SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Video-Club
DVD bewerken
Geplaatst op 26 februari 2015 om 15:39 door Bert Meijer

Enige tijd geleden heb ik mijn super-8-films op DVD laten zetten.

Ik wil nu de DVD gaan bewerken. Het gaat dan over het verwijderen van stukken film van slechte kwaliteit, de overgangen van de ene naar de andere film eruit te halen en er een muziekje onder zetten.

Mijn vraag is met welk programma kan ik dat het beste doen en heeft iemand ervaring hiermee.

Bert Meijer.

8 reacties
Cinecor zegt:

Het antwoord op je vraag is simpel. Dat kan met elke NLEsoftware. Fabrikaten en merken mogen hier niet genoemd worden, want dat is reclame en dat is op dit forum verboden. NLE betekent Non-Lineaire-Editing, oftwel videobewerking op de computer. Het is wel nodig dat je eerst goed de software bestudeert, want dat gaat niet "vanzelf". Om te voorkomen dat het misgaat zou ik je willen aanraden om die software eerst maar eens te gaan uitproberen. Bovendien stelt de software bepaalde eisen aan de samenstelling van je computer. Van de meeste NLEsoftware kan je wel gratis een demo op internet downloaden. Wel jammer dat je de 8mm films in DVD kwaliteit heb laten digitaliseren, want dat is niet de best haalbare kwaliteit. Ben je wel goed voorgelicht? Heb je kenbaar gemaakt dat je het materiaal wilde gaan bewerken? En welke advies heb je daarbij gekregen? Een DVD is bovendien geen einddoel voor een film, maar slechts een middel om een film op een DVDspeler te kunnen afspelen. In deze tijd eigenlijk al weer achterhaald. Maar dat is weer een ander verhaal.

26 februari 2015 om 18:29.
Bert Meijer zegt:

Hartelijk dank voor je antwoord.

Ik ben me ervan bewust, dat het leren omgaan met de software enige tijd in beslag neemt.

Ik heb de super-8 films laten digitaliseren omdat het afspelen van een DVD makkelijker is en dat je een kopie van de DVD kan maken.

Je schrijft, dat een betere beeldkwaliteit mogelijk is. Waar denk je dan aan? 

 

28 februari 2015 om 12:28.
Cinecor zegt:

Tegenwoordig zijn de harddisks relatief goedkoop en van flink volume (2 Tb is voor de videohobbyist al heel gewoon). Daarom slaan we alle filmmateriaal op schijf op. Het digitaliseren van analoog materiaal of celluloid film (o.a. 8mm) kan heel goed als avi bestand. Dat archiveer je dan op een harddisk als basisbestand. Vroeger was dat bezwaarlijk omdat avi bestanden relatief groot zijn. Avi bestanden zijn met de eenvoudigste NLEsoftware uitstekend te bewerken. De kwaliteit van het beeldmateriaal kan probleemloos worden verbeterd. Er is zelfs geen al te zware pc voor nodig, want het is geen HD. Met dat gearchiveerde bestand kan je alle kanten op, het geldt als de basis. Je kan het na bewerking (editing) exporteren als een mp4 bestand, het kopiëren naar een USB stick (of andere drager, zoals een portable harde schijf) om het af te spelen op een TV, al of niet via een mediaplayer. Zo'n mp4 is een stevige compressie, dus levert zeer kleine bestanden bij goede kwaliteit. Is echter ongeschikt voor editing in de pc. Ook kan je natuurlijk op de ouderwetse manier van het basisbestand een DVD branden, maar dat is dan altijd een Mpeg-2 (voor DVD) en dat geeft kwaliteitsverlies. Ook dit bestand is dus ongeschikt voor goede editing. Het zal je nu ook duidelijk zijn waarom een DVD niet bestemd is om een film te bewaren of te archiveren. Je stelt dat een DVD "makkelijker" is af te spelen. Maar met een mediaplayer (soms zelfs ingebouwd in een moderne HDTV) is dat vele malen simpeler en niet onderhevig aan allerlei andere storingen die dikwijls bij het branden van een DVD kunnen optreden. Eigenlijk is in deze tijd een DVD dus enigszins achterhaald. Je gebruikt die alleen nog als je de film wilt gaan uitgeven of verkopen.

28 februari 2015 om 13:46.
Bert Meijer zegt:

Dank je wel voor je uitleg.

Het converteren is indertijd door een bedrijf uitgevoerd, met als enige mogelijkheid om het op DVD te zetten.

Stel, dat ik dit zelf opnieuw wil doen, is er dan een apparaat waarmee ik dat zelf kan doen?

1 maart 2015 om 23:10.
Cinecor zegt:

Als dat inderdaad geruime tijd geleden is gedaan, bestonden de "telecine" machines wellicht nog niet. Zo'n apparaat is behoorlijk kostbaar en vereist bovendien enige kennis om er mee om te gaan.

Voordat hier nu allemaal mensen over hun ervaringen gaan vertellen met speigels, projecteren op een klein scherm en dan opnemen, of andere provisorische trucjes, enz. is het goed om te weten dat het resultaat daarvan in de verste verte niet is te vergelijken met het resultaat van telecine apparaten. Met de telecine wordt de film beter van kwaliteit dan het origineel. Meestal scheelt dat zelfs aanzienlijk. Wie er meer over wil weten kan op internet alle info vinden als je Googled naar: "telecine recorder". Helaas mag ik hier geen aanbevelingen doen, want dat valt onder reclame.

 

2 maart 2015 om 08:54.
Bert Meijer zegt:

Hartelijk dank voor de uitleg.

Ik ga internet op om informatie op te halen.

Nogmaals hartelijk dank!

2 maart 2015 om 11:40.
Ignovideo zegt:

Beste Bert,

Je kunt de film vanaf de DVD inporteren in Studio van Pinnacle. Je film komt dan als 1 framew in de bibliotheek en daarna kun je hem op de tijdslijn zetten en bewerken. Succes.

 

igno

2 maart 2015 om 16:56.
Cinecor zegt:

Beste Igno,

Zoals je kunt lezen hebben we het daarover al uitvoerig gehad. In mijn eerste antwoord heb ik al aangegeven dat bewerken in alle NLEsoftware mogelijk zal zijn. In Studio moet dat dan kennelijk via een "bibliotheek" (?), bij weer andere software is de werkwijze soms simpeler. Eén frame wordt het echter nooit, dat blijven er in ons PAL systeem altijd 25 per seconde. Je bedoelt waarschijnlijk dat het ingevoerde DVD bestand dan als één clip op de tijdlijn zichtbaar wordt.

Een bestand op een DVD is echter een MPEG-2 bestand en heeft in de verste verte niet de kwaliteit die wordt verkregen als je op een goede manier het 8 mm materiaal laat digitaliseren. Dáárover ging het vervolg.

2 maart 2015 om 17:22.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Video-Club?
Video-Club