SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Windows-Club
Opnemen geluid vanaf receiver
Geplaatst op 12 augustus 2016 om 19:38 door e.kortmulder

Deze keer kom ik met een vraag op elektronica gebied. Ik heb lang een receiver gehad met een REC selector. Daarmee koos ik de bron uit waar vandaan een opname moest gebeuren. Op de huidige receivers zit dat niet meer en de meneer in de winkel weet niet of het kan en hoe. Hij komt met de pre-out. Ik vrees dat ik niet tegelijk voor pre-out en Cd-player kan kiezen.
Nu waag ik het om hier de vraag te stellen hoe je tegenwoordig kunt opnemen vanaf een receiver.
Alvast dank voor het nadenken. Groet.

24 reacties
Marixius zegt:

Wellicht is dit artikel interessant.
of bekijk dit youtube filmpje.

12 augustus 2016 om 19:52.
e.kortmulder zegt:

Dank je Marixius maar ik heb het over een geluidsinstallatie, niet over een computer. Sorry voor de verwarring.

12 augustus 2016 om 20:07.
e.kortmulder zegt:

Ja, ik denk verder en het gaat denk ik automatisch via de pre-out naar buiten. Niet naar de subwoofer waar hij eigenlijk voor bedoeld is maar naar de recorder als ik die aanzet.

12 augustus 2016 om 20:10.
Dirk Boom zegt:

Gaat de vraag niet eigenlijk over hoe je muziek kunt downloaden vanuit internet?

12 augustus 2016 om 20:21.
Marixius zegt:

Je hebt je vraag in de Windows-Club geplaatst, dus ik ging er van uit dat je (streaming)geluid van je audioreceiver op je Windows computer wilde opnemen via de line-in. Feitelijk is dit dus niet de juiste club.
Misschien dat je via de club PC en randapparatuur mee succes hebt.

Wellicht kun je met een eenvoudig mengpaneel je opname probleem oplossen.
Je kunt aan zo'n mengpaneel meerdere bronnen invoeren en die al dan niet gemend uitvoeren naar je opnameapparaat.

12 augustus 2016 om 20:21.
Freedom zegt:

Omdat het in dit geval over een geluidsinstallatie gaat;
Ga eens informeren bij een ECHTE AUDIO- SPECIAAL ZAAK waar ze Alléén duurdere audio verkopen.
Daar zijn specialisten op dit gebied
En informeren kost niets.!!
Dus niet bij een Mediamarkt.

12 augustus 2016 om 21:16.
e.kortmulder zegt:

Bij zo'n specialist ben ik net geweest.
Ik had gedacht dat misschien iemand net als ik ook geïnteresseerd is in geluidsapparatuur en de ontwikkelingen gedurende jaren heeft gevolgd.

12 augustus 2016 om 21:31.
Dirk Boom zegt:

Daarom begin ik over opnemen via internet.
Daarbij blijft kwaliteit een issue, zowel bij de uitzending (doorgaans veel te veel gecomprimeerd) als bij de ontvangst (zeer goede geluidskaart nodig) als bij de omzetting naar analoog (zeer goede d/a converter nodig).

12 augustus 2016 om 21:40.
e.kortmulder zegt:

Dag Dirk.
Ik wil op mijn receiver (met dac) geluid vanaf alle mogelijke bronnen met een van mijn mijn recorders kunnen opnemen. Ik zie nu dat ik mijn recorder kan aansluiten op de pre-out en neem aan dat de bron, die ik aanzet op mijn receiver, dan opgenomen wordt. Die pre-out is eigenlijk bedoeld voor de subwoofer maar die hoef ik niet. Het is gewoon een uitgang en daar ga ik mijn recorders om de beurt op aansluiten. Vroeger had ik twee uitgangen en kon dat selecteren i.p.v stekkertjes insteken maar 'das war einmal'. Als het maar gaat denk ik maar. En dan het internet. Voor strijkkwartetten van Schubert of Haydn denk ik niet dat ik op het internet moet zijn. Ik luister nu wel op de TV naar de klassieke zenders van digitale radio. Of ik daarvan kan opnemen dat weet ik nog niet.

12 augustus 2016 om 22:49.
Dirk Boom zegt:

Ik heb hier dan niet het antwoord op.
Mij lijkt dat een subwooveruitgang misschien niet het hele toongebied geeft, én dat het variabele volume het opnemen riskant maakt. Nu ik dit schrijf: is er een koptelefoonuitgang?

