Menu Zoek

Consumentenbond zet 850 nepwinkels op zwart

woensdag 2 mei 2018

NepwinkelTussen de vele webwinkels schuilen diverse nepwinkels. Dat ontdekte de Consumentenbond. 850 nepwinkels zijn inmiddels offline gehaald.

Dat de online verkoop in de lift zit snappen oplichters ook. Daarom zijn er naast de vele webshops op internet, ook veel nepshops te vinden. De Consumentenbond wist na onderzoek 850 malafide webwinkels offline te halen.

Oude domeinnamen
De Consumentenbond ontdekte dat oplichters veelal gebruikmaken van bestaande domeinnamen die niet langer worden gebruikt. Een domeinnaam is een internetadres dat bedrijven of particulieren kunnen huren. We nemen als voorbeeld een fictieve Henk. Hij betaalt voor 'IkbenHenk.nl', waar hij zijn persoonlijke weblog schrijft. Na een tijd houdt Henk het voor gezien en hij heft zijn weblog op. De domeinnaam 'IkbenHenk.nl' komt nu vrij voor anderen. Daar maken oplichters gebruik van. Want bestaande domeinnamen zijn al bekend bij Google en komen daarom hoger in de zoekresultaten.

Opletten
De Consumentenbond schat dat in Nederland achter een op de vijf webshops oplichters schuilgaan. Daarbij gaat het voornamelijk om nepwinkels met merkkleding, schoenen, tassen en zonnebrillen. Wie online shopt doet er verstandig aan te checken in welke winkel hij dat doet. Webshops van bekende winkelketens zijn natuurlijk veilig. Nepshops hebben over het algemeen aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Meestal kan er uitsluitend met een creditcard worden betaald. En eigenlijk hebben alle betrouwbare Nederlandstalige webwinkels een veilige verbinding.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.