SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Video-Club
Video bewerkingscursus Magix
Geplaatst op 21 augustus 2015 om 22:50 door Frans45

Hallo. Ik ben Frans Schutz uit Hulst en docent voor ons leercentrum. Jaren lang heb ik videobewerking cursussen gegeven met Pinaclestudieovideo 9 --17. Vorig jaar ben ik gefrustreerd gestopt omdat elk jaar de software zodanig wijzigde dat we verplicht waren onze softwarepakketten te vernieuwen en ook de cursisten deze te moeten laten kopen. Nog frustrerender was het ontbreken van lesboeken van de laatste versie ( lees visualisatie steps ed).
Ik heb 1x gewerkt met magixvideo en dat beviel me wel. Echter bij pinnacle gebleven.
Nu overweeg ik de draad weer op te nemen en vraag me af of de magix software ook elk jaar zodanig vernieuwd wordt en of er voor senioren geschikte lesboeken zijn.

Graag advies

20 reacties
EdBo zegt:

Ik ben niet bekent met Magix software.
Misschien het overwegen waard, maar heeft u wel is aan Adobe premiere gedacht.
Het is nu nog in de aanbieding, (voor iets meer dan 80 euro een volledig pakket).
Één nadeel het is engels talig. zie,Web site.

Mvg Edbo

23 augustus 2015 om 08:39.
Cinecor zegt:

Dat verdient een nadere aanvulling. Edbo bedoelt Adobe Première Elements, het kleine broertje van de echt complete NLEsoftware van Adobe: Première Pro, dat niet in het Nederlands wordt uitgegeven (wel in vele andere talen). Maar daar hangt dan ook een ander prijskaartje aan. Elements is er ook in het Nederlands, maar dat zou ik niet willen aanbevelen. De vertalingen van de Engelse basistermen en begrippen zijn veelal zeer slecht gekozen, zodat het alleen maar verwarrend werkt. De Engelse versie kan een aanbeveling zijn. Ik heb redelijk uitvoerig kennisgemaakt met zowel Elements en Magix Video de Luxe. Elements heeft als voordeel dat je enigszins een bepaalde "opstap" hebt (beperkt) naar Première Pro, maar dan moet je natuurlijk wel de Engelse versie gebruiken. Persoonlijk vind ik Magix wat gemakkelijker in het gebruik, terwijl ik toch al 12 jaar een intensief Première Pro gebruiker ben... Voor de audiobewerking (geluid isin een film dikwijls nog belangrijker dan het beeld) loopt Magix voorop. Met andere pakketten voor OS Windows heb ik geen praktische ervaring, maar anderen roemen bijvoorbeeld Edius van Grass Valleyof Vegas van Sony. Met Pinnacle Studio zijn de ervaringen over het algemeen niet erg best...
Overigens leveren Elements en Magix beiden bij de software een uitgebreide handleiding in pdf formaat. Je moet dan denken aan zo'n 400 tot 500 pagina's. Die van Elements is danwel weer heel watbeter dan die van Magix, is mijn ervaring. Voor iemand met jarenlange ervaring in het lesgeven in filmediting mag dat echter geen hoofdzaak zijn, lijkt me.

23 augustus 2015 om 14:16.
Frans45 zegt:

Bedankt voor de info.
Primair geef ik lessen op instapniveau. Met,als er belangstelling voor is wat diepgaande onderwerpen. Waar het mij om gaat: kan magix video langere tijd gebruikt worden (lees jaren) of moet je net als pinnacle telkens een laatste versie aanschaffen omdat ze de software zo veranderen
Bv. Op de lespc's draait versie 2014. als zich nu cursisten aanmelden met versie 2015 of 2016 kan onze 2014 software dan nog gebruikt worden af gaat dat er telkens anders uit zien? Probleem van de pinnacle software.!
Bedankt alvast

23 augustus 2015 om 22:52.
Cinecor zegt:

Alle NLE software fabrikanten moeten natuurlijk met de tijd meegaan. Zo heeft Magix destijds (te) lang gewacht met het uitbrengen van een versie die volledig van 64bits gebruik kon maken. Op dit moment speelt bijv. 4K een rol. Alle NLE software komt dus regelmatig met een nieuwe versie uit. Magix doet dat eens per jaar. Het hangt van de eisen van de gebruiker af of hij de nieuwste aanpassingen steedsnodig heeft. Overigens hoef je het voor de kosten niet te laten, want de software van Magix e.a. is relatief goedkoop. Dan moet je denken aan jaarlijkse kosten van 100 à 150 Euro.