12 augustus 2016 om 23:17.
e.kortmulder zegt:

Dat vraag ik me ook af maar ik neem toch aan van wel. Wat de subwoofer weergeeft wordt bepaald door zijn bouw denk ik. Ik denk dat het hele spectrum erheen wordt gestuurd.
Ik zeg: "ik denk".
Er is inderdaad een hoofdtelefoonuitgang op de receiver aan de voorkant . Je bedoelt dat je daar een snoertje in stopt dat splitst. Dat is nog een uitweg.
Voor de duidelijkheid. Ik wil dit allemaal weten om zeker te zijn dat ik een goede aankoop doe. Ik kan het nog niet uitproberen dus. Ik wil een Cambridge CXA60 kopen. Ik denk echter dat alle receivers nu met deze beperkingen te maken hebben. De nadruk ligt nu weer op andere zaken.
Maar helemaal hetzelfde zijn ze natuurlijk niet.
Dank je wel voor je antwoord. Ik denk dat ik de digitale radio van TV wel kan opnemen met mijn hifi video recorder.

12 augustus 2016 om 23:47.
Marixius zegt:

Er is mij een en ander niet duidelijk.
Gaat het puur om audio, of ook om video?
Gezien het feit dat je spreekt over een "receiver" maak ik op dat dit apparaat als kern van een home cinema set moet functioneren en dus over audio en video functionaliteit moet beschikken.
Voorts ligt je accent met name op de audio.
De Cambridge CXA60 is voor zover ik weet een audio versterker (amplifier) en beschikt over diverse audio ingangen, zowel analoog(RCA), digitaal (Coax) als optisch. Gezien het feit dat je een muziekliefhebber bent zul je ook wel een voorkeur voor vinyl hebben. Als je echter ook een platenspeler wilt aansluiten op de Cambridge heb je denk ik een probleem want een platenspeler ingang ontbreekt. Wellicht op te lossen met een losse voorversterker. Maar ook HDMI aansluitingen en een USB-poort ontbreken op dit apparaat. Er zit op dit apparaat één audio uitgang (pre-out), dat wil zeggen dat geluid van de audiobron onversterkt wordt doorgegeven. Hierop kun je dus je recorder aanskuiten.
Een CD-speler sluit je aan op de optische ingang of op een van de RCA ingangen. Wellicht kun je iets meer duidelijkheid geven hoe je audio/video installatie voor je ziet en welke apparaten je er op aan wilt sluiten.
Heb je bijvoorbeeld digitale tv via kabel of glasvezel en heb je daar een aparte mediabox voor (UPC horizon?). Heb je een smart TV met meerdere hdmi-ingangen
Wil je bijvoorbeeld ook audiobestanden op een USB-stick kunnen afspelen?
Wil je ook muziek via bluetooth streamen?

13 augustus 2016 om 02:43.
e.kortmulder zegt:

Jeetje, ik moet een soort examen doen geloof ik. Maar dank voor je uitgebreide interesse.
Wat voor ingangen de CXA60 heeft weet ik. Het gaat mij inderdaad alleen om audio. Voor video heb ik een Videorecorder. Een voorversterker voor de phono zit in de planning.
Mijn vraag gaat alleen over AUDIO OPNEMEN via de versterker. Het is inderdaad geen receiver want een tuner ontbreekt. De pre-out is de enige uitgang, bedoeld voor een subwoofer. Kan ik daar een recorder op aansluiten? De verkoper denkt van wel maar ik weet niet of dat echt zo is. Dirk Boom heeft ook zijn twijfels. Ik heb de vraag opnieuw bij de verkoper neergelegd. Misschien moet ik nog eens naar een andere zaak om de vraag te stellen.
 

13 augustus 2016 om 09:27.
e.kortmulder zegt:

Ik zie nu dat er een subwoofer uitgang is naast de pre-out. Maar op de tekening staat de subwoofer aangesloten op de pre-out. Dat is wel verwarrend. Ik denk nu dat het in orde is om de recorder op de pre-out aan te sluiten. Waarom zou het Pre-out heten en niet out?

13 augustus 2016 om 10:28.
e.kortmulder zegt:

Op de tekening staan twee subwooferuitgangen. Ik twijfel toch. zie bijlage

13 augustus 2016 om 10:50.
Marixius zegt:

Voor mij hoef je geen examen te doen of zo, maar voor de beeldvorming is het voor mij belangrijk om enig inzicht te hebben over de audio/video configuratie om je te kunnen adviseren. En je komt hier toch voor advies?

