SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Video-Club
Mededeling - woensdag 12 december 2018
Resultaten en verbeterpunten clubs
Eerder dit jaar heeft SeniorWeb een onderzoek gehouden onder leden en beheerders van de clubs. Hartelijke dank aan iedereen die hieraan mee heeft gewerkt! Het onderzoek heeft mooie resultaten en verbeterpunten opgeleverd die we vanaf januari zullen realiseren.
Opslaan waar en hoe en in welk format?
Geplaatst op 10 maart 2017 om 15:44 door roelvanroon

Enigszins moe van de ingewikkeldheid van Pinnacle 17 en omdat het toch maar een eenvoudig vakantie -filmpje van 16 minuten was , ben ik mijn vertrouwde moviemaker gaan gebruiken.
Gegevens: camera Sony Full Hd 1920x1080 ; format van het project . m2ts
Ik wil er nu een film van maken (RENDEREN) en vraag me af in welk format dat moet zijn ALS:
1 Ik de film in de hoogste kwaliteit op de Pc en op een externe harde schijf wil bewaren.
2 Kan ik hem dan op de PC nog afspelen? of is daarvoor een ander format vereist?
3 Ik wil er ook een Dvd van maken om hem op de DVD-speler te kunnen afspelen.Moet ik dan converteren naar mpeg2?
4 Ik wil hem ook op een USB-stick zetten om hem af te spelen op de interactieve TV.
5 ik heb een blu-raybrander en een gewone dvd-brander en Freemake videoconverter

17 reacties
Cinecor zegt:

Een poging om zo kort mogelijk te antwoorden:
1. De hoogst haalbare kwaliteit is exporteren in dezelfde settings van je filmproject. Voorkeur verdient bij HD de progressieve modus (1080p).
2. Het bestand is zowel op de PC als op TV/beamer normaal af te spelen.
3. Voor een video-DVD moet er altijd worden geconverteerd naar "MPEG-2 voor DVD" (op de DVD heet het dan VOB, maar het blijft een mpg2). Dat betekent dus aanzienlijk kwaliteitsverlies, want de HD resolutie gaat verloren. De DVD is eigenlijk uit de tijd, niet meer gebruiken als einddoel en zeker niet voor archivering!
4. Als alternatief komt exporteren als mp4 in aanmerking met de H.264 codec. Voordeel: aanzienlijk kleinere bestanden en goed op TV/beamer/mediaplayer af te spelen zonder merkbaar kwaliteitsverlies. Wordt dus veel toegepast.
5. De blu ray schijf is speciaal geschikt voor HD. Goede NLEsoftware dient uitgebreide keuzemogelijkheden te hebben bij het exporteren. Iets waar je bij de keuze van de software op moet letten. Zoiets als een Freemake converter is dan overbodig.

11 maart 2017 om 15:56.
andrzej zegt:

Hallo Cinecor,
Hoezo is de DVD uit de tijd. Ik heb al vele films na bewerking met Pinnacle op een DVD gebrand, zowel in DVD dan wel in ACVHD kwaliteit., en vooral in dat laatste heb ik een prachtig scherp beeld. En wat gebruikt u dan om een film af te spelen?
Andre

11 maart 2017 om 16:59.
Cinecor zegt:

Bestanden met een hoge HD resolutie (1940x1080) kunnen wel op een videoDVD worden gebrand, maar de speelduur is dan zeer beperkt (afhankelijk van de bitrate). Zo'n DVD moet dan wel op een BRspeler worden afgespeeld op een DVDspeler werkt dat niet. Voor HD is er de Bluray disk. Wèl kan natuurlijk zo'n HDbestand op een dataDVD worden gezet en dan is die wèl afspeelbaar op een PC maar niet op een DVD- of BRspeler. Voor het afspelen kan het digitale HDbestand worden gebruikt in een stand-alone mediaplayer (met vaste schijf of dmv een USBstick) die met een HDMI op een HDTVof beamer wordt aangesloten. De meeste hedendaagse HDTV's hebben echter al zo'n player aan boord, zodat simpelweg alleen de USBstick met het HDbestand (of meerdere bestanden) in de TV wordt gestoken.
NB: Als je met authoring software een videoDVD brandt zal elk soort videobestand worden geconverteerd naar MPEG-2 met een lagere resolutie en dus een mindere kwaliteit. Dat geldt zelfs voor de (verouderde) DVavi in SDkwaliteit, al is dat nauwelijks op een TV waar te nemen.

