Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Google verwijdert malafide apps uit Play Store

dinsdag 6 juli 2021
9 apps uit Play Store vanwege diefstal Facebook-wachtwoorden

Google heeft negen apps verwijderd uit de Play Store. Deze apps probeerden inloggegevens van Facebook-gebruikers te onderscheppen.

Internetoplichters probeerden via negen verschillende apps Facebook-gebruikersnamen en -wachtwoorden te stelen. De apps waren gratis, maar toonden wel reclames. Om de reclames uit te schakelen moest de gebruiker inloggen met een Facebook-account. Helaas ging het niet om een echt inlogscherm van Facebook, maar om een neppagina van de criminelen. Op deze manier konden zij gegevens verzamelen.

Geblokkeerd

Het beveiligingsbedrijf Dr. Web ontdekte de diefstal van gebruikersnamen en wachtwoorden via de apps. Google nam daarop meteen actie. De apps zijn verwijderd uit de Play Store. De ontwikkelaars van de apps zijn geblokkeerd. Daardoor kunnen zij geen nieuwe apps aanbieden via de Play Store.

Welke apps?

Sommige van de malafide apps zijn miljoenen keren gedownload. Andere apps zijn nauwelijks gebruikt. Het gaat om de volgende apps:

 • App Lock Keep
 • App Lock Manager
 • Horoscope Daily
 • Horoscope Pi
 • Inwell Fitness
 • Lockit Master
 • PIP Photo
 • Processing Photo
 • Rubbish Cleaner

Actie ondernemen

De apps staan niet meer in de Play Store. Het is dus ook niet mogelijk om een van deze apps op het moment nog te downloaden. Hebt u een van deze apps gedownload? Verwijder dan de app van het apparaat. Wijzig daarnaast het wachtwoord van uw Facebook-account. Gebruikt u hetzelfde wachtwoord ook voor andere toepassingen? Wijzig het wachtwoord dan ook op die plekken.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.