Menu Zoek

711 miljoen e-mailadressen gelekt: controleer uw gegevens

donderdag 31 augustus 2017

DatalekGegevens van maar liefst 711 miljoen e-mailadressen liggen op straat. Dit als gevolg van een lekke spambot. Komt uw adres voor in de lijst?

Het is het grootste datalek ooit. Gegevens van maar liefst 711 miljoen e-mailadressen liggen op straat. Dit als gevolg van een lekke spambot. Dat is een computer die een lijst e-mailadressen bevat en die als doel heeft zoveel mogelijk spam te versturen. Doordat deze computer slecht beveiligd is zijn de gegevens van de gebruikte e-mailadressen op straat komen liggen. Hackers kunnen deze gegevens gebruiken om accounts over te nemen.

Controleren
Via een speciale website kunnen gebruikers nagaan of hun adres veilig is. De naam van de website luidt Have I Been Pwned? De site is Engelstalig, maar dat is voor een controle-actie geen bezwaar.

  • Ga naar https://haveibeenpwned.com/
  • Vul uw e-mailadres in en klik op de knop pwnded?
  • Verschijnt daaronder in een groene achtergrond de tekst 'Good news - no pwnage found!', dan kunt u gerust ademhalen. Met uw account is niets aan de hand.
  • Ziet u daarentegen in een rode achtergrond de tekst 'Oh no - pwned!', dan komt uw e-mailadres helaas voor in een lijst met gelekte gegevens.

Het recente lek

Datalek

Komt uw e-mailadres voor in het recente datalek dan ziet u een Engelstalige melding zoals in de afbeelding hierboven. Maar de site controleert ook eerdere datalekken. Bij Dropbox is er bijvoorbeeld in 2012 een lek geweest. U kunt dus verschillende Engelstalige meldingen tegenkomen. Het maakt voor u niet uit welk lek het betreft: in alle gevallen is uw adres gevonden en is het verstandig dat u actie onderneemt.

Uw e-mailadres wordt gevonden. Wat nu?
U wordt helaas geconfronteerd met een melding in het rood. U moet dan de volgende stappen zetten:

  • Verander het wachtwoord van uw e-mailaccount.
  • Gebruikt u het e-mailadres met hetzelfde wachtwoord op andere plekken om in te loggen? Ook op die plekken moet u het wachtwoord veranderen.
  • Verander ook uw wachtwoord bij de andere diensten die u vermeld ziet staan op de pagina.

Lees in de tip 'Maak een sterk wachtwoord' hoe u moeilijk te kraken wachtwoorden maakt. Het artikel 'Omgaan met wachtwoorden' geeft onder meer informatie over het veilig bewaren van wachtwoorden. In de Webwinkel vindt u het 'Wachtwoorden logboek', een boekje waarin u overzichtelijk en onherkenbaar voor anderen, al uw wachtwoorden kunt opschrijven.



Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.