Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Windows-Club
Preview Windows 10
Geplaatst op 24 januari 2015 om 01:08 door Dirk Boom

Versie eind jan 2015 op vituele PC (dual boot?)

Wie weet hoe ik dit voor elkaar krijg?:

1. Hoe maak ik dat ik bij opstarten van mijn laptop kan kiezen tussen Windows 8.1 (bestaand) en Windows 10 (preview eind jan. 2015). Dit heet dacht ik virtuele PC of dual boot?

2. Hoe krijg ik preview W 10 als besturingssysteem (niet als upgrade van W 8.1) op de PC (virtueel/dual boot)?

Dit is wat ik weet:
http://www.nu.nl/tech/3978697/microsoft-maakt-nieuwe-testversie-windows-10-beschikbaar.html?utm_source=twitter&utm_medium=socialmedia&utm_campaign=nunl_twitter
En deze:
http://www.mywindows.nl/2015/01/windows-10-technical-preview-nu-beschikbaar/
 

 

20 reacties
Niekie zegt:

Maak tevoren een backup van je gegevens in W8.1

Je download W10 en brand dat als image op een dvd.

Daarna moet je een lege partitie of hele schijf in je pc hebben om 10 naast 8.1 te kunnen installeren.

Start daarna op vanaf de dvd van W10 en installeer W10 op de lege schijf of partitie.

De rest regelt Microsoft.

Daarna heb je een dualboot, waarbij je 30 seconden de tijd hebt om te kiezen welk systeem je wilt gaan gebruiken.

Niek

24 januari 2015 om 09:52.
Nard Thoma.. zegt:

Niek, heb 2 Lokale schijven in mijn PC_kast.
De eerste schijf (C) staat Windows 8.1 geinstalleerd
De tweede schijf (D) staat alleen Data op.

Als ik nu op de D schijf een partitie aanmaak (met behoud van Data) is het dan mogelijk dat ik Windows 10 op deze partitie kan installeren?
Gr. Nard

24 januari 2015 om 14:07.
Niekie zegt:

Ja dat moet lukken. Maak de partitie wel groter of ongeveer 50 GB en noteer ook even de grote van de andere partities, zodat je in het installatie menu van W10 zeker weet, dat je de goede partitie pakt.

Mocht de W8.1 nadat je klaar bent, niet meer willen opstarten, dan heb je de dvd van W8(8.1) nodig om even opstart herstel te draaien.

Dat laatste probleem had ik regelmatig, toen ik een dualboot W7/W8 had. Zodra ik een avondje in W8 had gewerkt, wilde 7 daarna niet meer vanzelf opstarten. (beiden stonden op een aparte ssd toen)

En nogmaals  backup je data!!!  Want er wil wel eens iets mis gaan, vooral als je het de eerste keer doet.

Niek

24 januari 2015 om 14:20.
Niekie zegt:

Virtueel kan natuurlijk ook altijd, maar dan zal je iets van VMware moeten installeren en de iso van W10 in een map op je hd moeten zetten. Dit is minder ingrijpend.

Niek

24 januari 2015 om 14:24.
Dirk Boom zegt:

Beste Nard en Niekie,

Ik wil vragen om bij mijn vragen te blijven, anders kom ik er niet doorheen.

Mijn laptop heeft 1 (vernieuwde) harde schijf zonder partities met daarop een officieel gedownload W8/8.1. Mijn bestanden staan in de cloud en e-mail is IMAP dus backup is geregeld. Er is zat ruimte op de harde schijf. De laptop moet blijven draaien, hij is nodig.

Ik ben een zeer ervaren gebruiker maar niet van technische truuks.

Zodoende is de uitdaging: hoe krijg ik W10 zodanig op de laptop dat W8.1 probleemloos blijft draaien en eventuele W10 storingen er geen effect op hebben.

24 januari 2015 om 22:52.
Niekie zegt:

Sorry Dirk. In mijn 2e reactie heb ik er helemaal niet op gelet wie de vraag stelde en gewoon antwoord gegeven, omdat ik dacht dat jij die vraag stelde. Excuses daarvoor. (Nard Thoma zal zijn eigen vraag moeten starten).

Dirk j zal naar schijfbeheer moeten binnen Windows 8.1 en daar via een rechts klik eerst C: kleiner maken en van het open gevallen deel een nieuwe partitie maken.

Mocht dat niet lukken met schijfbeheer dan zal je daar een externe tool voor kunnen gebruiken zoals Easeus PartitionMaster Home Edition. link.

Daar kan je dan Windows 10 op installeren als dualboot.

Niek

24 januari 2015 om 23:45.
Dirk Boom zegt:

Verslagje van mijn acties: schijfbeheer heb ik gevonden. Ik kan daar o.a. de harde schijf verkleinen of een virtuele harde schijf maken. Ik heb de harde schijf met 80 MB verkleind. In de weergave staat dan o.a. '80MB niet toegewezen' en ik heb daarop geklikt. Dan 'volgende', gekozen voor 'eenvoudig volume aanmaken' (standaard = 79 MB), de standaard stationsletter is 'F' (wijzigbaar), dan formatteren met standaard instellingen. Dat is snel klaar, ik heb de F-schijf 'Windows 10' genoemd. Er zijn nu 2 primaire partities (C: en F:). Nu even pauze want ..... so far so good?

