Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Bijna helft senioren beschermt gegevens op smartphone

maandag 4 februari 2019

Bijna helft senioren beschermt gegevens op telefoonApps op de smartphone willen vaak toegang tot persoonlijke gegevens. Bijna de helft van de senioren heeft dit weleens geweigerd of geblokkeerd. Een op de vijf wist niet dat dit mogelijk is.

Dat meldt het CBS. Het onderzoek ging over mensen tussen de 16 en 75 jaar. Gemiddeld blokkeerde twee derde weleens toegang tot de persoonlijke gegevens. Een op de acht mensen wist niet dat blokkeren mogelijk is. Bij senioren is die groep groter, geen 12 procent maar 20 procent kende die optie niet.

Veel smartphones

We zijn als land koploper bij het gebruik van smartphones. 87 procent van de mensen heeft er eentje. De meeste mensen gebruiken apps op hun telefoon: 97 procent. De andere 3 procent zegt geen apps te gebruiken.

In het onderzoek is niet gevraagd waarom mensen geen toestemming geven. Er zijn wel redenen voor te bedenken. Zo kan onduidelijk zijn wat een app doet met de informatie, en waar die gegevens allemaal naartoe gaan.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.