SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Man breekt simpel in op betaalsysteem bus

donderdag 16 augustus 2018

Man breekt in op automaten KeolisEen inwoner van Almere heeft de kaartautomaten van busmaatschappij Keolis gehackt. Hij kwam de systemen heel simpel in.

Daarover schrijft Omroep Flevoland. De man, Melvin Morssink, zat in de bus en keek eens naar het scherm van de automaat om kaartjes te kopen. Hij zag een logo staan van het programma TeamViewer. Dat wordt gebruikt om op afstand toegang te krijgen tot een computer, bijvoorbeeld om iemand te helpen met een pc-probleem.

Op afstand inloggen

Melvin maakte een foto van het ID-nummer dat in beeld stond. Eenmaal thuis voerde hij dat nummer in bij TeamViewer. Hij gokte het wachtwoord 1234 en dat bleek te werken: hij was meteen in het systeem van Keolis (voorheen: Syntus) binnengedrongen. In de systemen zag hij betaalgegevens van passagiers van zeven bussen. Geen persoonlijke informatie, gelukkig. Ook kon hij de betaalautomaten uitschakelen op afstand.

De man nam contact op met Keolis en vertelde wat hij had gedaan. De maatschappij heeft het lek inmiddels verholpen. Melvin kreeg 700 euro voor het melden van het probleem.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.