SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Microsoft in de fout met gegevens Windows-gebruikers

vrijdag 13 oktober 2017

Windows 10Microsoft overtreedt de wet met Windows 10. Het systeem verwerkt gegevens van gebruikers op een manier die niet mag.

Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. De problemen spelen met Windows 10 Home en Pro. Home is de meest gangbare editie die veel mensen gebruiken. Onderaan dit bericht staat hoe u zelf controleert welke versie u op de computer hebt staan.

Gegevens verzamelen
Microsoft verzamelt via Windows 10 gegevens van gebruikers. Niet duidelijk is welke gegevens het zijn. Ook is er te weinig informatie over waar het bedrijf de gegevens voor gebruikt. Dat is onder meer voor advertenties die aansluiten bij iemand interesses. Maar ook om problemen met apps op te sporen. Voor het verwerken van persoonsgegevens is toestemming van de gebruiker nodig. Daar vraagt Microsoft niet duidelijk genoeg om.

Wat geeft u prijs?
Wie Windows 10 gebruikt met de standaardinstellingen, geeft zo allerlei gegevens over zichzelf vrij. Bijvoorbeeld over hoe vaak iemand een bepaalde app in Windows 10 gebruikt. En over de websites die iemand bezoekt met internetprogramma Edge. Microsoft maakt als het ware non-stop foto’s van het computergedrag van Windowsgebruikers en stuurt dit naar zichzelf. Dat mag niet zonder toestemming.

Zelf doen
Microsoft laat weten de problemen te willen verhelpen. Hoe en wanneer dat gebeurt, is niet bekendgemaakt. Wel heeft het bedrijf een reactie gegeven op het bericht van de Autoriteit Persoonsgegevens: Microsoft’s reactie op zorgen rondom Windows 10 in Nederland.

Controleer Windows 10

Zo controleert u welke versie van Windows 10 u gebruikt:

 • Klik op de knop Starten.
 • Klik op Instellingen (het pictogram met het tandwiel).
 • Klik op Systeem. Ziet u dit niet, dan bent u mogelijk verder in het menu ‘Instellingen’ dan nodig is. Klik dan linksboven op de pijl naar links tot u terug bent in het hoofdmenu en de pijl is verdwenen.
 • Klik op Info.
 • In het rechterdeel van het venster staat achter ‘Editie’ uw versie van Windows 10.
 • Klik op de pijl linksboven tot u weer in het hoofdmenu bent.
 • Klik op het kruisje rechtsboven om ‘Instellingen’ te sluiten.

Wilt u controleren of de instellingen bij u goed staan in verband met de privacy? Lees ook ons artikel ‘Windows 10: privacy-instellingen na de Creators Update’ voor meer informatie over wat u zelf kunt doen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.