24 augustus 2015 om 17:20.
schrijvers zegt:

Frans vraagt o.a. ofer geschikte lesboeken zijn, voor de beginnende gebruiker van Magix Video de Luxe?? Cor wijst op de uitgebreide pdf handleiding.
Is hiermee de vraag naar lesboeken beantwoord?
Ik ben n.l zelf óók geïnteresseerd en op zoek naar geschiktinstructie materiaal, op instapniveau. Wellicht geeft U mij wat aanwijzingen of vindplaatsen.
Ik zou er blij mee zijn.
Frits.

26 augustus 2015 om 10:28.
Frans45 zegt:

Dag Cinecor en Frits
de bekende uitgevers voor computerboeken voor senioren hebben geen titels over Videobewerken voor Magix software. Mijn ervaring ( bij Studio 15 - 16 van Pinnacle) is dat een stap voor stap uitleg voor veel mensen toch wel (als naslagwerk) wel een uitkomst is. Ik ken mensen die thuis letterlijk het boek volgen; als er dan een verschil is tussen het scherm (software) en het boek hebben ze een probleem. Je legt het wel uit in de les, maar heb blijft niet altijd hangen. Zeker bij complexe video opties.
Ik ga er nog eens over nadenken. Een andere optie is Moviemaker te presenteren. hier is wel een boek voor. Persoonlijk vind ik dit programma wel erg simpel; maar is dit voor veel mensen voldoende.. nogmaals, ik moet het allemaal nog eens bekijken.
ps. Adobe elements is ook verre van simpel. Engels is geen optie. zie ook opmerking Cinecor
In ieder geval bedankt voor jullie inbreng.

26 augustus 2015 om 12:12.
Cinecor zegt:

Hierbij wat algemene aanwijzingen. Wie met film maken begint zou eerstde basisregels en principes moeten aanleren. Daarna basiskennis opdoen voor het gereedschap om van basismateriaal (voornamelijk camera opnamen bestaande uit digitale bestanden) een film te maken. Dat gereedschap bestaat uit NLEsoftware (ook wel met een lang woord videobewerkingssoftware genoemd). Daarvan zijn behoorlijk wat fabricaten met uiteenlopende mogelijkheden en dus ook met grote prijsverschillen. Zo tussen de 100 en de 1000 Euro. Maar de basisprincipes zijn voor alle gelijk, alleen de mogelijkheden lopen sterk uiteen.Ook de bediening kan wel eens aardig verschillen. Vooral de "logica" van diverse handelingen. Dat kan je natuurlijk alleen vinden in de specifieke handleidingen die erbijworden geleverd. Ook die moet je eerst in grote lijnen bestuderen, anders wordt het beslist aanmodderen. Soms zijn er ook tutorials op internet te vinden. De "voertaal" voor videomontage is dan meestalde Engelse taal. Kijk maar eens op YouTube. Ook worden er cursussen gegeven, maar die zijn (het gaat om kwaliteit) niet goedkoop.
Een goed boek om met film maken te beginnen is "Films maken" van Roemer Lievaart, hier te vinden: http://www.filmmaken.nl/boek.phtml
Zeer binnenkort verschijnt de tiende druk, dus een succesvol boek.
Ga daarna een keuze maken in de NLEsoftware en bestudeer van te voren eerst de handleiding (dat is dus geen "lesboek") voordat je het echt gaat gebruiken. "Instapniveau" bestaat niet, het ligt aan jezelf hoe diep je op de materie wilt ingaan. Ook in speciale boeken voor senioren geloof ik niet. Zijn senioren dommer of mogen ze niet alles weten en moeten ze als kleine kinderen behandeld worden? Bah.
Vergeet vooral reclame kreten als "gebruiksvriendelijk" en "kant en klare" oplossingen. En "veel overgangen en effecten". Al die zaken bederven je eigen creativiteit en dat laatste is de nu juist de belangrijksteeigenschap voor een filmmaker. Samenvattend: Neem er flink de tijd voor en ga vooral niet onvoorbereid en klakkeloos beginnen.

26 augustus 2015 om 12:31.
schrijvers zegt:

Als U mij toestaat zou ik de vraag opnieuw maar anders willen stellen.
Hoe en op welke wijze hebben, leden van deze club, gebruikers van het programma MAGIX Video de Luxe met het programma leren werken??
Ik zou graag stapje voor stapje willen leren, is dit óók mogelijk??
Graag Uw reactie.
Groet Frits.

