Menu Zoek

Europese Unie wil met plan nepnieuws terugdringen

maandag 12 maart 2018

europese_unieFacebook, Google en Twitter moeten meer data delen met wetenschappelijke onderzoekers over nepnieuws. Dat staat in een rapport van een adviesgroep van de Europese Unie.

Vanuit Brussel wordt het nodige gedaan om nepnieuws terug te dringen. De adviesgroep van de EU volgt de zogeheten Praktijkcode, waarmee tien stappen moeten worden gevolgd om nepnieuws te voorkomen. Er is nog geen sprake van Europese wetgeving op dit gebied.

Tien stappen
Facebook, Google en Twitter hebben, samen met Wikipedia en Mozilla Firefox, beloofd om zich te houden aan de tien stappen. Zo moeten onder meer commerciële nepnieuwsproducenten worden ontmoedigd, dienen techplatforms meer verantwoording af te leggen en moeten advertenties duidelijker zijn te onderscheiden van andere berichten. 

Facebook
Facebook, het platform waarop tijdens de Amerikaanse verkiezingen veel nepnieuws werd verspreid, beloofde eerder al om meer data met fact-checkers (mensen die feiten controleren) te gaan delen. Het platform werkt aan een functionaliteit om gerelateerde artikelen te tonen.

Zelf nepnieuws herkennen
Natuurlijk wil niemand nepnieuws voor waarheid aanzien. Lees daarom onze tip 'Nepnieuws herkennen' en laat u niet om de tuin leiden. 

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.