Menu Zoek

Is Kaspersky nog veilig?

donderdag 17 maart 2022

KasperksyDe beveiligingssoftware van het Russische bedrijf Kaspersky ligt onder vuur. De Duitse cyberwaakhond BSI adviseert om die niet meer te gebruiken.

Waarschuwing BSI

Vanwege de oorlog in Oekraïne waarschuwt de BSI voor de mogelijkheid dat Russische bedrijven gedwongen worden mee te werken aan cyberaanvallen. Of aan andere manieren van digitale ontregeling. Het Russische Kaspersky maakt onder meer Kaspersky Anti-Virus en Kaspersky Internet Security. Beveiligingssoftware heeft toegang tot de hele computer, tablet of smartphone, want anders kan het zijn werk niet doen. Maar die toegang maakt het gemakkelijk om bijvoorbeeld spionage-activiteiten op te zetten.

Dreiging Kaspersky

Het is niet bekend en ook niet aangetoond dat Kaspersky op dit moment een bedreiging vormt voor gebruikers in Nederland. Maar het valt eenvoudigweg niet uit te sluiten. Neem daarom het zekere voor het onzekere en gebruik de Kaspersky-producten niet langer.

Installatie ongedaan maken

Verwijder een Kaspersky-product zoals elke ander programma. De stappen staan beschreven in het artikel 'Programma verwijderen in Windows'. Nadat het product is verwijderd, schakelt Windows automatisch het programma Defender in. De gratis virusscanner van Microsoft biedt voldoende bescherming tegen digitale dreigingen.

BSI

Het BSI (voluit Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik), is een Duits federaal overheidsorgaan. De Nederlandse tegenhanger is het Nationaal Cyber Security Centrum. Beide houden zich bezig met digitale kwetsbaarheden en dreigingen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.