 

25 januari 2015 om 12:00.
Niekie zegt:

Als die partitie 80 MB is gaat dat niet werken.  Ik vermoed dat je bedoelt 80 GB?

Niek

25 januari 2015 om 12:16.
Dirk Boom zegt:

Oeps, het is inderdaad 80MB, even opnieuw doen dus. Dank!

25 januari 2015 om 12:24.
Dirk Boom zegt:

Dat was een eitje, even gewijzigd naar GB's.

Het zijn dus 2 primaire partities. Is dat OK?

Hoe nu verder, ik stel mij voor Windows 10 downloaden en installeren. Kan ik dan kiezen voor de F-schijf?

Ik zou willen werken zonder eerst een DVd te maken.

Knipsel1.JPG
25 januari 2015 om 12:59.
Niekie zegt:

Je kunt zonder dvd werken, maar dan moet de iso op een usb stick worden gezet. 

Hoe het downloaden gaat lees je hier: link

Hoe je een usb stick moet inrichten om daar vanaf W10 te installeren lees je hier:  link

Niek

25 januari 2015 om 15:48.
Dirk Boom zegt:

Dank Niekie, bij voortgang of nieuwe vragen laat ik van mij horen. Alles is gemakkelijk als je weet hoe het werkt en dankzij wat hulp gaat dat wel lukken :-) 

25 januari 2015 om 17:35.
Dirk Boom zegt:

Ik zie dat ik betr. het ISO-bestand uit twee opties kan kiezen. Welke is het?

Knipsel2.JPG
25 januari 2015 om 20:48.
Niekie zegt:

Als de laptop meer dan 3 GB geheugen heeft zou ik altijd gaan voor de X64 versie. 

Je W 8.1 is ook 64 bit als het goed is.

De x86 versie is 32bit en kan maar 3,2 Gb geheugen adresseren, dus zal trager werken.

Niek

25 januari 2015 om 21:31.
Dirk Boom zegt:

Dan wordt het de X64 versie.

W 8.1 is inderdaad 64 bits en de laptop heeft 4 Gb geheugen.

Morgen verder als ik tijd heb.

25 januari 2015 om 22:37.
Dirk Boom zegt:

Vanavond het .iso bestand gedownload en op DVd gebrand. Daarna setup.exe gestart echter hier heb ik iets niets goed gedaan want hij vroeg niet naar de plek waar hij moest installeren. Dus ik heb nu een krachtige upgrade van mijn Windows 8.1 naar Preview Windows 10 Pro build 9926. De installatie verliep probleemloos zoals destijds bij Windows 8 en 8.1. Alle instellingen zijn overgenomen en alles werkt, zowel bureaubladtoepassingen als apps, laat ik voorzichtig zeggen: voor zover ik ze heb geprobeerd. Ook bijv. printen werkt, ik heb simpelweg niet speciaals behoeven te doen. Nu maar hopen dat deze build stabiel genoeg is. Dit is dan mijn eerste indruk. Niekie nog dank voor de hulp, ik ben door de 1ste fase heen.

28 januari 2015 om 00:12.
Niekie zegt:

Oke graag gedaan. 

Ben je niet vanaf de W10 dvd opgestart dan?

En jin het begin van de installatie (zeg op 15% van de totakle tijd) krijg je een scherm, waarin je kunt kiezen voor Upgrade, of nieuwe installatie (vrij vertaald). Als je daar niet de upgrade kiest, dan kom je een scherm tegen waar je de partitie kunt kiezen. 

Daar zal je dus voor upgrade gekozen hebben vermoed ik.

Ik vermoed echter wel deze versie redelijk stabiel is. Ze zullen nog verder werken aan uitbreidingen neem ik aan.

Veel succes en bedankt voor het terug melden.

Niek

28 januari 2015 om 00:26.
Dirk Boom zegt:

Laptop uitgezet en aangezet met DVD erin, echter Windows 8.1 startte gewoon op. Dan via de verkenner naar de DVD-drive gegaan en setup.exe gestart. Ik zat er met mijn neus bovenop maar er kwam geen vraag over upgrade of nieuwe installatie, hij begon gewoon. Ik zag het gebeuren en onderbreken kan niet dus nou ja, live dangerously.

StartmenuWindows10pro.jpg
28 januari 2015 om 01:32.
Niekie zegt:

Ja als je van dvd wilt opstarten, moet je in het bios de opstart volgorde veranderen van harde schijf naar dvd speler.

Ik dacht dat je dat wist.  Maar goed. Veel succes met W10.

Niek

28 januari 2015 om 11:02.
Dirk Boom zegt:

Bij opstarten zie ik nog wel een rollback mogelijkheid maar voorlopig is er geen enkele reden om die te gebruiken.

Verder: startscherm inrichten gaat gemakkelijker dan met Windows 8.1 (waar ik cursus in geef bij Seniorweb).

Ik mis tot nu toe alleen bij de instellingen de standaard opslagmogelijkheid op OneDrive dus dat wordt weer attent zijn.

28 januari 2015 om 23:15.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Windows-Club?
Windows-Club