SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Video-Club
Probleem met bewerken/monteren filmpjes van Canon Legria FS20
Geplaatst op 2 september 2015 om 14:03 door Erna

Jaren geleden heb ik een camcorder Canon Legria FS20 cadeau gekregen. Ik heb daar aanvankelijk veel stukjes film mee opgenomen, maar ben daarmee gestopt omdat ik niet snapte hoe die te bewerken/monteren zijn. Nu ik gestopt ben met werken heb ik met een semiprofessionele foto-/filmcamera (Canon 7D) opnames gemaakt, en me verdiept in het monteren. Ik heb Adobe Premiere Elements, en begin dat nu aardig onder de knie te krijgen.
Ineens dacht ik ook weer aan de oude filmpjes met de camcorder, en wil ikook de camcorder weer gaan gebruiken, maar......het lukt me op geen enkele manier om de opnames van de camcorder in het juiste formaat (lengte/breedteverhouding) ingelezen te krijgen in Adobe Premiere Elements. Teruggaan naar de handleiding van de camera leert dat daar het advies gegeven wordt om alleen de bij de camcorder meegeleverde software te gebruiken. Dat is Image Mixer 3SE ver.4. Ik heb dat geprobeerd, maar ik begrijp helemaal niets van dat programma. Ook de handleiding daarvan helpt me niet. Ik zou ze dus toch liever met Premiere willen bewerken. Maar na ongeveer alle instellingen uitgetest te hebben, blijf ik filmpjes houden die te hoog zijn in verhouding tot de breedte.
Heeft iemand enig idee hoe dit is op te lossen?

4 reacties
Cinecor zegt:

De bestanden (shots) inde cameramoeten zichtbaar zijn in de Windows Verkenner als de camera met de USB is aangesloten op de pc en de camera op de juiste wijze is ingesteld (handleiding camera).
Die bestandenkunnen dan in de Verkenner worden gekopieerd naar een map op de tweede harde schijf (voorwaarde voor videobewerking) van je pc. Daarna Première Elements opstarten, een project aanmaken (of bestaand project starten) en de op de hard disk opgeslagen bestanden importeren in het PE project.
Bij PE wordt een uitgebreide handleiding meegeleverd. Maak daar gebruik van!

4 september 2015 om 08:38.
Erna zegt:

Bedankt voor deze reactie!
Ik heb het monteren uitgeprobeerd met filmpjes die al een paar jaar geleden overgezet zijn naar de pc, en inmiddels op een externe harde schijf staan. Het inlezen in Premiere Elements is geen enkel probleem. Het monteren ook niet.Het probleem is dat het me niet lukt om de lengte-breedteverhoudingen in Premiere Elements goed te krijgen, terwijl de losse filmpjes met b.v. de Windows Media Player wel in de goede verhoudingen zijn. Dus het ligt niet aan de filmpjes zelf, maar aan de instellingen.(Monteren van filmpjes die gemaakt zijn met mijn Canon 7D is geen enkel probleem.)
De concrete vraag is dus: welke voorinstellingen van Premiere Elements moet ik kiezen om de filmpjes in de juiste verhoudingen ingelezen te krijgen? Zelfs als ik een instelling kies in de correcte verhoudingen (720x576) lukt het niet. De filmpjes worden allemaal samengedrukt in de breedte / uitgerekt in de hoogte.

4 september 2015 om 09:00.
Cinecor zegt:
Helaas is het voor mij te lang geleden om me alles van PE nog te herinneren.
Vooral de zaken die ik zelden of nooit gebruikt heb, ben ik vergeten.
Bij de meeste NLE software kunnen de voorinstellingen echter automatisch worden aangepast aan de EERSTE clip die je op de tijdlijn plaatst. Het maakt dan niet uit welke voorinstelling je hebt gekozen, je krijgt een melding met een keuze voor aanpassen aan de geplaatste clip of niet. Ik ga ervan uit dat dit bij PE ook het geval zal zijn.
4 september 2015 om 10:08.
Erna zegt:

Ook dat klopt helemaal. En dan klik ik op de knop voor het aanpassen van de instellingen. Maar ook dan geldt dat, wat ik ook aan de instellingen verander, het resultaat hetzelfde- en dus niet goed - blijft. Heel irritant en onlogisch.

4 september 2015 om 14:19.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Video-Club?
Video-Club