SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Video-Club
Mededeling - donderdag 21 februari 2019
De Video-Club heeft een nieuwe beheerder, Roy Bosman alias Bosjesman. Roy heeft veel ervaring met het begeleiden van de clubs bij SeniorWeb. We wensen u een leerrijke tijd bij de Video-Club! Hebt u vragen of opmerkingen, mail de coördinator van de clubs bij SeniorWeb.
DVD kopiëren
Geplaatst op 17 april 2016 om 20:24 door p.l.slis

Ik heb onlangs Pinnacle 15 geüpgraded naar Pinnacle 18. Met 15 heb ik een aantal dvd’s gemaakt en daaraan schijfmenu’s toegevoegd. Ik heb geprobeerd o.a. met 18 kopieën van deze dvd’s te maken. In de kopieën ontbreken steeds de menu’s en ze zijn alleen afspeelbaar op mijn PC en niet meer met mijn dvd recorder op TV.
Verder vraagt mijn zwager kopieën met extensie .avi. Is dat mogelijk? Zo ja, hoe moet ik dat dan doen?

Fijn als iemand me kan helpen.

Piet Slis

25 reacties
Niekie zegt:
Een redelijk en gratis programma om dvd's mee te kopieëren is cdburnerxp.
Het 2e probleem is wat lastiger.
Als je de projecten opnieuw kunt im- en exporteren in Pinnacle kan je als export mogelijk de extensie AVI kiezen.
Als je de huidige dvd bestanden los wilt converteren naar AVI is even van belang wat de huidige extensie nu is.

Niek
17 april 2016 om 22:23.
Cinecor zegt:

Op een video-DVD (die je op eenDVD speler kan afspelen) zijn de bestanden altijd MPEG-2 met de extensie .vob.
Een avi bestand kan je wel op een DVD zetten, maar dan is deze alleen op een pc af te spelen. We spreken dan van een data-DVD.
Het is aan te bevelen om voor het branden van een video-DVD gebruik te maken van speciale authoring software en de NLEsoftware links te laten liggen. Met laatstgenoemde software exporteer je het filmproject naar het MPEG-2 format (er wordt geconverteerd). De authoring software hoeft dan niet te converteren.
Ook een avi bestand kan in de authoring software gebruikt worden, dan wordt er door die software, vóór het eigenlijke branden, automatisch geconverteerd.
De kwaliteit van het converteren kan verschillen voor beide soorten software (uitproberen!).
Overigens zal binnen niet al te lange tijd de DVD gaan verdwijnen, ook voor video. Met de juiste bestanden op een USB stick is kwalitatief een beter resultaat voor het vertonen van de film te behalen: Een betere compressie bij een kleinere bestandsgrootte. De mp4 is daarvan een bekend voorbeeld.
NB: Het converteren van bijv een MPEG naar avi is zinloos, ook via de NLEsoftware.. De avi heeft voor dit doel alleen zin als deze door exporteren uit het filmproject is verkregen en het bronmateriaal eveneens uit avi bestanden bestaat.

18 april 2016 om 12:42.
roelvanroon zegt:

naar aanleiding van de vraag van de heer Slis, wil ik graag het volgende weten: als je het project hebt omgezet in een film , wat kun je dan het beste doen: opslaan op een usb-stick? in welk format? MPEG-4? en kun je het dan afspelen ? zo niet hoe dan wel? En als je het converteert naar MPEG-2 kun je het dan wel afspelen , op videospeler, of Blue-ray speler? En kun je dan als je dat per se wilt het ook nog op een DVD zetten? En als je iemand zo'n DVD wilt geven kun je hem dan kopiëren? Hoe? Verder is me de term authoring softwear volstrekt onduidelijk, houdt dat verband met het merk camera? of betekent het gewoon buitenlands fabricaat in tegenstelling tot Nederlands fabricaat. ? Ik vraag maar want af en toe zie ik door de bomen het videobos niet meer.
Roelof Weitering

18 april 2016 om 16:45.
Niekie zegt:

In het Nederlands dan. Zie hier.
"" Deze software moet voldoen aan de specificaties die zijn opgesteld door de Dvd Forum group in 1995, anders is het mogelijk dat dvd-spelers de dvd niet kunnen lezen.""
Dus een heel moeilijk woord voor "geschikte" software om een dvdtje te branden.

