SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Windows-Club
Windows 10
Geplaatst op 28 mei 2018 om 20:50 door asteri

Hoi allemaal,
Ik voel me een beetje de laatste der Mohicanen, maar van de week gaat het ook bij mij gebeuren. Van Windows 7 naar Windows 10.
Ik zie er erg tegenop, en probeer me al voor te bereiden en in te lezen, zodat ik straks als mijn PC terug is, ik het weer een beetje aan mijn eigen voorkeur kan aanpassen. Ik heb al aardig wat aantekeningen gemaakt, maar ik heb toch alvast wat vragen:

1. Is het gebruik van Windows 10 een beetje te vergelijken met de apps op mijn Samsung tablet?
2. Ik zag bij verschillende mensen het bureau blad vol staan met blokken cq. vensters. Is dit nodig of kan ik gewoon in Google en in Firefox de favorieten gebruiken?Dus via de browsers een programma openen zoals Facebook? ( Ik vind de app namelijk 3 x niks op mijn tablet en prefereer via se site.
3. Heb ik straks ook gewoon weer een taakbalk onder in het scherm? En kan ik daar dan ook weer een map, snelkoppeling hebben naar Windowsverkenner? In Windows 7 zit er in die map mijn afbeeldingen, mijn documenten, mijn muziek en foto's.
4. Is mijn email Gmail, dan ook gewoon weer gesynchroniseerd met mijn telefoon en tablet?
5. Ik heb in de loop der tijd verschillende malen het onderwerp privacy voorbij zien komen., wat is handig om aan / en of uit te zetten?
6. Kan ik weer door op het bureaublad te klikken weer gewoon een map aan maken?
7. Als ik mijn PC terug krijg, zijn dan mijn toetsenbord, muis ( beiden met usb kabel) gewoon te gebruiken?? en mijn beeldscherm?

Alvast heel veel dank voor jullie goede raad en adviezen!!
asteri
 

10 reacties
HenkW zegt:

@asteri, je kunt W10 net zo maken als je zelf wil. Ik heb helemaal geen blokken. Ik werk met FF en TB en mijn agenda wordt door Google gesynchroniseerd in Lightning in TB en op mijn smatphone. Je kun nog steeds alles in de taakbalk zetten en je kunt ook met snelkoppelingen werken op het bureaublad werken. De verkenner kun je ook in de taakbalk zetten zodat je van daaruit direct in mijn dokumenten kunt komen
Dus niet te druk maken en gewoon op je af laten komen. Ik moet wel zeggen dat W10 mijn 2e OS is. Standaard gebruik ik een andere OS met FF, TB en LO.
Succes Henk

28 mei 2018 om 21:18.
asteri zegt:

Hoi Henk,
dank je voor de reactie, maar wat is OS ???

28 mei 2018 om 21:23.
Dirk Boom zegt:

Ik zou mij daar niet al te druk over maken maar het is natuurlijk wel even wennen.
Enkele verschillen: programma's heten nu apps, en de standaard webbrowser is Edge (andere keuzes mogelijk). Het standaard meegeleverde Mailprogramma heet Mail.
Zo ongeveer de eerste vraag bij Windows 10 is: maak een Microsoft Account aan (dit is vergelijkbaar met tablets en smartphones). Ik raad aan om dit wél te doen, dan krijg je de minste problemen. Je kunt er je gmailadres voor gebruiken. Bij twijfel: haal hier even hulp bij. Het is niet ingewikkeld maar je moet zorgvuldig zijn.

Loop bij Seniorweb eens door deze on line cursus.

Het gebruiken van Windows 10:
Als je in Windows 10 linksonder op de Windowsknop klikt, dan verschijnt het z.g. startmenu. Hierop staan plaatjes die werken zoals apps op een smartphone/tablet. Je daar van alles mee maar ….. het gebruiken hiervan is geen verplichting en evenmin noodzakelijk.
Je kunt ook volstaan met gebruiken van het aloude bureaublad. Dit is even wennen maar het ziet er niet dramatisch anders uit dan het bureaublad van Windows 7. Er staat gewoon een taakbalk onder, er kan een verkenner opgezet worden, een webbrowser (meerdere keuzes mogelijk zoals altijd), een mailprogramma, …..
Een bureaublad vol met de aloude icons raad ik niet aan maar het kan wél.
Handiger is het om apps vast te maken aan de taakbalk: klik in de lijst met apps met de rechter muisknop op een app, kies 'aan de taakbalk vastmaken'. Eventueel moet je eerst kiezen voor 'meer', daar staat het dan achter.
Verder zie je na klikken op de Windowsknop linksonder een wieltje. Dat leidt naar de instellingen. Hierin kun je van alles aanpassen, m.n. de privacy. Loop dit gewoon eens door, de keuzes zijn persoonlijk.

