SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Video-Club
Digital 8
Geplaatst op 9 juni 2014 om 11:07 door ruudbvdijk
Ik heb een massa Digital 8 filmpjes die ik graag op de Apple Mac door middel van Imovie zou bewerken. Is daar een mogelijkheid toe?
15 reacties
Cinecor zegt:
Als je de Digital 8 camera nog bezit is het gewoon een kwestie van capturen met de firewire. Heb je zo'n camera niet meer dan kan je overwegen om er één 2e hands aan te schaffen (Marktplaats?) of er één te lenen, bijvoorbeeld bij een videoclub in de buurt. Of misschien is er hier iemand die je verder kan helpen...Natuurlijk kan je het ook door een bedrijf laten doen, vooral als het erg veel materiaal is, is dat aan te bevelen. Advies: Niet op DVD laten zetten of MPEG-2 bestanden laten maken, maar altijd voor Avi kiezen i.v.m. kwaliteitsverlies.
Zorg wel voor voldoende schijfruimte (iets van 2 Tb of zo).
9 juni 2014 om 12:39.
Truus zegt:
In het Nederlands: capturen is overbrengen naar de pc en FireWire is een type kabel waarmee dat mogelijk is .
Bij grote hoeveelheden is het waarschijnlijk wel kostbaar omdat bij een bedrijf te laten doen.
9 juni 2014 om 16:01.
Cinecor zegt:
Om het even compleet en correct te maken:
"To capture" is het Engelse werkwoord voor "vangen". Capturen is een daarvan afgeleid algemeen gebruikt Nederlands woord in de film- en videowereld om de footage (ook zo'n term, nu voor de originele cameraopnamen, die ten onrechte ook wel "opgenomen film" genoemd worden). Capturen geschiedt alleen als de footage op een band is opgenomen, bijv het veel voorkomende mini DV bandje. Een firewire is niet alleen een kabel maar bestaat ook uit een firewirekaart die in de pc wordt geplaatst. Camera's met een andere mediadrager dan een band kunnen de opnamen via de USB importeren in de PC. Het is van belang om alle termen goed te leren en als je wilt communiceren met anderen over videomontage die zoveel mogelijk te gebruiken. Vooral Nederlandse software is daarbij veelal een grote belemmering en eigenlijk niet aan te bevelen. Vrijwel alle gebruikelijke termen bij videobewerking zijn logischerwijs immers vooral in het Engels.
9 juni 2014 om 22:33.
ruudbvdijk zegt:
Bedankt voor u reacties. Ik bezit de camera nog, en er is ook een usb-kabel bij en een kabel met DV in/out met HDMI aansluiting bij geleverd, maar daar doet de I-MAC niets mee. De I-MAC heeft geen HDMI aansluiting en met de usb krijg ik ook geen beeld.
Wat raad u mij aan?
16 juni 2014 om 12:51.
Cinecor zegt:
Beste Ruud,
Het overbrengen van digitale camera opnamen (die op een bandje staan!) naar de PC heet capturen. Daarvoor moet er in de PC een firewirekaart (ook wel IEEE1394 genoemd) geïnstalleerd zijn (of worden). Zo'n kaart heeft aan de buitenzijde van de PC dan een aansluiting om de camera met een speciale (firewire)kabel daarop aan te sluiten.
De USB, DV out of HDMI zijn daarvoor ongeschikt.
Dit "systeem" bestaat al sinds de digitale camera's zijn verschenen en is dus niets nieuws. Kijk o.a. op internet om er meer over te weten te komen. Ook hoe je precies en in welke volgorde je de firewirekabel moet aansluiten (zeer belangrijk om schade te voorkomen!)
Met geïnstalleerde software (videobewerkingssoftware oftewel NLEsoftware genoemd) is het meestal wel mogelijk om te kunnen capturen. Ook bestaan er speciale programma's die uitsluitend capturen.
Na het capturen staan de opnamen dus als digitale videobestanden op de PC (met de extensie .avi) en kan je ze verder behandelen, bewerken, enz.
Vraag je in jouw geval dus af of de kosten van de firewirekaart, enz opwegen tegen de kosten van het "laten doen". Dat hangt dus in hoge mate af van de hoeveelheid materiaal en je eigen vaardigheden om goed met de hard- en software om te kunnen gaan.
Succes! Gr Cor
22 juni 2014 om 10:03.
ruudbvdijk zegt:
Dank voor u bericht, ik zal met Apple contact opnemen en vragen of mijn pc er voor geschikt is om een firewirekaart in te bouwen en te installeren!
Groet Ruud.
23 juni 2014 om 09:40.
Cinecor zegt:
In elke PC is het mogelijk om een firwirekaart in te bouwen. Het zou bijzonder (en teleurstellend) zijn als dat bij een Apple niet het geval zou zijn. Daarvoor hoef je niet bij Apple zèlf te gaan informeren. Neem eens contact op met Informatique, een computerspecialist in jouw eigen woonplaats! Die kunnen je vast en zeker verder helpen, ook met inbouwen e.d.
23 juni 2014 om 10:57.
ruudbvdijk zegt:
Wederom bedankt, dat zal ik gaan doen, u hoort het vervolg. Gr. Ruud.
23 juni 2014 om 11:16.
avatar
Ex-lid zegt:
Waarschuwing! Een firwire is een uiterst kwetsbare aansluiting. Zorg ervoor indien u de aansluiting maakt dat er dan geen spanning is ingeschakeld op de camera. Ook bij het ontkoppelen moet de camera uit staan. Het gaat vaak goed maar helaas ook vaak niet goed. Om een firwire-schade te repareren kost enkele honderden euro's.
29 juni 2014 om 11:36.
Cinecor zegt:
Goede tip van Joh Dohmen!
Het komt weinig voor, maar er zijn mij in mijn omgeving een paar gevallen bekend waar het mis ging.
Onbegrijpelijk dat veel camerahandleidingen daarvoor niet waarschuwen!
Dus: Eerst de firewire aansluiten, dan de PC aanzetten en dan de camera aanzetten. Ontkoppelen in de omgekeerde volgorde: camera uit, PC uit, firewire uit de camera.
29 juni 2014 om 16:12.
ruudbvdijk zegt:
Bedankt heren ik zal er rekening mee houden.
29 juni 2014 om 23:56.
ruudbvdijk zegt:

Ik heb uw advies opgevolgd en ben naar de Mac dealer gegaan en heb hetprobleem uitgelegd, ik heb ook de camera meegenomen. De medewerker van Maczei dat het heel eenvoudig was, met twee kabeltjes zou het in orde komen,deze heb ik besteld en kon ze gister afhalen. De kabeltjes in kwestiezijn: Belkin FireWire 800 Cable 9pin-4pin 1.8m (ultra thin) en 1 kabelApple Thunderbolt naar FireWire adapter.De kabels kosten 19,95 en 29,00 euro. Deze kabeltjes heb ik met elkaar verbonden op advies van de medewerker van Mac.  Het uiteinde van de kabel(Belkin FireWire 800 Cable 9pin-4pin 1.8m (ultra thin)) paste in de camera. Ik starte Imovie op en liet de camera lopen met beeld, importeerde het viahet programma en het werkte perfect. Nogmaals dank voor uw bemiddeling en hulp in deze, zonder u en uwuitzoekwerk was ik niet zover gekomen. Foto’s als bijlage.   Hartelijke groet,Ruud van Dijk 


IMG_0750.jpg
16 juli 2014 om 00:48.
ruudbvdijk zegt:

bijlage


IMG_0753.jpg
16 juli 2014 om 00:55.
ruudbvdijk zegt:

De Firewire kaart zit al in de pc, zodat ik met deze twee kabeltjes gered was. Bedankt voor jullie hulp. Groet Ruud.

16 juli 2014 om 00:57.
Cinecor zegt:

Beste Ruud,Fijn dat het allemaal gelukt is.Om  misverstanden te voorkomen (Voor de niet Apple gebruikers):De Thunderbold adapter is speciaal voor de Apple PC nodig. Op een Windows PC is er echter alleen een eenvoudige firewire kabel (6pin-4pin) nodig. De kosten zullen dan aanzienlijk lager zijn. Iets van 10 Euro voor een kabeltje van 3 meter...

16 juli 2014 om 09:27.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Video-Club?
Video-Club