SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Windows-Club
WLM niet meer zo veilig
Geplaatst op 13 september 2017 om 09:42 door Trebla

N.a.v. de berichtgeving dat begin van dit jaar geen veiligheidsupdates meer zouden worden uitgegeven voor Windows Live mail begint het resultaat zich nu doen gelden.
Van twee personen die nog steeds WLM gebruiken hoor ik dat ze problemen krijgen met soms absurd veel SPAM en berichten binnenkrijgen die op de tekentje van WEBDINGS lijken.
Ook op de bedrijfs PC van mijn dochters begint het mailprogramma kuren te krijgen. Lijkt mij een logies gevolg als je de gaten niet dicht. Er wordt niet voor niets gewaarschuwd.

13 reacties
Zegert zegt:

Komt die SPAM op andere apparaten zoals tablet of smartphone ook binnen?
Ik heb de indruk dat SPAM los staat van de beveiliging updates - die updates zorgen er misschien wel voor dat ze 'opgemerkt' worden als SPAM.

13 september 2017 om 09:48.
Trebla zegt:

Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Ook krijg ik van anderen nu seintjes dat WLM begint te ; kraken;

13 september 2017 om 10:08.
avatar
Ex-lid zegt:

In principe heeft spam niets te maken met veiligheid maar meer met het eigen gebruik van o.a. internet.
Een van de definities van Spam is.
Een spambericht is een bericht dat u ongevraagd ontvangt. Denk aan een e-mailbericht of een sms'je. De inhoud van het bericht bepaalt of er daadwerkelijk sprake is van spam: die moet commercieel, ideëel of charitatief zijn. In de Telecommunicatiewet staat dat het versturen van spam in Nederland is verboden.
Een algemene technische oplossing tegen Spam bestaat niet. Het voorkomen en bestrijden is afhankelijk van een aantal factoren.

Ik gebruik nog altijd WLM en zal dat voorlopig zeker ook blijven doen tot Microsoft Mail net zo gebruiksvriendelijk maakt als nu WLM. En van horen zeggen heb je niets aan omdat je niet weet hoe die personen met hun computer omgaan.
Kijk b.v. ook eens op de site van de Consumentenbond wat die over spam zeggen.
Dus goed opletten wat je doet en lekker WLM blijven gebruiken.

13 september 2017 om 11:19.
Trebla zegt:

Ik ben, na de waarschuwing van SW voor WLM, overgegaan op gmail al mis ik daar wel enige faciliteiten zoals het na gaan van de grootte van een bericht en het woordentellen maar die neem ik voor lief.
Dat los ik op door een bericht eerst op OpenOffice, de tekstverwerker met de meeste mogelijkheden, te zetten waar ik wel kan nagaan hoe groot een bericht is en woorden tellen kan er ook. Dan is het simpelweg het bericht kopieren naar mijn mailprogramma.

13 september 2017 om 11:30.
RuudM zegt:
Het zijn echt losse flodders dat WLM onveilig zou zijn geworden!
Ik ondervind dagelijks het tegendeel.
Ook Microsoft zelf schrijft dat blijven gebruiken zonder meer mogelijk is.
Gebruik op mijn p.c. met W 8.1 nog steeds de WLM versie 2009 en op mijn laptop met W 10 de WLM versie 2012. Geweldige programma's die het blijven doen !
En al die jaren en ook nu geen enkel spam bericht !
Alleen op outlook.com wel steeds van de zelfde afzender maar daar weet ik de oorzaak van hoe mijn adres daar terecht gekomen kan zijn. (door onzorgvuldig gedrag van een relatie)
Oorzaak van spam is altijd het verkeerd omgaan met e-mailadressen door gebruikers.
Het is echt paniek voetbal en nergens voor nodig, elkaar opjutten met verhalen is niet nodig!
Maar ik kan het blijven zeggen....., het helpt (toch) niet !
Ruud
13 september 2017 om 11:34.
RuudM zegt:
https://support.microsoft.com/nl-nl/help/13785/essentials-2012-release-notes
Op de website van Microsoft waarvan de link hierboven staat valt te lezen wat zij er zelf over zeggen.
Aangeklikte onderdelen zijn onder meer dit wat in de bijlage staat.
Microsoft zelf stelt dat door sommige providers het programma niet meer goed zou werken maar dat is wel wat anders dan ONVEILIG, dat woord gebruikt Microsoft niet, logisch, want het is ook niet zo.
Jammer al die "adviezen" als je dan leest wat men soms aftobt met de vervanger...!
Maar ik besef dat ik een roepende in de woestijn ben...
Ruud
Essentials-combi.JPG
13 september 2017 om 11:49.
hette zegt:

Ik werk met W10 en WLM 2011 en dit gaat prima !!! Nooit spam gehad en daarom hoef ik ook eigenlijk niets anders. Maar misschien ben ik een gelukkige gebruiker en zijn er ook andere geluiden.
Groet Hette