Antwoorden op je vragen, al staat het al min of meer hierboven:
- vrg 1: Nee, want Windows 10 heeft het aloude bureaublad. En Ja, want er is een startmenu, echter je hoeft dit deel niet te gebruiken.
- vrg 2: dat is het startmenu dat je niet verplicht behoeft te gebruiken (ik doe dat wel trouwens). Je kunt op het bureaublad nog altijd de webbrowsers Firefox en Google gebruiken, inloggen bij de gmail, facebook, enz. Weliswaar is Edge de nieuwe Windowsbrowser, maar je kunt voor een andere kiezen.
- vrg 3: Ja, er is een taakbalk en daar kunnen snelkoppelingen in gezet worden naar elke willekeurige app ( = programma). De verkenner verschilt niet veel van die in Windows 7 en je hebt dus ook mappen met afbeeldingen, documenten, enz.
Er is bovendien een mooie standaardapp om apart de foto's te bekijken en te bewerken.
- vrg 4: Ja, dit werkt gelijk, alles synchroniseert zoals je gewend bent. Dat hoort bij gmail, Hotmail, en andere IMAP e-mail.
- vrg 5: dat is erg persoonlijk. Ik zou eerst eens zelf kijken, en dan bezien welke detailvragen er opkomen.

28 mei 2018 om 21:24.
asteri zegt:

Hoi Dirk en Henk,
dank voor jullie uitgebreide uitleg!!! Ik heb deze uitgeprint dan kan ik het uitproberen als de PC terug is.De link met de online cursus werkt niet, ik krijg de bijgevoegde melding

Knipsel.PNG
28 mei 2018 om 21:37.
Dirk Boom zegt:

Net vóór je reactie heb ik nog wat aanpassingen gedaan.
Betr de link, excuus dat is kennelijk fout gegaan, hier komt nogmaals de link.

28 mei 2018 om 21:39.
HenkW zegt:

@asteri, Operating System (OS) = Besturing systeem zoals Linux, Apple en Windows op pc gebied en Android voor smatphones en tablets.

28 mei 2018 om 23:19.
BenWuring zegt:

Goedenavond,
U gaat Windows 10 gebruiken. Heel goed! Een poosje geleden heb ik daar het e.e.a. over geschreven, mogelijk dat het u ook kan helpen en hopelijk enigszins gerust kan stellen. Zie hier.
NB: Blader vanaf daar gerust verder naar andere onderwerpen. Ik schat in dat het u kan helpen om straks wegwijs te worden op uw nieuw ingerichte PC.

28 mei 2018 om 23:59.
Trebla zegt:

Van W'7 naar W'10 is best een grote sprong, zeker als je niet helemaal thuis bent op de PC of laptop of, zoals mijn partner dat zegt, 'knoppenvrees' hebt. Maar zoals het met alle nieuwe dingen gaat is het even wennen. Maar dankzij de online kursus was ik heel snel 'ingeslingerd' al leer je in die les niet alle mogelijkheden die er zijn. Het is meestal enige angst voor het nieuwe dat je een beetje tegen houdt. Gewoon doen. Na de les ben ik een uurtje aan het, zoals ik het noem, 'avonturieren' gegaan en dan kom je hele leuke dingen tegen. Ook de nieuwsbrief met de tips en trucs volg ik op de voet en kijk of er wat tussen zit dat ik kan gebruiken. Vervolgens heb ik het buroblad aangepast en alle tegels, die ik gewoon storend vind, er af gehaald en de meest gebruikte heb ik op de Taakbalk gezet.

29 mei 2018 om 10:56.
asteri zegt:

Dank jullie allemaal voor de support en adviezen!! Ik heb al veel doorgelezen, aantekeningen gemaakt, vragen van lezers over Windows bekeken en ik ga de online cursus , waarvan Dirk mij de link gaf zeker doen.
Het is zoals Trebla opmerkt knoppenvrees en onzekerheid over het nieuwe.
fijne dag allen
asteri

29 mei 2018 om 12:17.
Trebla zegt:

Zoals een Engelse kollega dat ooit opmerkte: 'don't be afraid for the buttons, it has not a hidden explosive' (wees niet bang voor knoppen, het heeft geen verborgen explosief).
De man gaf les in de elektronika die op mijnenjagers is geinstalleerd. Toch blijven mensen angst hebben of ze geen data kwijt raken bij een onzorgvuldige handeling.

29 mei 2018 om 14:33.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Windows-Club?
Windows-Club