Menu Zoek

Briefje van PostNL over portokosten is géén phishing

woensdag 11 november 2020

Phishing via PostNL?Soms lijkt het alsof iets phishing is, maar blijkt het gewoon om een legitiem bericht te gaan. Dat is het geval bij briefjes in de brievenbus van PostNL, waarop staat dat portokosten betaald moeten worden.

Meestal waarschuwen we bij SeniorWeb voor phishing-berichten. Maar soms komt het ook voor dat iets wat verdacht lijkt, toch legitiem is. Zo’n misverstand helpen we graag de wereld uit. Maar vergeet niet: alert blijven is altijd goed.

Te weinig postzegels

Op social media waarschuwen mensen voor een briefje van PostNL. Op dat briefje staat dat de ontvanger nog portokosten moet betalen voor een brief die geen of te weinig postzegels had. Omdat PostNL de verstuurder niet kan achterhalen, wordt de ontvanger om een vergoeding gevraagd.

Het briefje verwijst u naar de website postnl.nl/portokosten. Dit is geen nepsite, maar gewoon de reguliere PostNL-website. Er is dus geen sprake van phishing. Stel dat er wel oplichters actief zijn, dan zouden zij linken naar een andere website. Controleer de website-link dus altijd goed.

Op Twitter bevestigt PostNL dat het briefje gewoon van het postbedrijf afkomstig is.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.