SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Belg verliest 14.500 euro door phishing

dinsdag 21 november 2017

PhishingEen Belgische man is via phishing bestolen van 14.500 euro. Hij trapte in een vals mailtje over het bestellen van een nieuwe digipas.

In de krant Het Nieuwsblad doet de man zijn verhaal. 'Ik doe geregeld aan internetbankieren en ik weet dat je voorzichtig moet zijn. Maar enkele dagen geleden kreeg ik een mail van mijn Argentabank. De brief was in perfect Nederlands opgesteld. Ik werd verzocht mijn digipas niet langer te gebruiken omdat het verouderd was. Via een link in de mail kon ik gratis een nieuw kastje aanvragen dat me binnen de twee dagen zou worden toegestuurd.'

Nagemaakte site
De man vond dit een logisch verhaal, want hij bezat zijn oude pas al een tijdje. Hij klikte op de link en dacht terecht te komen op de website van zijn bank. Alles zag er normaal uit, zo vond hij. Hij moest allerlei gegevens intypen en zijn digipas gebruiken om de invoer te bevestigen. Een dag later werd hij opgebeld door de bank. Bijna 15.000 euro was overgeschreven naar een andere rekening en 2500 euro contant opgenomen bij een bankfiliaal. Hij was opgelicht. De man deed meteen aangifte, en de politie onderzoekt de zaak.

Controle mails
SeniorWeb waarschuwt wekelijks op de site voor valse mails. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker

 

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.