Menu Zoek

ID-kaart met inlogchip voor DigiD nu beschikbaar

dinsdag 5 januari 2021

digid_homeInloggen bij overheidsdiensten kan vanaf nu ook met een identiteitskaart met inlogchip. De vernieuwde ID-kaart moet dan wel eerst aangevraagd worden.

Om bij overheidsinstanties in te loggen is een DigiD nodig. Veel instantie versturen hun post digitaal: van gemeentes tot het UWV en van de Belastingdienst tot het CBR. Ook sommige zorgverzekeraars maken gebruik van DigiD. Het is eigenlijk een digitale identiteitskaart. Nu wordt er een optie geïntroduceerd tussen de digitale inlog en reguliere ID-kaart in: de identiteitskaart met inlogchip.

Maximale bescherming

Volgens de overheid zorgt inloggen met zo'n nieuwe identiteitskaart, met behulp van de DigiD-app, voor extra zekerheid en een maximale bescherming van persoonlijke gegevens. Er is immers een extra stap nodig. Het inloggen hiermee geeft daarom ook toegang tot zaken met de hoogste beveiligingsgraad, hoewel er momenteel nog geen zaken tot die categorie behoren.

Na het ontvangen van de nieuwe identiteitskaart, valt er enkele dagen later een pincode op de mat. Die is nodig om de inlogfunctie van de ID-kaart aan te zetten. Dat activeren is mogelijk per 11 januari 2021.

Meer over DigiD leest u in de artikelen ‘DigiD aanvragen’ en ‘Inloggen met de DigiD-app’.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.