Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Windows-Club
Probleem met opstarten Ms Surface tablet/laptop
Geplaatst op 7 september 2019 om 16:41 door OKwin

Beste Seniorwebdeskundige.
Mijn Microsoft Surface tablet/laptop gebruik ik niet continu. Recent wilde hij na een aantal weken uit-stand niet meer opstarten en ook wilde hij niet laden (laadlampje was aan, maar voedinkje bleef koud). Ik heb weleens gezien dat de accu ook bij uit-stand, langzaam leeg loopt.

Na een nacht vruchteloos laden legde ik ‘m in de zon om op te warmen; misschien zou dat effect kunnen hebben op de accu of op een andere component. Inderdaad kwam toen het oplaadproces op gang en was de tablet weer op te starten.
Vraag 1: zou het kunnen dat het opladen geregeld wordt door een actief onderdeel, dat stroom uit de accu nodig heeft om te functioneren? Als dat zo is, is dat dan niet een rare constructie? Of is er een noodoplossing bij volstrekt lege accu? (de tablet demonteren, daar begin ik niet aan)

Vraag 2: Stel dat ik ‘m ter reparatie moet aanbieden, terwijl hij niet op te starten is, hoe moet dat dan met de privacygevoelige informatie die ik er dan dus niet af kan halen?

Bij voorbaat dank voor het meedenken.

17 reacties
Dirk Boom zegt:

Als de Surface Pro met de knop wordt uitgezet, dan gaat hij op stand-by. In de stand-by stand blijft hij een beetje stroom verbruiken omdat hij op de achtergrond actief blijft.
Ik zet mijn Surface Pro altijd helemaal uit, dat doe je via de Windowsknop op het scherm. Dan is hij echt uit en blijft de accu gevuld ook na langere tijd.
Hij start razendsnel op, daarom vind ik dit geen bezwaar.
Als de accu echt 100% leeg is, dan komt hij inderdaad moeilijk op gang. Dat kan zo bij elk apparaat gebeuren.
Waarschijnlijk is er met de Surface Pro niets aan de hand.

7 september 2019 om 17:22.
OKwin zegt:

Dank voor de reactie. Ik zal eens kijken hoe snel de accu eeg loopt als 'ie helemaal uit staat. Is de term " moeilijk opstarten" niet een beetje eufemistisch als ik 'm een uur in de zon moet leggen om 'm tot opstarten te krijgen? :)

Heb je misschien ook een oplossing voor vraag 2? Dat probleem zal meer voor komen denk ik??

7 september 2019 om 17:28.
Dirk Boom zegt:

OK betr. vraag 2: tja als je er niet in kunt komen, dan houdt het op. Ik neem aan dat er een backup is van de bestanden en dat mail IMAP is.
Er is wel een reset procedure waarmee een vastgelopen apparaat nog is op te starten met behoud van bestanden. Dan moet hij natuurlijk wel stroom hebben.
Een accu vervangen is een specialistisch werkje, want de Surface Pro is erg moeilijk open te maken omdat het schermglas eraf moet om bij het binnenwerk te komen. En dat schermglas is gelijmd dus dat zou ik uitsluitend door Microsoft laten doen. Hoe zij dat doen weet ik niet. Ik weet wel dat ze oude Surface Pro's niet meer repareren en dan een goed inruilaanbod doen. Oorzaak: het zijn professionele apparaten.
Wellicht dat er bij een defecte accu wel iemand is te vinden die het aandurft om de accu te vervangen maar ik raad dat niet aan.
 

7 september 2019 om 18:52.
OKwin zegt:

Dank, voorlopig gok ik er op dat de computer blijft werken, ik houd 'm zo veel mogelijk aan de lader.
Die privacy-kwestie zal echter (ook) bij anderen voor komen, neem ik aan; een defecte computer waarbij je je delicate bestanden niet meer kan deleten??? Die zou om die reden nooit repareerbaar zijn, tenzij de klant eerst zo handig is dat hij voor het verzenden de opslagschijf er uit kan halen??

7 september 2019 om 19:09.
Dirk Boom zegt:

Dat laatste is een kwestie van afspraken maken met de reparateur. Bij een tablet bijv. vertelde de reparateur dat het apparaat naar de fabriekinstellingen zou worden teruggezet. Ik heb destijds dus niet mijn inlogcode afgegeven.
De Surface hoeft niet aan de lader als hij helemaal is uitgezet, bij stand-by en relatief lang niet gebruiken is het echter wel handig.
Mijn Surface Pro die uitstond, is 7 weken niet gebruikt. De accu was nog vol.

7 september 2019 om 21:31.
OKwin zegt:

Wat het wel of niet ontladen betreft ga ik het nog bekijken.

