Menu Zoek

AH zet kunstmatige intelligentie in tegen voedselverspilling

dinsdag 21 mei 2019

21052019_ah dynamisch afprijzenAlbert Heijn is een proef begonnen om voedselverspilling tegen te gaan. De supermarkt gaat producten ‘dynamisch afprijzen’ op basis van de houdbaarheidsdatum. Hoe korter de houdbaarheid, hoe hoger de korting.

Via een door Albert Heijn ontwikkeld algoritme (een ingewikkelde formule om iets te berekenen) wordt de korting berekend en worden producten automatisch afgeprijsd. Bij de berekening houdt men rekening met verschillende factoren die de verkoop van een product beïnvloeden. Bijvoorbeeld locatie, bonusaanbiedingen, voorraad in de winkel maar ook het weer. Dit levert uiteindelijk de best passende korting op. Zo hoopt de winkel aan het eind van de dag zo min mogelijk onverkoopbare artikelen over te houden.

De winkelketen prijst artikelen die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum lopen al jaren af met een 35 procent-sticker. Dit breiden ze nu dus uit met deze proef. Ze bevinden zich nog wel in het beginstadium. De proef vindt plaats in een winkel in Zandvoort en geldt alleen voor gevogelte- en visproducten. Klanten zien bij deze artikelen twee prijskaartjes: één met de korting en één met de volle normale prijs. Hopelijk genoeg stimulans om ervoor te zorgen dat er geen voedsel meer wordt weggegooid.


Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.