Menu Zoek

Enorme toename datadiefstal

dinsdag 2 maart 2021

Enorme toename datadiefstalHet aantal hacks, gericht op het buitmaken van persoonsgegevens is in 2020 met 30 procent toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt steeds vaker meldingen van hacking, malware of phishing. Daarbij zijn de persoonsgegevens van mensen het doelwit. Criminelen gebruiken deze persoonsgegevens onder ander voor identiteitsfraude en oplichting. In 2020 ontving de AP maar liefst 1.173 meldingen van datalekken, waarbij hacking, malware of phishing werd ingezet om persoonsgegevens te stelen. Dat is voor het tweede jaar op rij, want in 2019 namen dit soort meldingen ook al met 25 procent toe.

AP is de organisatie die in Nederland toezicht houdt op privacy en het verwerken van persoonsgegevens.

Tweestapsverificatie

Naar schatting zijn er in 2020 van 600.000 tot 2.000.000 personen gegevens gestolen bij organisaties doordat er slechts één stap nodig was om in te loggen. De AP geeft aan dat veel leed voorkomen had kan worden door tweestapsverificatie. Daarbij wordt niet alleen ingelogd met een wachtwoord, maar ook met een tweede middel. Bijvoorbeeld een die code wordt verstuurd naar de mobiele telefoon. Dit maakt datadiefstal moeilijker. Lees in ons artikel ‘Wat is tweestapsverificatie?’ meer over deze beveiligingsmethode.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.