Menu Zoek

Nabestaande mag Facebookaccount beheren

woensdag 29 juli 2015

FacebookFacebook heeft in ons land een nieuwe functie actief gemaakt. Mensen kunnen voortaan iemand aanstellen die het account gaat beheren na overlijden.

Naar zo’n functie was veel vraag. Als iemand komt te overlijden, kan dat bij Facebook gemeld worden. De gebruiker wordt dan inactief gemaakt en de pagina krijgt een herdenkingsfunctie. Andere opties waren er niet. Vanaf nu kunnen mensen zelf bepalen wat er gebeurt na overlijden. Familieleden vinden het bijvoorbeeld vaak fijn om foto’s te kunnen downloaden ter nagedachtenis. Dat gaat alleen lastig zonder toegang tot het account. Met de nieuwe opties is dat geregeld.

Twee opties
Er zijn twee opties. De eerste is iemand aanstellen die na een overlijden het account mag beheren. Die persoon kan niet alles doen; een status veranderen kan bijvoorbeeld niet. Maar foto's en berichten downloaden wel. Privéberichten lezen is wegens privacy uitgezonderd. De tweede optie is het account laten verwijderen na melding van het overlijden. Dat is heel definitief. Het account wordt van internet gehaald en niemand kan de foto’s nog bekijken of de berichten lezen. Ook nabestaanden niet.

Iemand aanwijzen
Beide opties zijn terug te vinden in het menu 'Instellingen'. Hieronder een korte uitleg over hoe u een ander aanwijst om het account te beheren. De genoemde handelingen zijn voor op de pc.

  • Surf naar www.facebook.nl en log in als dat nodig is.
  • Klik rechtsboven op het donkerblauwe driehoekje.
  • Klik in het uitklapmenu op Instellingen.
  • Klik links in beeld op Beveiliging.
  • De beveiligingsopties openen in het midden van het scherm. Klik rechts van de optie ‘Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus’ op Bewerken.
  • Nu verschijnt een venster met uitleg. In het midden staat een wit veld. Typ de eerste letters van de naam van degene die uw account gaat beheren. De namen die van toepassing zijn, verschijnen in beeld.
  • Klik de juiste naam aan en klik op Toevoegen.
  • Nu is het mogelijk die persoon een bericht te versturen. Vul de standaardboodschap aan en klik op Verzenden. De persoon wordt geïnformeerd. Klik op OK om de melding daarover weg te klikken. U kunt ook klikken op Niet nu om geen bericht erover te versturen.
  • Klik op Sluiten.
Terug naar het overzicht
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.