SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Video-Club
4 K
Geplaatst op 11 maart 2016 om 18:39 door gerda jacoba

Is er iemand die meer weet van video in 4 K en wat er bij komt kijken?
Zijn er mogelijkheden om dat materiaal te bewerken in een montageprogramma? Het bewerken van HD materiaal is al een hele klus voor de computer hoewel ik volgens mijn computerman de snelste computer heb die hij kan maken. Maar via de omweg die Joop Woldman heeft aanbevolen(eerst omzetten naar Mpeg-2 1080i lukt het goed.
Zijn er ook dergelijke mogelijkheden voor 4K? zonder kwaliteitsverlies?
En wat heb je allemaal nieuw nodig om er van te kunnen genieten?
Ik wil graag op de hoogte zijn van alles wat er mee te maken heeft.
Gerda Klaver

5 reacties
Niekie zegt:

Ik zou zeggen lees deze eens door.

Niek

11 maart 2016 om 22:51.
Cinecor zegt:

Nog niet alle NLEsoftware is optimaal ingericht voor 4K bewerking. Gelet op uw opmerkingen is dat bij Pinnacle Studio ook het geval omdat wordt aanbevolen eerst te converteren naar Mpeg2 1080i. Dat is dus "gewoon" HD.
Daarbij raak je dus de optimale resolutie van 4K kwijt.
Het zou dus verstandig zijn om naar andere, betere, NLEsoftware om te zien.
Overigens is daarentegen wel de vraag of 4K erg veel toevoegt aan de totale kwaliteit van onze amateur filmprojecten. De beeldscherpte is dan wel optimaal, maar zijn het filmverhaal, de montage en alle andere facetten van het filmmaken dan ook van absolute topkwaliteit? M.a.w. is die 4K wel het aanschaffen waard, want alleen een subliem scherp beeld maakt nog geen goede film.

13 maart 2016 om 10:37.
jnwoldman zegt:

Sommige mensen gebruiken 4K in HD films en kunnen de 4K beelden dan eventueel inzoomen zonder kwaliteit verlies in de HD film.

14 maart 2016 om 14:34.
Cinecor zegt:
Die mogelijkheid van inzoomen bij het editen is heel soms natuurlijk wel handig. Vooral bij gebruik van foto's met een hoge resolutie in een filmproject. Maar in principe kadreer je de filmbeelden toch meestal bij de opname. Overigens lijkt me dit wel een hele vreemde reden om een (relatief dure) 4K camera aan te schaffen...
14 maart 2016 om 16:07.
gerda jacoba zegt:

Iedereen bedankt voor de reacties. De tip van Niekie leverde zeker interessante informatie. Mijn vraag ontstond toen mijn oog viel op een nieuwe camera MET ZOEKER. Dan mag het wat kosten want van die ellendige schermpjes raak ik geregeld hevig gefrustreerd, ook al omdat ik altijd buiten in de natuur film met veel licht. Toevallig had die camera ook 4K, vandaar mijn interesse. Daar komt nog bij dat ik af en toe wordt gevraagd om een van mijn films te vertonen. Dat moet dan op een groot scherm en dan is alle extra scherpte mooi meegenomen. Af en toe achteraf een beetje digitaal inzoomen heeft ook zo zijn voordelen, temeer omdat in de natuur, met wildlife er niet veel te regisseren valt. Achteraf moet ik alle zeilen bijzetten om er een goed lopend verhaal van te maken.
Ik begrijp dat er nog niemand is die ervaring heeft met het verwerken van 4K materiaal.

15 maart 2016 om 23:14.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Video-Club?
Video-Club