CDburnerXP valt dus onder Authoring Software

Niek

18 april 2016 om 17:31.
p.l.slis zegt:

Beste Niek,
Het programma dat u heeft opgegeven heb ik met succes gedownload. Ik heb drie Dvd's, gemaakt met 15 gekopieerd naar mijn PC. Vanuit mijn PC heb ik ze vervolgens gebrand. Een DVD is prima gelukt, de andere twee werken niet op de TV met een DVD speler, wel op mijn PC. Ik ga morgen verder proberen. Of weet u nu al wat ik verkeerd doe. Dank voor uw hulp.
Oiet Slis

18 april 2016 om 22:32.
Niekie zegt:

Als je dvd's brandt die ook op andere apparaten moeten worden weergegeven, moet je ze altijd Finaliseren, ofwel afsluiten. Ergens zal daar een keuze voor zijn in de stappen naar het branden toe.
Brand ook nooit op de hoogste snelheid. Zelf stel ik altijd de ene laagste snelheid in. En verder gebruik altijd dvd R en nooit DVD RW
Maar dat hoeft in dit geval het probleem niet op te lossen.

Want welke extensie heeft het bestand dat u gaat branden?
En welke extensie heeft het bestand op de dvd?
Niet elke dvd speler kan alle mogelijk extensies afspelen.

Niek

18 april 2016 om 22:53.
Cinecor zegt:

Aanvulling op Niek:
Want welke extensie heeft het bestand dat u gaat branden?
En welke extensie heeft het bestand op de dvd?
Niet elke dvd speler kan alle mogelijk extensies afspelen.

In mijn vorige bericht heb ik duidelijk aangegeven dat de beste manier is om vanuit het filmproject te exporteren naar MPEG-2 voor DVD. Dat bestand gebruik je in de authoring software zonder te converteren en krijgt dan op de DVD de extensie .VOB (maar het blijft een mpeg-2). Zo'n DVD zal op elke normale DVDspeler kunnen worden afgespeeld.
NB: Ik ga er daarbij wel van uit dat de NLEsoftware van een dusdanige kwaliteit is dat het exporteren en het converteren naar de MPEG-2 optimaal is. Dat laat bij goedkope (gratis) authoring software soms namelijk nog wel eens te wensen over en dan omzeil je dat. De NLEsoftware is niet per definitie de meest geschikte software voor het branden van een DVD, daar gebruik je (goede) authoring software voor. Met bijvoorbeeld Adobe Première Pro kan zelfs helemaal niet gebrand worden, daarvoor wordt aparte software bijgeleverd: Adobe Encore.
Ook nog belangrijk: Bij het exporteren van je filmproject kies je bij voorkeur voor het format dat is afgestemd op het gebruik er van. Voor DVD dus MPEG-2 voor DVD, voor afspelen op een mediaspeler (TV) of beamer: mp4, enz.
Archiveren doe je altijd in het format van je projectinstellingen of (nog beter) sla het volledige project en alle bronbestanden op. Kost veel schijfruimte, maar dat is het dubbel en dwars waard.

19 april 2016 om 10:19.
p.l.slis zegt:

Beste Niek,
Voor dat ik uw reactie gelezen had ben ik aan de slag geweest. Wanneer ik brand via het kader waarbij je de bestanden moet slepen, gaat het verkeerd. Brand ik met het kader waarin je de bestanden in een menu opzoekt, en dan brandproces starten, gaat het prima.
Met uw uitleg ga ik zoeken naar 'finaliseren' en 'snelheid van branden'.
Waar zie ik welke extensie mijn bestanden hebben. In de verkenner zie ik VOB, BUP en IFO bestanden. Maar dat is het vast niet, denk ik.

