Menu Zoek

Handel in telefoonnummers van 50-plussers voor oplichting

vrijdag 26 juni 2020

Fraude met telefoonnummersCriminelen verkopen tienduizenden telefoonnummers van (vooral) 50-plussers door om te gebruiken voor WhatsAppfraude. Dat meldt RTL Nieuws.

De telefoonnummers zijn afkomstig van callcenters. Criminelen hebben die info in handen gekregen en verkopen dit door aan andere oplichters. Zij ontvangen dan een lijst waarin namen, telefoonnummers, namen van kinderen en bankinformatie staat. Met die info proberen de oplichters dan via WhatsApp mensen geld te ontfutselen.

Uit het onderzoek van RTL blijkt dat vooral de gegevens van 50-plussers worden verkocht. Deze leeftijdsgroep wordt door de criminelen gezien als het meest vatbaar, omdat zij hun kinderen momenteel vaak niet kunnen zien door de coronacrisis. Ook weten zij fraude nog niet altijd te herkennen.

Whaling

Deze vorm van WhatsAppfraude gaat vaak als volgt: een familielid vraagt via een zogenaamd nieuw telefoonnummer om geld. Er is meestal een bepaalde urgentie. Deze oplichtingstactiek heet whaling. Wees in dit geval extra alert. Controleer altijd of het daadwerkelijk de persoon is die u denkt te spreken.

Meer over whaling en hoe het te herkennen leest u in het artikel ‘Trap niet in Whaling’.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.