SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Video-Club
Gebruik van camcorders in Windows 10
Geplaatst op 4 januari 2017 om 14:45 door Amstelhof

Ik heb een Panasonic camcorder, type NV-GS11, alsmede een Sony Camcorder, type DCR-HC-37. Met mijn opgenomen filmpjes van vakantie, kleinkinderen, etc. sloot ik deze apparaten via de DV-uitgang en permanent aan de PC gekoppelde kabel I-link????)aan op mijn PC. Vervolgens kon ik de filmpjes opslaan, om deze later te bewerken in Pinnacle 19. Dit was in Windows 7 NOOIT een probleem. Nu ik op Windows 10 ben overgegaan lukt dit niet meer met mijn camcorders. Ik heb er Internet op nagekeken en nu blijkt dat noch Panasonic, noch Sony mijn camcorders herkennen. Bovendien is mij gebleken dat er door deze firma's op mijn camcorders geen ondersteuning meer wordt gegeven. Kennelijk zijn mijn camcorders te oud??? Er zijn geen drivers meer voor Windows 10, noch stuurprogramma's (of is dat hetzelfde???)
Wat nu? Er zijn misschien wel mogelijkheden, maar dan moet een of ander programma downloaden tegen betaling. Toch raar, vind ik.

8 reacties
Cinecor zegt:

Ik neem aan dat beide camcorders DV camera's zijn (met mini DV bandje als medium). Zo'n camera's dient met een firewire (die heet bij Sony de i-link) op de ingebouwde firewire kaart van PC te worden aangesloten. Met Studio19 moet je gewoon kunnen capturen.
Denk eraan altijd eerst alles aan te sluiten, dan de PC op te starten en dan de camera aan te zetten.

4 januari 2017 om 17:14.
Amstelhof zegt:

Beste Cinecor,
Bedankt voor de info. Het zijn inderdaad allebei camcorders met DV. Toch lukt me het capturen met originele firewire-kabel niet. Panasonic zegt, dat dit dan vermoedelijk aan de PC ligt. Mij lukt het dus niet met beide camera's en ook niet op de pc van mijn zwager, eveneens Windows 10, en een ervaren DVD-maker op gelijke wijze en materiaal als ik. Op mijn PC heb ik 2 aansluitingen voor de firewire-kabel, en ik heb ze allebei geprobeerd. Lukt niet. Zou het kunnen dat de ingebouwde PCI-kaart(en??) niet voldoen voor Windows 10?
Ik heb tenminste op internet gezien dat er speciale kaarten zijn voor o.a. Windows 10?

6 januari 2017 om 14:18.
Cinecor zegt:

Beste Amstelhof,
Helaas kan ik je niet verder helpen. Mijn algemene computerkennis en specifiek die van Windows 10 schiet hierbij te kort. Op mijn montagePC heb ik Win10 nooit geïnstalleerd, want draait geweldig op Win7. Mijn dagelijkse PC heeft wel Win10 en ik zal één dezer dagen eens kijken of de firewire daarvan nog werkt (er zit een fwkaart in, maar gebruik ik nooit meer). Als hier verder niemand het antwoord weet zou je je eens tot de helpdesk van Seniorweb kunnen richten.

6 januari 2017 om 15:35.
Amstelhof zegt:

Bedankt voor de moeite. Ik heb inmiddels mijn filmpje over kunnen zetten op een Windows 7 van mijn broer.
Voor wat Windows 10 en DV-bandjes onderstaand een reactie van Sony en daar kun je het dan mee doen.

Bedankt voor uw e-mail naar Sony Support.
Wij begrijpen dat de camcorder niet meer wordt herkend door uw computer met Windows 10. Helaas is dit niet meer mogelijk, de software van de camcorder is verouderd waardoor hij niet meer herkend kan worden door windows 10.
Helaas zijn hier helaas geen drivers voor beschikbaar en is er geen mogelijkheid voor een software update.
Onze excuses voor dit ongemak.
Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Indien u naar aanleiding van bovenstaande reactie nog vragen heeft, kunt u op deze e-mail reageren, of telefonisch contact opnemen met het Consumenten Informatie Centrum via 020 658 1888 voor Nederland en 070 222 130 voor België. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot vrijdag, van 9:00 uur tot 18:00 uur.

Met vriendelijke groeten,

Johanna
SONY SUPPORT TEAM

10 januari 2017 om 14:01.
Dirk Boom zegt:

Soms wil het nog wel eens lukken met drivers/stuurprogramma's voor Windows 8.1.
De camera's zijn ca 10 jaar oud en werken (als ik het goed heb) nog met videotapes.
Ik raad aan om die videotapes te digitaliseren. De meeste mensen hebben dat al gedaan, ook omdat de kwaliteit van de opnamen op de tapes achteruit gaat.

10 januari 2017 om 14:09.
Cinecor zegt:

is Beste Dirk, het niet juist wat je schrijft. MiniDV is al digitaal en hoeft dus niet meer gedigitaliseerd te worden.
Ook al heeft Sony dan geen software meer voor die camera, de mini DV bandjes daarvan kunnen op andere merken DVcamera's ook gewoon gecaptured worden. Als de NLEsoftware die op Win10 draait maar is voorzien van de optie om te kunnen capturen.

10 januari 2017 om 17:47.
Dirk Boom zegt:

OK dat wist ik niet Cinecor, ik dacht aan analoog mede vanwege de leeftijd van de camcorders. Wordt dus de camera-driver minder belangrijk omdat dezelfde bandjes via een andere camera kunnen worden afgespeeld? Hoe duurzaam zijn bandjes eigenlijk?

10 januari 2017 om 22:47.
Cinecor zegt:

MiniDV bandjes (camera) zijn universeel. Kunnen dus met elke DVcamera worden afgespeeld en dus ook worden gecaptured. Met de meeste HDV camera's kan dat zelfs ook nog (mits ze een AV instelling hebben). De huidige fullHD camera's hebben die mogelijkheid natuurlijk niet meer. Uiteraard moet, om te kunnen capturen, de camera worden herkend door de software.
De kwaliteit van de miniDV bandjes is meestal zodanig dat ze jaren en jaren bewaard kunnen blijven. De houdbaarheid is vele malen groter dan bijv de DVD. Daarom is de laatste ook ongeschikt om te archiveren, al doen velen dat ten onrechte dus wel. Wil je footages (originele cameraopnamen bewaren dan sla je dus de bandjes op, rechtopstaand, zodat eventueel uitzakken wordt tegengegaan (denk aan een rolletje plakband...). Voor de kwaliteit gebruik je de bandjes éénmalig. Dat is natuurlijk allemaal verleden tijd, want archiveren doen we tegenwoordig met digitale bestanden ongeacht met welke soort camera de beelden zijn opgenomen. En dan natuurlijk ook nog op twee verschillende harde schijven... De DVD heeft inmiddels zijn beste tijd gehad en wordt langzaam geschiedenis.

11 januari 2017 om 10:39.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Video-Club?
Video-Club