26 augustus 2015 om 19:19.
Frans45 zegt:
Even een reactie op de laatste van Cinecor.

Je stelt dat instapnivo niet bestaat. Wel dus. Niet iedereen wil doorgaan naar een prof nivo.
Veel mensen maken videoclips van vakanties, feestjes, familie etc. daar willen ze een leuk filmpje van maken. Niet te moeilijk of ingewikkeld. Zij zijn dus al blij dat ze, zeker in het begin, van standaard menu's en aftitelingen gebruik kunnen maken. Clips aanpassen, eventueel een overgang erbij, muziek eronder en spraak. Die hebben ook geen behoefte om een "FILMER" te worden. Zeker het boek dat je beschrijft is voor die doelgroep overdone. ( vergelijk een instrucuctie boekje voor je auto met een werkplaatsmanual.)
Zeker, we laten ze zien hoe je een camera vasthoudt, pannen, tilt en zoomen met mate en de lengte van de clips. Er zijn erbij die het zo leuk vinden en verder willen gaan, maar dat is een minderheid bij ons. Die groep geven we wel meer inzicht hoe je een videofilm voorbereid.
Ze zijn zeker niet dommer. Het is wel zo dat relatief veel ouderen wat meer tijd nodig om zich iets eigen te maken en dan helpt een "stap voor stap" boek . Ze kunnen dan thuis nog eens nalezen en oefenen conform het boek.
Niet alles mogen weten is onzin. Zeker voor beginners is het verstandig alles simpel te houden. complexere editing komt later aan de beurt.
Helaas Frits. ik kan je niet helpen met je vraag.

vriendelijke groeten

Frans Schutz

26 augustus 2015 om 20:11.
Cinecor zegt:

Twee categorieën: De een maakt van filmen een hobby, de ander maakt foto's waar beweging in zit. Ieder zijn meug dus, maar die keuzebepaalt ook iedereen voor zichzèlf. Ik zou die keuze niet graag voor een ander maken.

26 augustus 2015 om 20:52.
stortfilm zegt:

Ook van mijn kant wat reacties. Ik heb als docent Seniorweb wat ervaring. Voor beginners wil ik zeker Windows Live Moviemaker onder de aandacht brengen. Het pakket kent meer mogelijkheden dan ik in eerste instanties dacht. Er was door Visual Steps een uitstekend boek met voorbeeld filmpjes die bewerkt moesten worden. Met veel plezier deze lessen gegeven en mensen konden direct al wat bewerken. Groot voordeel: het is gratis, dus iedereen kan het op zijn computer zetten. Bewerkingen als videobestanden importeren, scenes monteren, titels, effecten en geluid toevoegen en de film uploaden naar You Tube of branden op dvd worden uitgebreid besproken. Voor 90% van de beginners is dit in eerste instantie voldoende.
Voor Pinnacle (gebruik zelf 17) zijn wel boeken, maar veel van die boeken zijn voor onze doelgroep te moeilijk. Voor Magix heb ik een webinar gevolgd, waarin in een uur heel veel functies van Magix in het Nederlands besproken werden. Bovendien kreeg ik de webinar als film de volgende dag toegestuurd! Soms wel instructiever als een boek, omdat de bewerkingen enthousiast voorgedaan worden. Blijft de vraag wat wil je en wat is je doelgroep en wat verlangt de doelgroep van je.

26 augustus 2015 om 22:19.
Cinecor zegt:

Ook ik heb redelijk wat ervaring kunnen opdoen met het geven van uiteenlopende cursussen op filmgebied. O.a. bij een aantal Volksuniversiteiten en vele film-en videoclubs. Daaronder ook cursussen videobewerking, zowel met Première Elements als met Magix. Via al die cursussen maak je mensen enthousiast voor de filmhobby: het maken van films. Dikwijls leverden dat voor clubs ook nieuwe leden op. Onder de cursisten altijd opvallendveel senioren en relatief ook veel dames! Maar het belangrijkste uitgangspunt zal daarbij altijd zijn dat de NLEsoftware een stuk gereedschap is en niet een doel op zich. Om daarmee goed te leren omgaan moet je eerst enig begrip hebben van de basis principesvan het film maken. Daar heb ik hier voor gepleit omdat ik uit eigen ervaring weet welke grote voldoening de filmhobby kan geven. Een film samenstellen is dus niet een beetje plakken en knippen en er een muziekje onder schuiven, maar vraagt om een inhoudelijke en creatieve aanpak van het medium film. En daar zijn vele basisregels voor. Dat is voor een beginner belangrijker om aan te leren dan het bedienen van de juiste knopjes van de software.Als het je niet gaat om het film maken, maar staat alleen de software centraal dan ben je bij een film/video club (zoals ook deze) bij het verkeerde loket en kan je je beter aansluiten bij een computerclub. Laatstgenoemde houden zich namelijk ook wel bezig met NLEsoftware, maar zonder het doel omerwerkelijk een creatieve film mee te maken.

