Menu Zoek

Groot wifi-lek ontdekt

maandag 16 oktober 2017

WifiEen groot lek in de technologie van wifi bedreigt vooral Android-apparaten. Google komt snel met een update.

Twee Belgische onderzoekers hebben een groot probleem met wifi-netwerken ontdekt. Het draait om de beveiligingstechniek WPA2, een standaard voor wachtwoorden. Veel internetrouters zijn op die manier beveiligd en communiceren ermee met de aangesloten apparaten.

Wifi-aanval
Door WPA2 via internet aan te vallen, lukte het de onderzoekers iemands internetverkeer af te luisteren. Daarvoor moesten ze wel bij de wifi-router in de buurt zijn. De twee noemen het lek 'KRACK'. Het is nog een probleem 'op papier': er zijn geen gevallen bekend waarin het lek werd misbruikt.

Update
Het wifi-lek is vooral een gevaar voor telefoons en tablets met Android 6.0 of nieuwer. Google, de maker van Android, heeft beloofd volgende maand met een oplossing te komen via een update. Fabrikanten van telefoons moeten die dan wel naar hun eigen klanten verspreiden. Bij oudere toestellen gebeurt dat lang niet altijd.

Zelf doen
Wat kunt u zelf doen? Houd in de gaten of uw telefoon of tablet de nieuwste updates heeft. Bezoek alleen beveiligde sites die 'https' voor hun webadres hebben staan (dus let goed op de letter S). Verricht geen privacygevoelige handelingen, zoals geld overmaken of uw rekeningnummer versturen, via sites die deze beveiliging niet hebben.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.