Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Video-Club
overzetten oude videobanden
Geplaatst op 29 juli 2020 om 22:47 door Boonstra

Ik heb een aantal VHS videobanden die ik wil overzetten naar DVD. Wie kan mij hier bij helpen of adviseren hoe ik dat het beste kan doen. Dank alvast, Arent Boonstra

15 reacties
Dirk Boom zegt:

Op internet zie ik dat er apparaten en diensten zijn waarmee het overzetten kan plaatsvinden maar ..... ik zou het niet naar DVD overzetten, beter is naar een harde schijf of USB stick. Dat is duurzamer.
Om een idee te geven, kijk even op deze website.
Als je het wilt uitbesteden, dan kan dat bijv. bij de Hema.
Ik heb er geen recente ervaring mee, hopelijk is er iemand die meer info kan geven.

29 juli 2020 om 23:14.
Boonstra zegt:

Bedankt voor je reactie, ik zal kijken wat ik kan doen.
Het liefste heb ik hier hulp bij.
Mvg, Arent Boonstra

30 juli 2020 om 10:20.
Cinecor zegt:

Voor ons amateurs is een z.g.n "grabber" een goede oplossing. Maar weet wat je koopt, want er is veel kaf onder het koren! Populair en goed (eigen ervaring) is "Magix Red uw Video's", zie website Magix voor verdere informatie. Alle grabbers leveren MPEG-2 kwaliteit, dat is de kwaliteit van een DVD. Een betere kwaliteit (professioneel) krijg je met het digitaliseren naar avi, dat kan op drie manieren: Met een hardwareconverter, soms nog te 2e hands te koop (van Grass Valley, rond de 100 Euro). Of via een DV-videocamera die over een AV-in beschikt (goed maar kost veel tijd). En dan natuurlijk het uitbesteden, maar geef dan aan dat je avi wilt hebben, anders krijg je ook hier een MPEG-2. Ik kan hiervoor een uitstekend en betaalbaar adres geven (ook eigen ervaring), maar mag hier geen reclame maken. Via mijn accountnaam ben ik per e-mail bereikbaar.
Het digitaliseren is altijd erg afhankelijk van de oorspronkelijke kwaliteit van de VHS of S-VHS. In alle gevallen krijg je digitale bestanden, een DVD is voor archivering een verouderd medium. Er zijn met goede NLEsoftware diverse opmerkelijke en soms zeer verrassende verbeteringen mogelijk, zoals kleurcorrecties en beeldstabilisatie.

30 juli 2020 om 10:58.
Cinecor zegt:

Nog even dit: Ik heb even naar de links gekeken die Dirk Boom heeft aangegeven. De informatie op de aangegeven website lijkt me niet geschreven door iemand die ingewijde is op het gebied van videobewerking, maar wellicht heel veel weet van computers in het algemeen. Er is ook bij aangegeven dat de informatie is opgehaald van diverse bronnen en websites, o.a. ook van commerciële sites en die zijn natuurlijk niet altijd objectief. De informatie is daarom niet geheel correct en zelfs onvolledig. De verwijzing naar de Hema is niet van toepassing want daar gaat het om digitalisering van smalfilm en in jouw geval dus om analoge video (ook aanzienlijk prijsverschil) . Bovendien zijn er andere mogelijkheden die ook nog veel goedkoper zijn. Ik hoor graag of mijn informatie je tot nog toe voldoende heeft geholpen, stuur anders maar een PBtje, dan help ik je verder op weg.

1 augustus 2020 om 10:47.
Dirk Boom zegt:

Dan geef ik een andere link naar de Hema, nu voor video, het is deze link. Dit als voorbeeld van wat mogelijk is.

1 augustus 2020 om 14:17.
Cinecor zegt:

Beste Dirk.
Wat mogelijk is heb ik in mijn zeer uitgebreide antwoord al aangegeven. Naast de Hema zijn er nog veel andere soortgelijke bedrijven, winkels, enz die voor je willen digitaliseren. Alleen betaal je dan de hoofdprijs, want ze werken als "tussenpersoon". Er zijn een paar veel betere mogelijkheden, niet alleen goedkoper, maar ook beter verzorgd en de best haalbare kwaliteit. Dat zijn de echte specialisten, maar daar moet je wel de weg naar toe weten te vinden...
Laten we eerst maar eens even afwachten of vragensteller nog reageert of dat hij zijn beurs al heeft leeg geschud bij de Hema. Zou jammer zijn...

1 augustus 2020 om 17:14.
Dirk Boom zegt:

Het is een voorbeeld Cinecor en vooral concreet. Discussie is onnodig, ieder kiest zo zijn advies.

