SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Groot lek treft vrijwel alle computers, telefoons en tablets

vrijdag 5 januari 2018

ComputerchipBijna alle computers, telefoons en tablets op de wereld lopen veiligheidsrisico's. De chips in de apparaten zijn kwetsbaar voor aanvallen. Gelukkig is de kans op problemen niet zo groot.

Wat is er aan de hand? In vrijwel alle computers, mobiele telefoons en tablets zitten chips van Intel, ARM of AMD. Daarin zijn twee kwetsbaarheden ontdekt, die Meltdown en Spectre heten. Hackers kunnen die lekken op ingewikkelde wijze gebruiken om gegevens van het apparaat uit te lezen, zoals wachtwoorden. Het is een theoretisch probleem, er is nog geen misbruik bekend. Dat kan echter nog wel komen.

Oplossing: updaten
Omdat de chips ingebakken zitten in de apparaten, is er geen universele oplossing. Bedrijven kunnen alleen hun programma's en apps gaan wapenen tegen de lekken. Dat doen ze in de vorm van updates. Download altijd de nieuwste updates die vanuit de fabrikanten worden aangeboden.

Veilig downloaden
Deskundigen zeggen verder dat er alleen problemen optreden als iemand kwaadaardige software op zijn apparaat heeft staan. Bijvoorbeeld een virus via phishing. Download dus alleen toepassingen uit betrouwbare bronnen. En klik niet zomaar op links in mailtjes of bijlagen.

     

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.