Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Leer nepnieuws herkennen bij Beeld en Geluid

woensdag 16 januari 2019

Leer nepnieuws herkennenLeer nepnieuws herkennen. Beeld en Geluid organiseert hiertoe in samenwerking met SeniorWeb speciale ochtenden voor senioren.

Op sociale media gaat een foto rond van een jonge Donald Trump. Het onderschrift luidt in vertaling, 'Als ik me kandidaat zou stellen, zou ik dat doen als Republikein. Zij zijn de domste kiezers in het land. Ze geloven alles wat Fox News meldt. Ik zou kunnen liegen en ze zouden het allemaal geloven. Ik durf erom te wedden dat mijn verkiezingsresultaten geweldig zouden zijn. Donald Trump - People Magazine, 1998'. Opzienbarend nietwaar. Alleen, het probleem is dat Trump dit nooit heeft gezegd. Het is een schoolvoorbeeld van nepnieuws.

Nepnieuws over Trump

Nepnieuws herkennen

Hoe kom je er nu achter of je een bericht kunt geloven? Ga de uitdaging aan en train uzelf in nepnieuws herkennen. Het instituut Beeld en Geluid organiseert samen met SeniorWeb een reeks ochtenden onder de noemer 'Wijs met media voor plussers'. Aan bod komen onder meer de betekenis van nepnieuws en het delen van (persoonlijke) informatie op sociale media. Hoe gekleurd zijn de berichten die u leest of de beelden die u ziet? Hoe gaan de mediamakers te werk? Wat zijn de belangen van (nieuws)organisaties? Hoe herkent u nepnieuws en welke nieuwe technologieën worden er ingezet om desinformatie te verspreiden?

De ochtenden starten om 10.00 uur en duren twee uur. Ze worden gehouden op 13 februari, 15 maart, 19 april, 17 mei, 14 juni, 12 juli en 20 september. Tickets zijn te bestellen via de website van Beeld en Geluid en kosten 14,50 euro (10 euro voor SeniorWeb-leden).

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.