Menu Zoek

Mail met Privacy Checkup van Google is geen phishing

woensdag 6 januari 2021

Google phishingOntvangt u een vreemd mailtje van Google over een privacy checkup? Hoewel het misschien op phishing lijkt, is het dat niet!

Een mailtje van Google blijkt bij veel mensen verwarring te veroorzaken. In de Engelstalige mail wordt de ontvanger verzocht om zijn of haar privacy-instellingen eens goed onder de loep te nemen.

Adres en link

Doordat het mailtje in het Engels is, en omdat het in sommige gevallen in de spam-mailbox belandt, lijkt het enigszins verdacht. Maar wees gerust: het gaat niet om phishing, het is daadwerkelijk een mailtje van Google. Dat is bijvoorbeeld te zien aan het e-mailadres, dat gewoon eindigt op @google.com. Ook de links in de mail leiden naar echte Google-domeinen.

Wie doorklikt, komt wel op een Nederlandse pagina uit. Daarin worden een aantal suggesties gedaan op het gebied van privacy. Bijvoorbeeld ‘Webactiviteit automatisch verwijderen’ of ‘Locatiegeschiedenis automatisch verwijderen’.

Meer over privacy en Google leest u in het artikel ‘Privacy-instellingen van Google’.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.