SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Medische gegevens in eigen beheer

donderdag 22 maart 2018

Persoonlijke gezondheidsomgevingEr komt een persoonlijke gezondheidsomgeving waarmee iedereen zijn eigen medische gegevens kan beheren.

Minister Bruno Bruins (VVD) voor Medische Zorg en Sport meldt dit in een interview met de Volkskrant. Met de persoonlijke gezondheidsomgeving kan iedereen de eigen medische gegevens in beheer krijgen op elk gewenst apparaat. En wie daarvoor kiest kan deze gegevens delen met zorgverleners. De minister steunt de ontwikkeling met een subsidie van 3 miljoen euro.

Momenteel loopt er een proef met de persoonlijke gezondheidsomgeving, die deze zomer wordt afgerond.

Elektronisch patiëntendossier
De persoonlijke gezondheidsomgeving roept associaties op met het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) dat destijds op veel weerstand kon rekenen. Daardoor is er van een landelijk EPD uiteindelijk niets terechtgekomen. Maar de persoonlijke gezondheidsomgeving verschilt op essentiële punten van het EPD:

  • Het is niet één systeem voor alle Nederlanders. Gebruikers bepalen zelf welke gegevens erin komen. Dat gebeurt in overleg met de zorgverleners, zoals de huisarts, apotheek en het ziekenhuis, die de gegevens beschikbaar stellen.
  • De gebruiker bepaalt zelf welke informatie hij wil delen met welke zorgverlener.
Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.