11 maart 2017 om 17:57.
andrzej zegt:

Inderdaad er kan maar een half uur ACVHD op een DVD schijf worden gebrand maar ik gebruik hiervoor altijd een Bluray disk van 25 of 50GB. Is trouwens ook altijd goedkoper dan een USBstick. Echter je moet dan nook inderdaad een Bluray speler hebben en die heb ik want die kosten tegenwoordig ook bijna niets. Daarbij kan ik ook nog de DVD met een mooi plaatje bedrukken en tekst erop zetten wat de DVD inhoud.

11 maart 2017 om 20:22.
Cinecor zegt:

Je brandt de films op een DVD en daarvoor gebruik je een Bluray disk? Wat bedoel je daarmee?
Goedkoper dan een USB? Enig idee hoeveel films van 30 min in mp4 formaat op een USB stickie van bijv. 8 Gb kunnen worden opgeslagen? En bovendien kunnen de bestanden worden gekopieerd, vervangen, enz.
Het bedrukken van een schijf of doosje heeft n.m.m. alleen functionele waarde als er meerdere DVD's of Bluray's worden uitgegeven of verkocht. Als je je films vertoont aan kijkers heb je dat niet nodig, een goede film spreekt voor zichzelf.

11 maart 2017 om 23:02.
roelvanroon zegt:

Dag allen,
Zo te zien heb ik een hele discussie op gang gezet. Dat was niet de bedoeling, maar leer-
zaam is het allemaal wel. In ieder geval heel hartelijk bedankt allen en ik hoop er later op terug te komen.
Inmiddels is er het volgende gebeurd: ik heb het project gerenderd (gerendeerd?) en heb nu een film in mp4. Merkwaardig: toen ik hem wilde afspelen met de VLC mediaspeler werd het beeld 90° gedraaid en afgespeeld van rechts naar links! !! Verbijsterend.
Gelukkig deed de Windows app Film en TV het wel goed en was ik weer gerustgesteld dat al mijn werk niet vergeefs was geweest.
Hartelijk dank allen en tot horens.

12 maart 2017 om 11:54.
Cinecor zegt:

Je hoeft je natuurlijk niet te verontschuldigen voor het op gang brengen van een discussie. Dat is juist zeer positief. Uitwisseling van ervaringen is immers heel belangrijk om kennis op te doen. Een forum beoogt niet alleen een rubriek te zijn voor persoonlijke vragen en antwoorden. Nu maar hopen dat iedere deelnemer ook de berichten leest die niet alleen over zijn eigen vragen gaan...
Dat de VLC player zich "merkwaardig" gedraagt zal naar mijn eerste idee gevonden moeten worden bij de instellingen van de player. Je kan dat uitproberen door eens andere digitale videobestanden af te spelen.
Nog een klein weetje: Renderen is een meer algemene computerterm en betekent "rekenen". Als je van een filmproject in de NLEsoftware uiteindelijk een film maakt, zal de PC ongetwijfeld moeten rekenen, maar in het vakjargon wordt deze bewerking "exporteren" genoemd. Ik weet niet of het in de nieuwere versies ook nog zo is, maar Pinnacle Studio noemde dat destijds "maak film", wat natuurlijk een misplaatste term is die alleen maar tot allerlei verwarring kan leiden. Een "film maken" omvat namelijk het totale proces van het tot stand brengen van een film, vanaf de voorbereiding tot en met het gereedmaken van het product. Belangrijk is in dit verband om goed het verschil te onderkennen tussen een "filmproject" en een "filmbestand".

12 maart 2017 om 12:27.
andrzej zegt:

Met een BluRay disk (schijf) bedoel ik o.a. een Verbatim BD-R van b.v. 25Gb, speciale DVD voor HD films (vanwege het grotere bestand) en het bedrukken van zo'n schijfje doe ik alleen voor mijn eigen plezier, het ziet er dan als een echte film uit. !

12 maart 2017 om 20:56.
roelvanroon zegt:

Kennelijk is een vorige reactie niet geplaatst hoewel ik die wel had gegeven.Inmiddels is de mp4 film gearchiveerd op een los te koppelen externe harde schijf (in verband met hacken) zowel als op een USB-stick en die kan ik inderdaad afspelen op mijn TV. Geweldig!
Hoewel het maken van een DVD dus eigenlijk niet meer hoeft, wil ik toch graag weten hoe dat moet . Kan dat nog in Windows 10?Hoe ?
Cinecor noemde nog 'exporteren met de H.264 codec' wat is dat , hoe werkt het?

13 maart 2017 om 17:19.
andrzej zegt:

Hi Roel,
Ik doe dat niet met W10 maar met het video bewerkings software " Pinnacle"
Nadat je de film het bewrkt kun je archiveren en/of branden op een DVD in diverse
soorten formaten afhankelijk natuurlijk van je basis opnamen.