13 september 2017 om 13:21.
RuudM zegt:

Windows Essentials bevat, naast WLM ook andere onderdelen.
Of die onveilig geworden zijn weet ik niets van, zou kunnen, gebruik het niet.
Het mailgedeelte is in ieder geval niets mee aan de hand.
Wie er wel problemen mee heeft wat betreft spam moet de oorzaak ergens anders zoeken.
Onzorgvuldig eigen gebruik of door relaties ( e-mailadressen strooien door plaatsen in bijvoorbeeld een forum, of zelfs hier in Clubs waar robots ze kunnen oppakken)
Ruud

13 september 2017 om 13:58.
Dirk Boom zegt:

Spam komt inderdaad niet uit WLM zelf.
WLM krijgt van Microsoft geen veiligheidsupdates meer. Het risico van inbreken in WLM is dus aanwezig. Maar hoe groot is het risico? Klein, naar mijn idee.
Ik raad het gebruiken van WLM af omdat je toch ooit moet overstappen en omdat het programma sinds 2012 niet meer verbeterd is en dus verouderd. Maar ja, het werkt nog wel en sommigen zien op tegen overstappen. In dat geval lijkt mij het risico wel acceptabel.

13 september 2017 om 19:51.
Trebla zegt:

Uit de nieuwsbrief van Menno Schoone:

Sinds begin dit jaar ondersteund Microsoft het programma Windows Live Mail, een onderdeel van Windows Essentials, niet meer met veiligheidsupdates. Aangeraden wordt om over te gaan op een ander mailprogramma omdat er op teermijn toch zal worden ingebroken. De vraag is alleen hoe lang dat gaat duren.
Inmiddels beginnen de gebruikers er van de narigheid te ondervinden. Niet onlogisch als je na gaat dat Microsoft het programma na de laatste revisie eind 2012 hoegenaamd geen verbeteringen heeft aangebracht. Dat is in de huidige tijd van digitalisering eigenlijk niet goed, om het zachtjes uit te drukken. WLM begint rare dingen te vertonen zoals ik verneem uit de aan mij toegezonden berichten. Beter is om gewoon naar een ander programma over te stappen voordat je in eens problemen krijgt zoals b.v. er niet meer in te kunnen komen, je hele adresboek spontaan is verdwenen en ook niet meer is te achterhalen en anderen die tot op de dag van vandaag nog vrolijk en tot volle tevredenheid werken met WLM versie 2012.
Ook met je mailclient geen risico nemen, we zijn er genoeg voor gewaarschuwd, ondanks de geruststellende 'release' van Microsoft zelf: 'Essentials 2012 - opmerkingen bij de release' waarbij je er altijd van moet uitgaan dat het een fabrieksmededeling is die graag willen dat je blijft.
Waarbij Microsoft er toch nog redactioneel uit weet te persen:
Opmerking
Reeds geïnstalleerde programma's blijven onveranderd werken. Het gebruik van niet-ondersteunde producten na de einddatum van de ondersteuning houdt echter een verhoogd beveiligingsrisico in dat groter wordt naar gelang de tijd verstrijkt..

14 september 2017 om 13:56.
Dirk Boom zegt:

De vet gedrukte waarschuwing klopt. Evt functionele problemen verschillen per gebruiker, mijn indruk is dat het meestal wel goed gaat.
Mijn advies (excuus voor de herhaling):
1. Indien mogelijk bij de mailprovider (enkele hebben het nog niet): stel de mail in als IMAP, elk mailprogramma synchroniseert daarmee. Of gebruik gmail en/of outlook.com (cq hotmail/live.nl)
2. Zet de contactpersonen in de cloud (Outlook.com of Google) en synchroniseer daarmee.
Als dat is geregeld: mail en contactpersonen zijn onafhankelijk gemaakt van WLM of elk ander mailprogramma en computer. Als WLM hikken vertoont, dan is de backup geregeld, ben je niets kwijt, en kun je alsnog per direct overstappen naar een ander programma. Bovendien is alles gelijk op tablet en/of smartphone.

14 september 2017 om 14:21.
RuudM zegt:

IMAP werkt bij mij niet (Tele2 ondersteunt het nog niet)
WLM 2009 !!!! werkt nog steeds zonder enig probleem.
Natuurlijk heb ik het een en ander veilig gesteld, adressen bijvoorbeeld ook naar gmail, outlook.com en outlook uit Office.
Wat kan er dan nog gebeuren?
Geen links in phishing openen, maar als je die zeer spaarzaam krijgt en dan alleen nog via gmail?
Zo hebben we diverse stokpaardjes en voelen ons er prima bij....
Ruud

14 september 2017 om 14:40.
Trebla zegt:

OK lui, bedankt voor alle reakties

14 september 2017 om 19:01.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Windows-Club?
Windows-Club