Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Windows-Club
Windows 11 privacy instellingen
Geplaatst op 14 januari 2022 om 18:22 door Willem-B

Omdat Windows 11 gratis wordt verstrekt betekent dit wel dat er meer gegevens worden verzameld over jouw internet gebruik. Dat is de prijs die je daarvoor betaald.
Er zijn in de instellingen diverse mogelijkheden om de verzameldrang van Microsoft enigszins te beperken. In de volgende link kun je zien hoe je dat moet beïnvloeden:
https://blog.computercreatief.nl/windows-11-en-privacy/?utm_source=ccnieuwsbrief&utm_medium=email

14 reacties
HaWee zegt:

Het is niet gratis, je krijgt het omdat je Windows 10 hebt en dat zou ten eeuwigen dagen blijven doorlopen. Nu stopt W10 over 2 jaar dus krijg je W11 gratis op je W10 pc. Als je het op een pc wilt hebben die nog geen Windows heeft moet je het kopen net als met W10 , W8 etc. etc.
Heel veel programma's en services etc. verzamelen data, Google, Facebook en alle andere (a)social media . AH en anderen verzamelen data over wat je koopt etc.
W10 verzameld standaard ook al veel maar dat kun je redelijk dichtzetten.
In het artikel waar je naar verwijst wordt ook geschreven "Natuurlijk, ik had al in die instellingen kunnen ingrijpen tijdens de installatie van Windows 11, " inderdaad, dat doe ik ook dan hoef ik er later niet aan te denken. En dan een goede adblocker en de overbodige cookies blocken en dan valt het wel mee.

14 januari 2022 om 20:02.
Willem-B zegt:

Het is best moeilijk om een PC te kopen zonder een Windows installatie, er zijn maar weinig bedrijven die dat doen. BTO geeft die mogelijkheid. Bij Apple is OSX/MacOS inbegrepen sinds OSX Lion en dat was de trigger voor Microsoft om ook dat pad te volgen. Helaas zijn er sindsdien ook meer commerciële componenten ingebouwd om het financiële verlies te compenseren.
Misschien wordt een Linux variant dan toch een betere opvolger voor de PC’s die na 2025 niet meer kunnen worden geüpgraded naar W11.

14 januari 2022 om 20:16.
Groetend zegt:

Het is goed om de instellingen langs te lopen maar ik vind privacy geen probleem, mits je weet wat je doet. Het is ook niet altijd wat men denkt, bijv. sommigen bankieren liever via de computer dan via de smartphone omdat wordt gedacht dat het veiliger is. Maar het omgekeerde is waar.
Dus geniet van de cloud, de sociale media, neem overal de smartphone mee (puur gemak), zoek op internet via Google of Bing, gebruik het open netwerk op de camping (maar met verstand). 'Verstandige mensen' raden dat soort dingen af maar de situatie is: meer privacy is minder vrijheid. Kies de mix die bij je past, leg de vooroordelen opzij maar oriënteer je wel op het onderwerp. En besef dat elk 'gratis' gebruik niet gratis kan zijn, er zit een berg computers achter en een organisatie met personeel die mogelijk maken wat je wilt doen.

14 januari 2022 om 21:04.
Marco zegt:

Dirk ,
Hulde voor deze wijze woorden .
Groetjes ,
Marco

16 januari 2022 om 14:14.
Trebla zegt:

Het gros van Windows gebruikers heeft ook Google als zoekmachine. Daar ben ik persoonlijk wat huiverig voor als je af en toe leest wat dat bedrijf allemaal aan data opslaat.
Ik gebruik sinds het op de markt kwam 'startpage' als zoekmachine op mijn telefoon en PC met als alternatief 'ecosia'. Ik gebruik geen addblocker omdat ik geen add meekrijg als ik aan het surfen ben.
Als je dan, zoals ik, wel eens over de A7 rijdt in de buurt van Middenmeer en je ziet de twee kolossale datacenters die men bij Agriport heeft gebouwd en men het nóg niet genoeg vindt, ben ik blij dat ik Google niet gebruik.
Als ik het goed heb begrepen uit een bericht van een van de komputerbladen gaat ± 80% van alle dataverkeer via Nederland. Dat alles begon met het datacenter bij A'dam AMS-IX aan de Schepenbergweg waar een kolossaal gebouw staat zónder ramen met drie lagen onder de grond en twee er boven met op de begane grond een bedrijfsparkeergarage.

17 januari 2022 om 11:52.
Trebla zegt:

AMS-IX staat voor Amsterdam Internet Exchange om kompleet te zijn.

17 januari 2022 om 12:02.
Groetend zegt:

Precies. We gebruiken allemaal (in ieder geval in deze club) computers en meestal smartphones en daar zit onvermijdelijk het nodige aan vast dat geld en ruimte kost. Dat moet betaald worden, maar het mag geen geld kosten (dit hoor ik vaak) en dus is er een indirect betaalmodel (reclame), dat dan wordt gevoeld als aantasting van de privacy.
Daarom raad ik aan om keuzes te maken, ieder op eigen wijze.
Bijv. op de smartphone betaal ik voor goede apps een paar Euro, dan heb ik geen reclame.

17 januari 2022 om 12:22.
RuudM zegt:

Privacy is tegenwoordig nog maar zeer betrekkelijk.
Onlangs zocht ik naar aanleiding van een topic in de Windows Club iets via Google.
Er kwam onder andere een heel overzicht van profielfoto's van Clubleden die blijkbaar gereageerd hadden !
Een gedeelte staat hier als bijlage.
Die foto's kunnen ook weer gebruikt worden in nep berichten (catfish)
Alles is de prijs voor de "vooruitgang" !
Ruud
p.s.
bijlage vervangen door eentje die uitgebreider is om 13.15 uur

17 januari 2022 om 13:04.
HaWee zegt:

Klopt, de Clubs zijn leesbaar voor de hele wereld. Vandaar dat we ook altijd waarschuwen als iemand zijn email of telefoonnummer of andere gegevens die interessant zijn voor spammers/oplichters etc. vermeldt.

17 januari 2022 om 13:07.
RuudM zegt:

De datacentra bij Agriport zijn van Microsoft.
Google zit in of bij Delfzijl.
Ruud

17 januari 2022 om 19:48.
Groetend zegt:

En het Facebook datacenter komt eraan (Zeewolde).

17 januari 2022 om 21:58.
RuudM zegt:

Als dat doorgaat, er is nogal wat tegenstand ( op landelijk niveau)
De gemeente heeft er wel voor beslist.
Het economisch belang, o.a. werkgelegenheid, schijnt minimaal te zijn.
Ruud

17 januari 2022 om 22:57.
Trebla zegt:

Ruud heeft gelijk
De werkgelegenheid in Zeewolde schijnt nauwelijks 50 man te zijn.

17 januari 2022 om 23:23.
Willem-B zegt:

De EU gaat nu strengere wetgeving invoeren om de Big Tech bedrijven aan banden te leggen. Met andere woorden, er is hoop dat het in de toekomst beter zal worden met privacy:
wetgeving tegen big tech

17 januari 2022 om 23:25.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Windows-Club?
Windows-Club