13 maart 2017 om 17:27.
roelvanroon zegt:

OK, Bedankt, maar....
er staat bij Alle programma's zoveel van Pinnacle, bv.Live screen capturing, en Pinnacle Studio 17, en Pinnacle Studio Read me.Welke bedoel je?

13 maart 2017 om 17:38.
Cinecor zegt:

Het is aan te bevelen voor het branden van Dvd's , BR's, e.d. gebruik te maken van afzonderlijke authoring software, die speciaal daarvoor is ontworpen en gemaakt. De kosten daarvan zijn relatief zeer laag. NLEsoftware is gemaakt om te editen, als "extra" wordt daarin dan dikwijls een brandprogramma "ingebouwd". Bij de meer professionele NLE software zoals bijv Adobe Première Pro zal je dat dan ook niet aantreffen. Daarbij wordt Adobe Encore als geheel afzonderlijke software meegeleverd.

14 maart 2017 om 10:02.
Cinecor zegt:

#Andrzej:
"Met een BluRay disk (schijf) bedoel ik o.a. een Verbatim BD-R van b.v. 25Gb, speciale DVD voor HD films (vanwege het grotere bestand) en het bedrukken van zo'n schijfje doe ik alleen voor mijn eigen plezier, het ziet er dan als een echte film uit. !"
Een Bluray schijf is totaal iets anders dan een DVD. We praten dan over twee totaal verschillende systemen van branden. High definition (HD) kan je daarom niet in een DVDbrander toepassen, daarvoor is een Bluray brander nodig.
Het verschil tussen DVD en BR zit hem dus niet per definitie in de opslagcapaciteit van de schijf, maar in het brandsysteem.
Het is wel mogelijk om op een DVDschijf met een BRbrander een HDbestand te branden, maar dan tot een beperkte omvang. Zo'n DVD kan dan echter alleen op een BRspeler afgespeeld worden. Zinloos dus om te doen: gewoon een BRschijf gebruiken.
Het bedrukken van een schijf is wellicht leuk om te doen en het kan er zeer kunstzinnig uitzien, maar de film wordt er niet beter of slechter van. Dat de film er daardoor dan als een "echte"film (wat is dat eigenlijk?) gaat uitzien, zoals je schrijft, is dus klinklare onzin. Of bedoel je iets anders?

14 maart 2017 om 10:17.
andrzej zegt:

Hallo Cinecor,
Dat van het brand systeem en het gebruiken van een BR brander en speler etc. etc. is mij volledig bekend. Ik gaf alleen een antwoord op je vraag "wat bedoel je met een "BR disk"
Verder is video bewerken een hobby van mij en als ik dan een DVD of BR heb gebrand dan wil ik het afmaken met een foto van de betreffende reis erop. Al die kale Dvd's of USB sticks vind ik maar niks, dus maw. ik vind het geen onzin maar gewoon leuk.
Groet, Andre

14 maart 2017 om 10:39.
Cinecor zegt:

#andrzej
Ik denk dat wij beiden verschillende opvattingen hebben over de beoefening van de filmhobby. Ik krijg de indruk dat bij jou de PC zèlf meer centraal staat (je noemt het bewerken op zichzelf een hobby) om films voor eigen aandenken of herinnering te maken. Vergelijkbaar met hoe we vroeger foto's tijdens de vakantie maakten. Je hebt het zelfs over "een reis", maar het aantal onderwerpen voor een film is natuurlijk zo goed als onbegrensd.
Daar is natuurlijk niets mis mee (het gaat om de voldoening en het plezier).
En... zo ben ik ooit zelf ook begonnen.
Voor mij betekent de PC nu echter niets méér of minder dan een (onmisbaar) stuk gereedschap om de doelstelling van mijn films in technische zin te kunnen verwezenlijken. Het produceren van een film is de feitelijke hobby. De doelstelling is altijd om een verhaal, een boodschap, een emotie over te brengen op de "kijker". Daar gaat een uitgebreide voorbereiding aan vooraf. Plaatjes o.d. op een mediaschijf zijn daar niet voor nodig, hoogstens een enkele keer een trailer of zoiets.

14 maart 2017 om 11:44.
andrzej zegt:

Dag Cinecor,
Een reis is in feite ook een verhaal.
Ben zelf nogal kritisch en zoek altijd de bijzondere details.
De vrienden die mijn films zien zijn nogal enthousiast en
vinden het zelfs professioneel. Maar het belangrijkste is dat
je iets hebt om met plezier op terug te kijken.
Hartelijke groet, Andre

14 maart 2017 om 16:01.
roelvanroon zegt:

Ik heb met plezier kennis genomen van de dialoog en heb ze/hem? ijlings opgeslagen in mijn documenten.

15 maart 2017 om 15:28.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Video-Club?
Video-Club