaal? SD of HD? Als het SD betreft, is het dan anamorph of letterbox?
11 november 2013 om 09:10.
Cinecor zegt:
@Gerard WMW:
Wat bedoel je met "het zichtbare projectiescherm tijdens de bewerking"?
Je hebt het over "Dit zijn twee verschillende items", maar welke zijn dat dan?
11 november 2013 om 10:11.
Gerard WMW zegt:
Vóórdat je een montage gaat beginnen kun je in Magix de instellingen van de te maken film inregelen. Zo staat bij mij de te maken film standaard ingesteld op Pal HDV2 1080i 16:9 (1440x1080) - maar er zijn veel meer presets te kiezen. Deze keuzemogelijkheid krijg je (in principe als standaard) te zien bij het opstarten van het programma.
De te branden DVD krijgt in principe ditzelfde format. Ik vermoed dat dit ook geldt voor de standaard export.
Brand je meer films in hetzelfde project op een DVD, dan kunnen de films onderling wel verschillende formats hebben. Consequentie is dan natuurlijk wel, dat je zwarte balken te zien krijgt op je tv-scherm!

Tijdens de montage heb je een previewvenster (ik noemde dit abusievelijk het zichtbaar projectiescherm), dat je naar believen alle mogelijke formaten kunt geven zonder dat dit verder invloed heeft op het resultaat. Anders gezegd: als je alleen het previewvenster aanpast aan het gewenste formaat van de film, dan verandert er op de achtergrond niets. In mijn reactie sprak ik de mogelijkheid uit, dat dit de "oplossing" van de vraag zou kunnen zijn.

Tot slot: wanneer je de filminstellingen opvraagt (bestand, instellingen, film) dan kun je via de tabs je de instellingen van zowel het project als de film opvragen (en eventueel wijzigen).
11 november 2013 om 12:11.
Cinecor zegt:
@Gerard WMW.
Dit vraagt toch wel om wat meer uitleg...
Als je een filmproject instelt op HDV 1080i (interlaced) hoef je daarbij geen 16:9 in te stellen want dat is bij HD altijd anamorphic 16:9, m.a.w. in HD bestaat er geen 4:3. Bij 1080p spreken we van progressive, waarbij de beeldopbouw niet uit twee helften bestaat (interlaced). Voor het project (de sequence) kies je dezelfde instelling als die van de grootst aanwezige hoeveelheid bronmateriaal. Bij Magix (en ook veel andere NLEsoftware) hoef je dat van te voren niet in te stellen. Je plaatst eenvoudigweg een eerste shot op de timeline en er wordt gevraagd of dit de instellingen voor je project moeten zijn. Hoogstens kan je voor de audio dan nog kiezen voor een andere sample rate. De aanduiding HDV2 die Magix gebruikt slaat alleen op hun eigen keuze voor (kennelijk) maar twee mogelijkheden: HDV1 en HDV2. In werkelijkheid bestaat dit onderscheid niet.
In SD bestaan er twee soorten 16:9. Het meest komt “letterbox” voor. Dat is feitelijk gewoon 4:3 waarbij boven en onder een gedeelte van de pixels niet wordt gebruikt (vandaar in sommige omstandigheden de zwarte balken boven en onder). De betere camera’s leveren ook “echte” 16:9, wat anamorphic wordt genoemd. Aangepaste pixels dus.
Vandaar eerst mijn vragen aan de oorspronkele vragensteller!
Het bronmateriaal (van de camera) wordt ten onrechte dikwijls “film” genoemd. Dat is feitelijk misleidend. Een film is het eindproduct dat je aan de kijker aanbiedt, meestal dus geëdit en bewerkt (ook al weer twee verschillende begrippen). Het bronmateriaal wordt “footage” genoemd.
Een prieviewvenster is a.h.w. niets meer of minder dan een soort monitor die laat zien wat er op de timeline staat en wat dus nog een film moet worden.
De kwaliteit van het beeld is meestal minder dan de footage.
Het zou goed zijn als iedereen die zich met filmen bezighoudt en met anderen daarover wil discussieren gebruik maakt van de algemeen gangbare termen, die meestal in het Engels zijn. Maar helaas zijn er bij de verschillende NLE software veel heel slechte eigen vertalingen naar het Nederlands waardoor er in dit opzicht een grote spraakverwarring ontstaat.
Als je het filmproject exporteert tot “de film” dan kan dat in een ander format dan het project/footage. Er wordt dan geconverteerd en geëncodeerd. Een DVD is daarvan één van de voorbeelden. Dat is altijd Mpeg-2 en dus geen HD., wat een aanzienlijk kwaliteisverlies oplevert.
11 november 2013 om 15:25.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Video-Club?
Video-Club