Menu Zoek

Meeste online criminaliteit niet gemeld

maandag 25 september 2017

Digitale criminaliteitDriekwart van alle misdaden via internet wordt niet bij de politie of instanties gemeld. Vier jaar geleden meldden mensen vaker wat hun was overkomen.

Het CBS publiceerde een bericht over online criminaliteit in 2016, vorig jaar dus. Toen werden ongeveer 2,5 miljoen internetmisdaden gepleegd. Maar een kwart daarvan werd bij de politie of een ander instantie gemeld. Het ging vooral om fraude waarbij iemand zich voordoet als een ander en oplichterij bij aankoop of verkoop van spullen.

Senior minder vaak de dupe
65-plussers zijn minder vaak slachtoffer dan mensen tot 45 jaar. Mensen met een hogere opleiding zijn ook vaker de klos dan langer opgeleiden. Er is geen verschil tussen de grote stad en het plattegrond met aantallen slachtoffers.

Aangifte doen
Vier jaar geleden meldde nog een op de drie slachtoffers zich, nu nog maar een op de vier. De meldingen bij de politie blijven stabiel, maar bij banken en organisaties voor consumenten komen minder meldingen binnen. Iets meer mensen doen aangifte via internet, vergeleken met een paar jaar geleden.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.