Menu Zoek

Accounts goed beveiligen lastig voor veel senioren

dinsdag 11 oktober 2022
Accounts goed beveiligen lastig voor veel senioren

Wachtwoorden onthouden, nieuwe manieren van beveiligen gebruiken en weten wat de begrippen betekenen. Veel ouderen hebben er moeite mee.

Online heb je overal accounts voor nodig. Daarvoor moet je ook veel wachtwoorden onthouden. Veel ouderen vinden dit lastig. Net als nieuwe beveiligingsmanieren, zoals vingerafdrukherkenning. Ook termen als accounts, inloggen en verificatie zorgen voor problemen. Een op de vijf ouderen begrijpt niet (goed) wat die woorden betekenen. Dat komt uit onderzoek van SeniorWeb onder bijna 900 ouderen.

Wachtwoorden blijven lastig

Zeven op de tien ouderen vinden het onthouden van al hun wachtwoorden lastig. Daarom zet bijna de helft van de senioren ze op papier, bijvoorbeeld in een notitieboekje. Een kwart slaat de wachtwoorden op in een document op de computer. Een even groot aantal doet dit in de internetbrowser of gebruikt een wachtwoordmanager.

Nieuwe mogelijkheden zijn ingewikkeld

De ontwikkelingen rond de beveiliging van accounts gaan snel. Er komen regelmatig nieuwe mogelijkheden bij. Zoals het beveiligen van een digitaal apparaat met een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Of pas toegang krijgen na een extra controle via bijvoorbeeld sms of speciale app. Behalve sms-controle gebruiken ouderen deze nieuwe mogelijkheden nog maar weinig. Dit komt vooral omdat ze er moeite mee hebben. 24% van de ouderen gebruikt geen tweestapsverificatie omdat ze niet (goed) weten hoe het werkt. 23% vindt het te veel tijd en moeite kosten. Een van de deelnemers verwoordde het zo: ‘Wachtwoorden zijn een probleem, tweestapsverificatie moeilijk maar nuttig, alles evolueert zo snel.’

Uitleg over accounts

Heb u ook moeite met het beveiligen van uw accounts? Wij leggen u alles uit over accountbeheer en -beveiliging. Bekijk ook de online presentatie van onze collega's Hans Straatman en Tessa Snippers over dit onderwerp. Ze vertellen onder andere wat een account is, hoe u een sterk wachtwoord maakt en wat tweestapsverificatie is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.