Menu Zoek

Google bewaart locaties gebruikers

dinsdag 14 augustus 2018

Google houdt locatiegegevens bijGoogle slaat de locaties van smartphonegebruikers op, zelfs als mensen hebben aangegeven dat niet te willen.

Google is met allerlei apps aanwezig op Android-telefoons (Android is van Google). Maar ook op iPhones staan vaak allerlei apps van Google, zoals Maps en Chrome. Persbureau AP onderzocht op welke manieren Google bijhoudt waar gebruikers zich bevinden.

De uitkomst was opvallend. Zelfs als iemand de locatiegeschiedenis uitzet voor zijn Google-account, slaan sommige apps van het bedrijf nog steeds iemands locatie op. Helemaal uitzetten kan wel, maar is omslachtig.

Apps bewaren locaties

Dat zit zo: veel Google-apps op de smartphone gebruiken iemands locatie. Denk aan Google Maps om routes en locaties op te zoeken. Dat is logisch en verklaarbaar. Maar ook bij zoekopdrachten bewaart Google iemands locatie, zelfs als de zoekwoorden daar niets mee te maken hebben.

Telefoons met Android kijken verder waar iemand is voor het weerbericht. Dit alles geldt ook voor mensen die locatiegeschiedenis voor Google hebben uitgeschakeld via hun account of telefoon. Deskundigen vinden dat niet netjes. Google zou duidelijk moeten aangeven dat het uitschakelen alleen niet genoeg is.

Helemaal uitschakelen

Wie zijn locatie helemaal niet wil doorgeven aan Google, moet dit handmatig aangeven binnen zijn account. Bij de online instellingen is de web- en app-activiteit uit te schakelen. De Google-apps kunnen dan wel minder goed werken.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.