27 augustus 2015 om 10:17.
Frans45 zegt:

Ja, Zo te zien zit ik hier aan het verkeerde adres. We willen senioren de mogelijk bieden filmpjes te maken van videoclips die ze maken met een videocamera, fotocamera en smartpones.
Daarnaast brengen we wat basisprincipes over hoe je opnamen kan verbeteren enzovoort.
Als we serieus over videofilms maken gaan beginnen verwijs ik de mensen naar de Filmacademie in St Niklaas (Belgie) 20 km bij ons vandaan . Daar wordt op (semi) professionele wijze met video gewerkt. Een van mijn kennissen volgt daar al jaren cursussen en heeft een studio met een Casablanca Digitaal editing systeem; een uit de hand gelopen hobby) Hij denkt er nog niet aan om dat op een pc te moeten doen. Hij maakt dan ook videofilms van een topkwaliteit. Dat is dus niet onze doelgroep.

Ik sluit hierbij mijn deelname aan dit forum
Succes verder met Video's maken

27 augustus 2015 om 11:31.
Cinecor zegt:

Kennelijk nog nooit van een "tussenweg" gehoord....

27 augustus 2015 om 11:43.
b.dejalle zegt:

Twee jaar geleden heb ik een cursus gevolgd in Lanaken Belgie, ik zelf woon 15 km hier vandaan in Maastricht. Hier heb ik veel geleerd. Ik hoop nog altijd dat er een herhaling komt van die cursus, mijn toenmalige cursusleider helpt mij regelmatig met problemen, maar een herhalingscursus is nog niet in de planning. Ik wil wel enkele zaken als bijlage meegeven, o.a. Het nederlands geschreven handboek en enkele opmerkingen. (handboek Magix delux2015 plus) kan ik niet meesturen.

20 september 2015 om 11:22.
schrijvers zegt:

Waar kan ik de genoemde bijlage vinden.
Verder zou ik contact willen opnemen met de heer B de malle inzake voor verdere
inlichtingen over dit onderwerp.
Graag een opgave van Uw e-mail adres en of telefoonnummer.
Groet.

fritsschrijvers@hetnet.nl
Landgraaf.
0455311919

21 september 2015 om 10:44.
videjo zegt:

Beste Frits,

Lid worden van een videoclub lijkt mij geen verkeerd idee. In Limburg zijn ongeveer 16 videoclub's , waaronder er ook een in Heerlen. Deze club's zijn allen aangesloten bij de LOVA (Limburgse organisatie videoamateurs.)

21 september 2015 om 12:25.
Cinecor zegt:

Mijn advies:
Zoek een videoclub waar men veel aandacht besteed aan het editen van films. En vooral dan non-fictie.Kennis van het goed monteren is een vereiste om goede films te maken. Zelfs onmisbaar om goed met een camera te leren omgaan. Er zijn ook clubs waar men meer streeft naar het artistieke resultaat van een film; zij besteden veel aandacht aan speelfilms en andere fictie. Ga dus gewoon eens bij een paar clubs een kijkje nemen. In Limburg zijn er een aantal en de meeste hebben een hoog niveau waar veel valt te leren.

21 september 2015 om 13:11.
b.dejalle zegt:

Mijn naam is Bert Dejalle en ik heb cursus Magix gevolgd in België. Mijn email adres is : Hubertus.dejalle@gmail.com
Ik heb geprobeerd om het cursusboek in het Nederlands,als bijlage mee te geven, maar dit lukt niet, daar dit te groot is.

21 september 2015 om 21:12.
Frans45 zegt:
Als een bestand te groot is om als bijlage met een mail mee te sturen kun je gebruik maken van
Wetransfer of Dropbox.
wetransfer is heel simpel. Dropbox moet je hebben of installeren en iemand toestemming geven je bestand te bekijken/downloaden
Hoop dat je hier iets aan hebt
Frans
22 september 2015 om 11:58.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Video-Club?
Video-Club