SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Video-Club
Oude filmpjes digitaliseren
Geplaatst op 14 juli 2014 om 21:32 door Maatje Zw
Ik ben nieuw bij de club en sinds kort probeer ik mijn oude filmpjes te digitaliseren. Deze zijn van Panasonic, NV-GS70. Alles heb ik er nog van, zoals kabeltjes, handleiding en bijbehorende software.
Ik heb de informatie gelezen nav. een vraag van dhr. Dycke die tegen ongeveer dezelfde problemen aangelopen is.
Men heeft het over het plaatsen van een firewirekaart. Hiervoor ben ik verschillende winkels af geweest en zij konden mij die niet leveren; ook niet bestellen. Via internet wordt mij niet duidelijk welke kaart geschikt is.
Een uitweg zou mijn oude XP computer kunnen zijn (zonder internet). Deze stuurt wel de filmcamera aan (het filmpje draait nl. af) maar geeft uiteindelijk alleen een afbeelding weer en het bestand is minimaal. Hier zit overigens geen firewirekaart in en de aansturing is via usb.
Mijn nieuwe computer heeft Windows 8.1 en hierop kan ik de oude software niet installeren.
Wie weet een oplossing???
6 reacties
Marixius zegt:

Firewirekaarten zijn nog wel verkrijgbaar, er van uitgaande dat je oude PC een vrij PCI of een vrij PCIe slot vrij heeft. Bedenk echter wel dat NLEsoftware de nodige eisen aan je hardware stelt. Dit geldt zowel voor processor snelheid, grafische kaart, snelheid en grootte van je harde schijf, geheugenruimte etc. Dus kijk voor de editting sofware eerst welke eisen aan je hardware gesteld worden. Voor Firewire kaarten kun je o.a. terecht bij CoolBlue of Informatique

14 juli 2014 om 21:43.
Cinecor zegt:
Welkom op ons forum. Het met genoemde camera opgenomen beeldmateriaal is reeds digitaal (hoeft dus niet meer gedigitaliseerd te worden) en is opgenomen op een miniDVbandje. Om die opnamen als computerbestand(en) op een pc te krijgen heb je een zogenaamde firewire (ook wel IEEE1394 genoemd) aansluiting nodig. Dat is een kaart in de PC (hardware) waarop met een speciale kabel de camera wordt aangesloten. De kaart heeft een driver die geïnstalleerd moet worden. Om de handeling van dat importeren (het "capturen", zo heet dat) te verrichten heb je een software programma nodig dat op de PC geïnstalleerd moet worden. Daarna staan je opnamen op de PC en kan je ze zien in de Windows Verkenner. Bij voorkeur elk opgenomen shot als afzonderlijk bestand. Die bestanden kan je dan gebruiken om er een film mee te monteren. Alle gangbare NLEsoftware (dat is een videobewerkingsprogramma) heeft voor dat capturen een ingebouwde mogelijkheid. Koop de FWkaart met kabel bij een pc specialist, die verstand heeft van videobewerking en niet in een "speelgoedwinkel". Koop een (basis)boek over videobewerking (video editing) of nog beter, wordt lid van een videoclub in de buurt. Ook op internet is veel basisinformatie te vinden. Bedenk dat videobewerking niet iets is wat je "zo maar even" kunt doen. De bediening van de software e.d. moet eerst worden aangeleerd. Laat je bij de keuze daarvan vooral niet misleiden door termen als "gebruiksvriendelijk". De beste manier is om eerst de NLEsoftware te kiezen en daarop de configuratie van de PC af te laten stellen. Ook hiervoor is alleen de specialist de enige aangewezen weg! Veel succes!
15 juli 2014 om 07:49.
Maatje Zw zegt:

Dank voor beide reacties. 

In mijn nieuwe computer komt onder systeemapparaten PCI Express Root Complex voor. Is dat hetzelfde als PCIe en betekent het dat ik met de nieuwe computer (een Medion) toch uit de voeten zou kunnen?

Voor zover ik weet kan er een kaart in de oude computer (een Dell die ik destijds met XP heb gekocht omdat Vista veel problemen zou geven). 

Blijft de vraag welke firewirekaart geschikt is. Er zijn zoveel kaarten op internet te vinden. In de computerzaken waar ik geweest ben, kreeg ik de indruk dat niet elke kaart geschikt is. Bij de filmcamera zit een firewirekabel. Ik neem aan dat ik die dan niet bij de kaart moet kopen.

 

Infocomputer.jpg
16 juli 2014 om 21:54.
Cinecor zegt:

Als je cameraopnamen gaat importeren in een computer is het doel om die beelden te gaan bewerken. Dat doe je met NLEsoftware, in vele soorten te koop (van ca 100 Euro tot ruim 5.000 Euro). Alleen maar "in de PC zetten" van opnamen heeft geen enkele zin. Video is iets totaal anders dan foto's, eigenlijk onvergelijkbaar. Videobewerken vereist voldoende basiskennis van bedienen van de PC, het omgaan met bestanden, enz. Daarnaast is er voor het werken met de bewerkinssoftware een bepaalde studie, een leerproces, nodig. Meestal duurt het bij regelmatig gebruik een half jaar voordat je zoiets een beetje onder de knie hebt. Die software stelt ook eisen aan de PC. In feite bepaalt de software de samenstelling van je PC. Meestal zijn de minimale eisen die bij de software worden opgegeven nog dik onvoldoende. Dat optimisme heeft alleen maar met marketing te maken en niet met de praktijk.

De specificaties van je PC die je in de bijlage aangeeft zijn eigenlijk niet echt voldoende voor videobewerking. Het beste is om je te laten adviseren door een specialist en niet de eerste de beste PC winkel. In de buurt van je woonplaats zijn er bijvoorbeeld Informatique (Berkel Rodenrijs) en Alternate (Ridderkerk). Zij kunnen je ook adviseren over de mogelijkheid van de firewire in je huidige PC's en een evt. update van de hardware. De adressen zijn op internet gemakkelijk te vinden. Ze hebben een uitgebreide website.

17 juli 2014 om 09:35.
Maatje Zw zegt:

Dank voor alle informatie. Ik ga dit verder uitzoeken en zal nog laten weten of er en oplossing is gevonden.

18 juli 2014 om 22:48.
Maatje Zw zegt:

Ik had toegezegd te zullen reageren wanneeer het voor elkaar is. Via het leslokaal in Hardinxveld ben ik met Arie van Wingerden in kontakt gekomen. Hij heeft me ten dele uit de brand geholpen.

Onder windows 8.1 blijkt het niet mogelijk. Een hele slechte zaak vind ik. Ook van Panasonic die geen stuurprogramma aanpast.

Nu is in een oude computer waarop WindowsXP draait een firewirekaart geïnstalleerd.  De camera wordt herkent en m'n eerste filmpje staat op de computer. Hoera. Nu bewerken.

Mijn dank is groot Arie.

 

20 oktober 2014 om 18:31.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Video-Club?
Video-Club