Nu ga ik achter het AVI probleem aan. Nogmaals dank.
Piet Slis

19 april 2016 om 11:09.
Cinecor zegt:
Kennelijk heb je mijn antwoorden niet gelezen. Een VOB bestand is het eigenlijke videobestand, het is een MPEG-2 die op een DVD de extensie .VOB krijgt, maar het blijft een MPEG-2. Extensie zegt dus niet alles. Wil je alles weten over de kenmerken en inhoud van een bestand dan kan je dat met het gratis progje Mediainfo doen, te downloaden van internet.
19 april 2016 om 12:03.
Niekie zegt:

Ik denk Piet dat je zoiets nodig hebt om de bestanden op de dvd die je nu gemaakt hebt (die zou je overal op moeten kunnen bekijken) om te zetten naar AVI.
(let bij het installeren wel even op vinkjes van extra dingen die je niet wilt hebben, dus lees goed)

Als je vertelt welke Windows je gebruikt, zal ik uitleggen hoe je Windows zo kunt instellen dat je de bestands extensies kunt zien.

Niek

19 april 2016 om 14:09.
p.l.slis zegt:

Beste Niek en Cinecor,

Om mijn zwager te plezieren met de dvd’s in .avi kan ik dus uit twee mogelijkheden kiezen, als ik het goed heb begrepen:
1. Het programma ‘zoiets’ downloaden, en dan de inmiddels goed werkende DVD’s omzetten naar .avi.
2. De inmiddels goed werkende DVD’s importeren in Pinnacle. Hier een project van maken. Vervolgens het project exporteren met .avi extensie. In mijn Pinnacle programma 18 kan ik deze mogelijkheid niet vinden.
Welke van de twee wegen, graag de gemakkelijkste, raden jullie me aan. Mijn zwager kan alleen .avi bestanden bewerken, zegt hij.

In uw bericht heeft u het over NLEsoftware. Wat is dat?

Hartelijke groet, Piet Slis
 

19 april 2016 om 16:09.
Niekie zegt:

NLE software wordt hier uitgelegd. (Engels).
De gemakkelijkste lijkt mij de bestanden nu omzetten naar Avi met Free Video Converter.
De beste zal ongetwijfeld de manier zijn zoals Cinecor die omschrijft.

Niek

19 april 2016 om 17:24.
p.l.slis zegt:

Beste Niek en Cinecor,
Ik heb FreemakeVideoConvertor gedownload en daarmee een DVD uit mijn PC omgezet in .avi en gebrand met het windowprogramma. Met cdburner ging het niet. Wel is het menu in de AVIdvd verdwenen. Is het mogelijk om ook het menu op de AVIdvd te krijgen. Mijn zwager moet anders zelf maar een menu bij de film maken. Fantastisch dat het nu gelukt is. Hartelijk dank voor uw hulp. Ik ga wel nog uw adviezen verder uitwerken en kijken wat ik daarmee kan doen. Wellicht kan ik het een en ander nog verbeteren. Nogmaals hartelijk dank.
Hartelijke groet, Piet Slis

19 april 2016 om 22:27.
Niekie zegt:

Mooi dat je tevreden bent en bedankt voor het terug melden.
Niek

20 april 2016 om 06:53.
Cinecor zegt:

Beste Piet,
Goed dat je iets aan onze antwoorden en toelichting hebt gehad.
Toch wil ik nog één ding onder je aandacht brengen.
Misschien ook interessant voor andere deelnemers aan dit forum.
Dat je zwager beweert alleen met avi te kunnen monteren is technisch gezien onzin. De NLEsoftware kan tegenwoordig een heleboel formats aan, ook de MPEG-2.
Het converteren van MPEG-2 (mindere kwaliteit dan avi) naar avi heeft geen enkele zin, want daar wordt het allemaal niet beter van, in tegendeel.
In het kort:
Als je een filmproject hebt in avi (het "oude" DV materiaal) dan exporteer je als volgt:
1. Om de film te bewaren voor latere bewerkingen (archiveren): AVI
2. Om er een videoDVD van te branden: MPEG-2
3. Om hem via een mediaplayer af te spelen op TV of op een beamer: mp4
(Er zijn nog meer opties, maar dit zijn de belangrijkste)
Je gebruikt de term AviDVD en dat is verkeerd. Zoiets bestaat niet. Avi bestanden kunnen alleen op een DVD worden gekopieerd, dan wordt de DVD een data DVD, gewoon dus een opslag medium, net zoals vroeger de floppy disk en de huidige USBstick.