Je kan een recorder aansluiten op de pre-out, maar de sterkte van het uitgaande signaal wordt beïnvloed door de volume regeling van de versterker. Staat de volume regeling op maximaal, dan is het signaal gelijk aan het bronsignaal dat de versterker is ingegaan. Staat de volumeregeling niet maximaal, dan betekent dit feitelijk een verzwakking van het bronsignaal wat naar de recorder wordt gestuurd. De vraag is of je dat wil.

Beter lijkt mij dan dat je je audiobron rechtstreeks aansluit op je recorder zonder tussenkomst van je versterker. Of op zoek gaat naar een versterker die wel over een line-out of tape-out uitgang beschikt.

Daarnaast lees ik in een voorgaand bericht dat je digitale radio van TV via een videorecorder wil opnemen. Vergeef me als daarvan mijn wenkbrauwen gaan fronsen.

13 augustus 2016 om 10:51.
Dirk Boom zegt:

Ik zou bij een hoge kwaliteitseis focussen op FM ontvangst, de oorspronkelijke bedoeling dus. En dan nog is de vraag hoe/waarmee de opnames beluisterd worden. Voor beluisteren via een mobiel apparaat worden geen eisen gesteld.

Bij opnemen van de TV frons ik ook. Waarom: als er over een Cambridge wordt gedacht, dan wordt gedacht aan redelijke kwaliteit. Op mijn zeer goede geluidsinstallatie is internetmuziek w.o. Spotify Premium, die bijv. binnenkomt via de TV (een computer kan ook), niet om aan te horen. Het wachten is op betere bedrijven. Het probleem zit 'm in de zendkwaliteit en in de kwaliteit van de componenten die het digitale signaal vertalen, immers de laatste component (luidspreker) is analoog.
Ik heb uitgezocht dat ik € 800 - 1.000 aan apparatuur nodig heb om een goede vertaling van internetradio te krijgen, echter omdat de verzonden muziek van slechte kwaliteit is, begin ik er niet aan.

13 augustus 2016 om 11:18.
e.kortmulder zegt:

Gaan je wenkbrauwen fronsen? Ik heb al mijn muziek op video staan. Kastenvol. Ik heb een Hifi videorecorder. In het verleden heb ik veel muziek van een klassieke zender op de radio toen opgenomen. Ik begrijp dat jij in termen van streamen denkt maar ik heb geen belangstelling voor popmuziek.
De verkoper gaat Cambridge benaderen. Dan weet ik tenminste wat.
Dank je wel voor je uitleg aangaande de procedure bij opnemen. Ik wist dat niet.
Ik dank jou en Dirk Boom beiden voor de belangstelling en hulp.

13 augustus 2016 om 11:31.
Dirk Boom zegt:

Succes gewenst, ik denk dat het wel gaat lukken.
Het was bij de beantwoording even zoeken naar de kwaliteitswensen.

13 augustus 2016 om 11:37.
e.kortmulder zegt:

Dirk, ik kan het altijd proberen. De digitale radio van TV is erg goed. Heel wat beter dan FM.

13 augustus 2016 om 11:38.
e.kortmulder zegt:

Om even mijn videorecorder te verklaren. Als ik deze op audio zet gebruikt hij de hele bandbreedte voor geluid. Vandaar de excellente geluidskwaliteit.

13 augustus 2016 om 12:17.
e.kortmulder zegt:

Deze Hifi video recorders zijn nog steeds te krijgen. Zoals gezegd komt de muziek dan over de hele bandbreedte i.p.v op 10% van de band. Bovendien kun je kiezen voor halve snelheid waardoor je 6 tot 8 uur muziek op een band kunt zetten. Goed jullie streamen, ik niet.
Groeten van Eveline

13 augustus 2016 om 15:03.
Dirk Boom zegt:

Dan toch nog iets .... de verkrijgbaarheid van video-recorders loopt af, de laatste fabrikant is er een paar weken geleden mee gestopt.
Ik raad aan om de opnames te digitaliseren, het is zonde als al het materiaal over een paar jaar niet meer toegankelijk is.
Digitaliseren kan zonder verlies aan kwaliteit én het is mogelijk om de (band)ruis eruit te halen.
Er is vast wel iemand die er meer van weet.
Mocht het de bedoeling zijn, maak er dan een aparte vraag van.

13 augustus 2016 om 16:04.
e.kortmulder zegt:

Daar heb ik een hele tijd geleden al over gedacht maar hoeveel tijd kost dat niet.
Mocht ik daar toch over denken over een tijd dan zal ik er een aparte vraag voor maken
Dank je wel.

13 augustus 2016 om 16:49.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Windows-Club?
Windows-Club