Wat de privacykwestie betreft zou ik wel willen weten wat de wet hiervan zegt, met name als het stichtingen en verenigingen betreft, die kunnen niet zomaar een laptop met gevoelige info met een reparateur meegeven. Maar er zullen weinig juridisch geschoolde Seniorwebbers zijn??

Voorlopig dank voor de info!

7 september 2019 om 22:01.
Niekie zegt:

Het kan natuurlijk ook dat de oplader stuk is. Vooral als deze koud blijft terwijl deze in het stopcontact zit.

Niek

7 september 2019 om 22:41.
OKwin zegt:

Ja dat had gekund. Maar het verklikkerledje van de voeding was aan, dus dat is een indicatie dat de lader tot aan het aansluitpunt spanning leverde. En ik heb het met een tweede lader geprobeerd.

Het laden startte pas nadat ik de laptop in de zon had gelegd en hij opwarmde. Daarna werd ook de lader warm. Ik denk dat het opwarmen iets met de accu deed, waarna het laden kon starten. Volgens die "theorie" zou er dus in de laptop een schakeling moeten zitten die de laadstroom regelt en die, om te kunnen functioneren, accuspanning nodig heeft: met een volledig lege accu is de laptop dan niet op te laden - waarbij ik mij niet kan voorstellen dat het echt zo ontworpen is (?)
Een andere verklaring zou kunnen zijn dat er ergens op de print een draadbreuk zit, die door een thermische effect (vervorming) weer contact maakte, maar dat lijkt me iets onwaarschijnlijker.

7 september 2019 om 22:51.
Niekie zegt:

Zo'n breukje is niet zo onwaarschijnlijk. Je hebt het met moederborden van pc's ook wel eens. Als ze warm zijn starten ze prima, maar een koude start gaat niet altijd goed.

Niek

8 september 2019 om 01:29.
OKwin zegt:

Aha, dank, interessante extra info!

Maar in mijn geval acht ik het waarschijnlijker dat het samenhing met de volledig lege accu. De accu van deze laptop/tablet loopt langzaam leeg en hij lag al enkele maanden in een lade.

8 september 2019 om 07:37.
vinnius zegt:

wat de gevoelige bestanden betreft nog het volgende:
1. je zou ze op een externe schijf kunnen zetten ipv op een interne schijf.
2. Als je ze toch op een interne schijf wil zetten zou je deze bestanden standaard kunnen versleutelen (encryptie) zodat alleen u erbij kan, want u kent de code om te ontsleutelen. Er zijn diverse encryptie programma's die dat voor u kunnen doen.

10 september 2019 om 14:12.
OKwin zegt:

Dag Vinnius,
Ja, encryptie op de interne HD is een goed idee! (maar ik heb dat nooit eerder gedaan en ik hoop dat de descriptie daarna goed zal gaan ....: ).

Vreemd eigenlijk dat ik in de discussies over privacy dit aspect nooit ben tegen gekomen. Er zullen toch vele verenigingen en stichtingen of groepen zijn met delicate gegevens op een defecte laptop, waarbij middelen ontbreken om op privacy-verantwoordde manier met de interne schijf om te gaan?

11 september 2019 om 10:17.
LeoG zegt:

OKwin, het laatste deel van je reactie valt uiteraard buiten het onderwerp, maar is zeker interessant.
Zou hem, als ik jou was, eens in de club Veiligheid plaatsen.
LG

11 september 2019 om 11:06.
OKwin zegt:

Ja goed idee. (Als het me lukt om iets in die groep te plaatsen...)

11 september 2019 om 11:27.
LeoG zegt:

OKwin, we zijn nu 10 dagen verder.
Hoe is het nu met je laptop ?
Geen probleem meer met de accu?
LG

18 september 2019 om 16:56.
OKwin zegt:

LeoG, de accu blijkt (met ca. 4 uren normaal gebruik) niet zo slecht. Bij 3 tests bleek de accu echter met 20% per dag leeg te lopen in de uit-stand (dus niet "in slaap").
Hoewel bij de 4e test de accu in de uit-stand niet leeg liep, heb ik 'm naar de leverancier terug gestuurd, hij bleek nog garantie te hebben, ondanks dat ik 'm bij een "refurbished computers" winkel had gekocht.
Afwachten hoe ik 'm terug ontvang.
Allemaal dank voor de adviezen.
O.

18 september 2019 om 20:30.
LeoG zegt:
Mooi dat hij nog onder de garantie viel.
Jij bedankt voor het terug melden.
LG.
18 september 2019 om 20:37.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Windows-Club?
Windows-Club