20 april 2016 om 15:31.
Niekie zegt:

Citaat Cinecor: " Je gebruikt de term AviDVD en dat is verkeerd. Zoiets bestaat niet. Avi bestanden kunnen alleen op een DVD worden gekopieerd, dan wordt de DVD een data DVD, gewoon dus een opslag medium, net zoals vroeger de floppy disk en de huidige USBstick.""

U vergeet er bij te tikken, dat een zo gemaakte dvd gewoon is af te spelen op de meeste apparaten. De kwaliteit zal alleen minder zijn.

Niek

20 april 2016 om 18:02.
p.l.slis zegt:

Dank voor de aanvullende informatie. Mijn zwager, een Fransman, komt volgende week logeren en kan ik hem met uw adviezen zeker verder helpen. Ik ben nu ook benieuwd wat hij precies wil en waarom hij alleen met .avi kan werken.

Het AVI bestand dat ik op een DVD heb gezet, kan ik wel afspelen op mijn PC, echter niet op mijn DVD speler.

Piet Slis

20 april 2016 om 20:42.
p.l.slis zegt:

Mijn zwager gebruikt Windows Movie Maker. Ik heb dit programma gedownload. Het lukt me om een film, die ik heb omgezet in .avi, te importeren en te bewerken in Windows Movie Maker. De film in .VOB (MPEG) kan ik niet importeren in Windows Movie Maker.

Is dat terecht? Zo ja, dan heeft mijn zwager gelijk dat hij alleen films in .avi kan gebruiken.

In ieder geval kan hij nu volgende week op mijn PC aan de slag. Dank zij uw hulp is dat gelukt. Fijn.

21 april 2016 om 14:56.
Niekie zegt:

Klopt WMM kan niets met VOB files.

Niek

21 april 2016 om 17:14.
Dirk Boom zegt:

Hou aub in het achterhoofd dat CD/DVD's niet de toekomst hebben. Nieuwe laptops hebben standaard al vaak geen dvd-speler meer en bij de massaal gebruikte tablets kan het niet eens.
W10 bijv. wordt niet meer op dvd geleverd, de weg is dan de cloud of evt usb stick/externe hard disk (beiden kunnen ook niet altijd aan de tablet gekoppeld worden).

21 april 2016 om 18:12.
Cinecor zegt:
Als ik de informatie van Microsoft moet geloven kan WMM ook MPEG-2 en zelfs .vob bestanden aan (beiden staan in deze lijst):
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-live/movie-maker-file-types-faq
Als vob bestanden niet worden geaccepteerd in een NLEsoftware (oudere versies) kan de extensie worden gewijzigd in .mpg. Voor de audio is er in dat geval de voorwaarde dat de AC3 audio codec is geïnstalleerd, maar bij de meeste software wordt deze echter automatisch geïnstalleerd.
21 april 2016 om 22:01.
Cinecor zegt:

Dirk Boom heeft volkomen gelijk. De DVD heeft zijn langste tijd gehad. Filmbestanden worden vandaag de dag afgespeeld via een mediaplayer die op een TV of beamer is aangesloten. Die bestanden staan dan op een ingebouwde schijf van de mediaplayer, een externe schijf of (meestal) een USB-stick. De nieuwste TV's hebben zelfs zo'n mediaplayer ingebouwd, je steekt simpelweg de USB in de TV. Lange tijd gold een DVD als het einddoel van de amateur filmmaker, maar dat is verleden tijd.

21 april 2016 om 22:07.
Niekie zegt:

Inderdaad, als je .vob eerst herbenoemd naar .mpeg2. (zie het nu ook).
Niek

21 april 2016 om 22:10.
Cinecor zegt:

De extensie .mpg meegeven is voldoende.

23 april 2016 om 10:23.
roelvanroon zegt:

Niekie,Cinecor en Piet: heel hartelijk dank dat ik de discussie mocht meebeleven. veel geleerd!!

23 april 2016 om 17:21.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Video-Club?
Video-Club