SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Bedrijven lazen mee in Gmail

dinsdag 3 juli 2018

Bedrijven konden meekijken in GmailGoogle geeft allerlei bedrijven toegang tot de Gmail-berichten van gebruikers. Niet alleen computers scannen die berichten, soms lezen werknemers van die bedrijven de mails.

Dit werd ontdekt door de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Het zit zo: bedrijven kunnen aan Google toegang vragen tot Gmail. Dat doen ze omdat ze apps ontwikkelen die samenwerken met Gmail. Ze hebben gebruikersgegevens nodig om de apps verder te ontwikkelen. Google geeft zo’n app-maker dan toestemming daarvoor.

Algemene voorwaarden

De gebruiker van het mailadres moet zelf ook nog toestemming geven voor de toegang tot zijn berichten. Niemand doet dat zomaar, dus proberen de bedrijven dat via een omweg. Namelijk door het te verwerken in de algemene voorwaarden van hun app. Mensen stemmen vaak ongelezen met de voorwaarden in. Of ze klikken de melding weg waarin staat dat een app toegang tot de mail wil hebben.

Mensen lezen mails

Met de toestemming kunnen de bedrijven de Gmail-berichten van die persoon doorzoeken. Normaal gesproken gaat dat automatisch via computers. De info is dan niet terug te leiden tot de gebruiker. De bedrijven willen zo ontdekken wat iemands interesses zijn. Bij twee bedrijven lazen de medewerkers duizenden mails. Het gaat om de Amerikaanse bedrijven achter de apps Return Path en Edison Software. De bedrijven zeggen dat ze niets verkeerd deden: ze hadden toestemming gekregen. Een van de twee is wel gestopt met het lezen van de mails.

Wat nu?

Google geeft geen overzicht van alle bedrijven die toegang willen tot Gmail. Het lijkt er verder niet op dat uw privacy in het geding is. Let wel goed op als apps op de telefoon toegang willen tot uw e-mails. Soms kan dat niet anders, zoals bij een mail-app. Maar soms is het onlogisch, zoals bij een app voor het weer of een spelletje. Realiseert u zich waar u toestemming voor geeft, en weiger als u twijfelt.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.