Accounts goed beveiligen lastig voor veel senioren

Wachtwoorden onthouden, nieuwe manieren van beveiligen gebruiken en weten wat de begrippen betekenen. Veel ouderen hebben er moeite mee.
Online heb je overal accounts voor nodig. Daarvoor moet je ook veel wachtwoorden onthouden. Veel ouderen vinden dit lastig. Net als nieuwe beveiligingsmanieren, zoals vingerafdrukherkenning. Ook termen als accounts, inloggen en verificatie zorgen voor problemen. Een op de vijf ouderen begrijpt niet (goed) wat die woorden betekenen. Dat komt uit onderzoek van SeniorWeb onder bijna 900 ouderen.
Wachtwoorden blijven lastig
Zeven op de tien ouderen vinden het onthouden van al hun wachtwoorden lastig. Daarom zet bijna de helft van de senioren ze op papier, bijvoorbeeld in een notitieboekje. Een kwart slaat de wachtwoorden op in een document op de computer. Een even groot aantal doet dit in de internetbrowser of gebruikt een wachtwoordmanager.
Nieuwe mogelijkheden zijn ingewikkeld
De ontwikkelingen rond de beveiliging van accounts gaan snel. Er komen regelmatig nieuwe mogelijkheden bij. Zoals het beveiligen van een digitaal apparaat met een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Of pas toegang krijgen na een extra controle via bijvoorbeeld sms of speciale app. Behalve sms-controle gebruiken ouderen deze nieuwe mogelijkheden nog maar weinig. Dit komt vooral omdat ze er moeite mee hebben. 24% van de ouderen gebruikt geen tweestapsverificatie omdat ze niet (goed) weten hoe het werkt. 23% vindt het te veel tijd en moeite kosten. Een van de deelnemers verwoordde het zo: ‘Wachtwoorden zijn een probleem, tweestapsverificatie moeilijk maar nuttig, alles evolueert zo snel.’
Uitleg over accounts
Heb u ook moeite met het beveiligen van uw accounts? Wij leggen u alles uit over accountbeheer en -beveiliging. Bekijk ook de online presentatie van onze collega's Hans Straatman en Tessa Snippers over dit onderwerp. Ze vertellen onder andere wat een account is, hoe u een sterk wachtwoord maakt en wat tweestapsverificatie is.
Bekijk al het nieuws