SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Digitale assistent van Google spreekt nu ook Nederlands

vrijdag 27 juli 2018

Google Assistent in het NederlandsDe app Google Assistent is voortaan ook in het Nederlands te gebruiken. De stem van de digitale assistent beantwoordt uw vragen en werkt prima samen met apps op de telefoon of tablet.

Google Assistent bestaat al langer, maar was alleen in het Engels te gebruiken. De toepassing is nu via de Play Store in het Nederlands beschikbaar op Android-telefoons. Alleen toestellen met Android 6.0 of nieuwer kunnen de assistent downloaden. De verspreiding verloopt geleidelijk, dus niet iedereen kan de toepassing meteen downloaden. De app komt binnen enkele dagen ook in de App Store te staan voor iPhones en iPads.

Apps starten

Assistent is een concurrent voor Siri, de digitale assistent van Apple-telefoons en -tablets. Maar in een aantal opzichten doet Google het beter dan Apple. De toepassing werkt veel beter samen met andere apps dan Siri. Zo kan de assistent een film op Netflix starten of een nummer op Spotify afspelen (mits u deze apps gebruikt). Maar hij kan ook iets nuttigs zeggen over de files op weg naar uw bestemming, de wekker zetten of uw agenda beheren.

Praten tegen de assistent

Contact met de assistent gaat via gesproken commando’s. Op Android-toestellen gebeurt dat door te zeggen ‘Oké/Hee Google’, of door de Startknop ingedrukt te houden. Op iPhones en iPads gaat dat niet, daarbij moet de app eerst afzonderlijk gestart worden. Wie Android gebruikt, kan via de bestaande Google-app al allerlei zaken instellen voor Assistent, via de knop met de drie streepjes.

Samenwerken

Verschillende bedrijven werken al samen met Google Assistent. Zo weet de assistent wanneer uw pakjes van PostNL worden bezorgd en kunt u vragen welk weer het wordt via een samenwerking met Buienradar. Verder beluisteren gebruikers het nieuws direct via de app. 

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.