SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Meest gemaakte fotoblunders: vingers of hand voor de camera

maandag 3 september 2018

Fotograferen met de smartphoneNegen op de tien ouderen met een smartphone maken foto’s met hun toestel, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 senioren. Bijna de helft van hen ontdekt na het fotograferen nog wel eens hun vingers of hand in beeld.

Met een vinger of hand de foto bedekken is de meest gemaakte fotoblunder onder senioren. Maar liefst 43 procent van hen heeft dit wel eens meegemaakt. Ook per ongeluk heel veel foto’s maken door het knopje te lang ingedrukt te houden, is iets wat velen overkomt (31 procent). Vergeten te flitsen of de camera scherp te laten stellen, waardoor foto’s mislukken, zijn foutjes die een kwart van de ouderen begaan. En één op de vijf senioren heeft wel eens per ongeluk een belangrijke foto verwijderd.

Waarvan maken senioren foto’s?

Twee derde van de senioren maakt nooit selfies met hun smartphone. Het is dan ook geen verrassing dat selfiesticks niet erg populair zijn onder ouderen, slechts 4 procent gebruikt deze. Van familie en vrienden worden daarentegen wel heel vaak foto’s gemaakt (66 procent). Ook een dagje uit of feestje (38 procent), belangrijke gebeurtenissen (34 procent) en de natuur (29 procent) zijn populaire onderwerpen waarvan men met de smartphone vaak foto’s maakt. Huisdieren en hobby’s zijn voor maar 15 procent van de senioren een geliefd foto-onderwerp.

Hoe delen senioren hun foto’s?

Fotograferen met de smartphone is handig, want je hebt deze altijd bij je en het delen van foto’s met anderen is heel eenvoudig. WhatsApp is dé manier voor senioren om hun leukste plaatjes te delen te delen met familie en bekenden (82 procent). Circa de helft deelt ze ook via e-mail. Sociale media zoals Facebook of Instagram worden hiervoor veel minder gebruikt (16 procent), evenals apps zoals Dropbox, Google Foto’s en WeTransfer (9 procent). Een heel klein deel heeft al het gemak ontdekt van foto’s swipen van het ene naar het andere toestel (bijvoorbeeld via FotoSwipe).

SeniorWeb helpt met stap-voor-stapuitleg

Hoewel de meeste senioren prima kunnen fotograferen met hun smartphone, zijn er ook mensen die niet goed weten hoe dit werkt, wat er allemaal mogelijk is of die geen idee hebben hoe ze hun smartphone-foto’s kunnen afdrukken. Kijk voor meer informatie over fotograferen op seniorweb.nl/fotografie. Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.