1 augustus 2020 om 17:30.
Cinecor zegt:

Een voorbeeld als een slecht advies dus...

1 augustus 2020 om 22:32.
Dirk Boom zegt:

Cinecor, dat oordeel is niet aan jou.

1 augustus 2020 om 22:46.
Niekie zegt:

Laten we even afspreken dat we elkaars adviezen niet op waarde of juistheid gaan beoordelen.
De clubs zijn voor leden en door leden.
En iemand die alles weet bestaat niet.

Alleen vraagsteller kan nog reageren. Alle overige reacties worden verwijderd.

Beheerder Niek

1 augustus 2020 om 22:52.
Boonstra zegt:

Ja, bedankt voor alle reacties maar ik zie nu door alle bomen het bos niet meer. Ik heb ook een prijsopgaaf gevraagd bij de HEMA maar ik schrok van die hoge prijs. Vindt het ook moeilijk om het in te schatten. Heb nog wel een goede videorecorder maar kan volgens mij de banden niet afspelen via mijn smart-tv omdat daar geen scart kabel in gaat. Wil graag zien wat en hoeveel minuten er op de banden staan.
Misschien hebben jullie een goede tip voor betere mogelijkheden waar ik wat aan heb.
Mvg, Arent Boonstra.

2 augustus 2020 om 13:04.
Dirk Boom zegt:

Het afspelen via de TV is mogelijk door een kastje tussen de vhs speler en de tv te zetten dat het analoge videosignaal (de scart aansluiting van de videospeler) omzet naar een digitaal signaal (een hdmi aansluiting van de tv). Ik laat 2 voorbeelden zien van zo'n kastje (er zijn er meer): deze link en dit model. De prijzen verschillen aanzienlijk, wat te maken kan hebben met de kwaliteit van de omzetter analoog -> digitaal.
Als je aan de inhoud van de videobanden bent gehecht, zou ik deze wel gaan omzetten want de banden gaan achteruit. Ik begrijp dat je het niet zelf wilt overzetten maar het wilt uitbesteden. Ik vermoed dat Cinecor wel wat concrete adresjes kent die goedkoper zijn dan de Hema.
Ik denk dat anderen die ook nog videobanden hebben, mede in die adresjes zijn geïnteresseerd.

2 augustus 2020 om 13:47.
Boonstra zegt:

Dus als ik je goed begrijp kan ik via de Dolphine Scart apparaat mijn videobanden bekijken van mijn videorecorder naar de TV.
En via de HDMI omvormer de banden overzetten naar DVD of USB stick.
Als het zo moet lukken, ga ik de apparaten bestellen.
Bedankt voor je reactie.

2 augustus 2020 om 14:09.
Cinecor zegt:

De eigenlijke vraag gaat over het digitaliseren van analoog (videobanden) materiaal. Dat behelst méér dan de overdracht (afspelen) naar een TV. Van het videobeeld worden digitale bestanden gemaakt die als zodanig worden opgeslagen en nader kunnen worden be- en verwerkt. Tijdens het digitaliseren wordt in de bijbehorende software op de PCmonitor het beeld afgespeeld. Een aansluiting op TV is dus niet nodig en ook ongewenst omdat er storingen kunnen optreden bij het digitaliseringsproces. Op de videorecorder zal ongetwijfeld een scart (out) aansluiting zitten die je kan gebruiken. Maar beter is een S-video (alleen beeld) samen met component (rood en wit voor de audio), wat niet op alle recorders zit. Ik heb al eerder uitgebreid aangegeven welke mogelijkheden er zijn om zelf te digitaliseren. Ik adviseerde daarbij "Magix red uw Video's", waar ikzelf goede ervaringen mee heb. Met de omvormer die Dirk aangeeft (van scart naar HDMI) kan je niet digitaliseren.
Of je het digitaliseren uitbesteed of zelf doet is een afweging van de kosten en de in te steken tijd. Logisch dat de hoeveelheid videobanden daarbij maatgevend is. Ik sluit hierbij mijn informatie via de Seniorweb-club af. Steeds hetzelfde in andere bewoordingen herhalen heeft weinig zin. Wie meer wil weten kan me e-mailen. Dat geldt niet alleen voor vragensteller, maar voor iedereen, ook voor niet Seniorweb leden!

2 augustus 2020 om 15:09.
Niekie zegt:

Bericht verwijderd en de discussie afgesloten.

Niek (mede beheerder)

2 augustus 2020 om 22:53.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Video-Club?
Video-Club