SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Video-Club
Windows Movie Maker
Geplaatst op 24 januari 2014 om 15:55 door Jacques Buis
LS.

ik heb een aantal video's met een converterprogramma omgezet van VOB naar MPEG4 en deze video's bewerkt via WMM en opgeslagen. daarbij blijkt nu dat de bestanden allemaal vergroot zijn. bijv. vóór de bewerking: 3.25 uur was 2.41Gb en nu -sterk verminderd- 0.54 uur is 3.41Gb. hoe is dit mogelijk?
is de nieuwe versie te comprimeren? het oorspronkelijke bestand aan videos was 50Gb.en is nu 80.0Gb. enkele video's zijn zelfs 8.0 Gb. en passen niet meer op een 4.7 Gb. DVD .

hartelijk dank voor uitleg.

Jacques Buisson
6 reacties
Cinecor zegt:
Een VOB bestand van een DVD is in feite gewoon een MPEG-2 bestand. Je hebt dus een MPEG-2 geconverteerd naar MPEG-4 en dat is niet nodig (zelfs ongewenst). Als Movie Maker geen VOB bestanden accepteert (de meeste andere NLEsoftware doet dat wèl) kan je het volgende doen:
Kopieer met de Windows verkenner het VOB bestand naar de harde schijf van je PC. Verander de extensie daarvan in .mpg. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat de extensie zichtbaar is. Dat is een optie met een vinkje in de Windows Verkenner.
Dit mpg bestand is nu een MPEG-2 en dat kan je redelijk goed bewerken. Als je van je project dan weer een DVD wil bakken, zorg er dan voor dat je authoring software niet opnieuw de MPEG-2 gaat converteren. Dat is in te stellen voor zover dat niet standaard staat ingesteld. Laat even weten als het gelukt is (dat mag ook met een PB als je nog problemen ondervindt)
24 januari 2014 om 16:29.
Jacques Buis zegt:
beste Cinecor,

dank voor je reactie.

de VOB-bestanden werden niet geaccepteerd door WLMM. het -gekochte- converterprogramma kent alleen MPEG4 (of WMV) en voldoet prima.

maar de conversie is niet het probleem want na de conversie waren de bestanden even groot als bij VOB.
pas na bewerking/lees schrappen van gedeeltes via WLMM zijn de daarna opgeslagen films ineens enorme bestanden geworden. dáárin ligt dan ook mijn vraag: waarom?? want deze bestanden zijn ook MPEG4.
en kan ik deze bestanden nog zonder kwaliteitsverlies comprimeren?

m.vr.groet,

Jacques


PS: wat is een PB?
24 januari 2014 om 17:38.
Cinecor zegt:
Heb je gedaan wat ik geadviseerd heb?
Een PB is een persoonlijk bericht. Zie mijn profiel.
25 januari 2014 om 16:18.
Jacques Buis zegt:
beste Cinecor,

de VOB-bestanden en de geconverseerde bestanden zijn weg omdat het werk klaar was. ik heb het al een tijdje geleden gedaan.
omdat de geconverseerde MPEG4-bestanden dezelfde grootte hadden als de VOB-bestanden leek mij daar het probleem niet in te zitten, vandaar. als je MPEG4 bewerkt en daarna opslaat als MPEG4: hoe kunnen ze dan groter worden...??
dus jouw alternatieve route zit er niet meer in.

wel is het zo dat ik nog eens in het converseerprogramma heb gekeken en daar zit ook een DiVX conversie in. ik kan het bestand daar kleiner mee maken -scheelt 50%- maar hoe is dan het kwaliteitsverlies? we praten over 1280x720 resolutie.
met WMV wordt het bestand 75% kleiner.

groetje,

Jacques
25 januari 2014 om 21:16.
Cinecor zegt:
Je bent veel te veel bezig met "de grootte van een bestand". Dat zegt totaal niets over de afspeelkwaliteit. Het format en de codec zijn daarvoor het belangrijkste. Overigens is de grootste overtreding die je als editor kan maken het volledig verwijderen van je bronmateriaal...Een gouden wet is om ALLE gebruikte bronmateriaal altijd te archiveren. Vroeger bewaarden we de miniDV bandjes die uit de camera kwamen, nu zijn het de bestanden die we archiveren op een externe harddisk van voldoende grootte. Wil je zekerheid dan doe je dat op twee schijven onafhankelijk van elkaar en opgeborgen op twee verschillende plekken.
26 januari 2014 om 10:01.
Jacques Buis zegt:
beste Cinecor,


ik begrijp je reactie maar het was een bewuste keuze om het bronmateriaal te verwijderen. als je zoals jij er mogelijk een hobby aan hebt, zo was het voor mij enkel een bewerking om het resultaat te bereiken. het ging om 26 DVD's.
met de huidige grootte van de harde schijven (1TB) is een zo'n groot bestand van 80 Gb. ook geen enkel probleem meer. enkel zoek ik een verklaring om in de toekomst ooit te begrijpen waarom het bestand vergroot werd. je bent nooit te oud om te leren, toch?

enige probleem was hoe het per film te branden maar dat heb ik al opgelost door het op een grote USB.3.0 stick te zetten.

groetje,


Jacques
26 januari 2014 om 13:42.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Video-Club?
Video-Club