Menu Zoek

Nieuwe generatie nepmails is uit op uw geld

donderdag 19 november 2015

PhishingDe Belastingdienst of Ziggo vraagt u om te betalen met een digitale voucher? Natuurlijk niet!

Criminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om u een hak te zetten. De nieuwste nepmails nodigen u uit om te betalen via digitale vouchers (een voucher is een bon die recht geeft op iets). De vouchers zelf zijn volstrekt legaal, maar criminelen zetten ze in voor hun eigen doeleinden. Dus bedenk: geen enkele instantie of winkel zal u vragen te betalen met vouchers. Als u een e-mail krijgt waarin gevraagd wordt om te betalen met een voucher, dan is het niet in de haak.

Wat voor vouchers?
3V vouchers. Wij hadden er nog nooit van gehoord. Maar ze bestaan toch al een tijdje. 3V heeft ze bedacht in samenwerking met Visa. Overal waar Visa wordt geaccepteerd kan met de voucher betaald worden. Zie de voucher als een tijdelijke creditcard. Vooraf betaalt u de waarde van de kaart. Dit kan een bedrag zijn tussen de 20 en 150 euro. Daarna activeert u de kaart waarna deze vier maanden geldig blijft. Met de kaart betaalt u overal waar Visa wordt geaccepteerd.

Wat doen de criminelen hiermee?
Criminelen doen het volgende: ze laten u een 3V voucher kopen. En tot zover is er nog niets aan de hand. Maar nu komt stap twee: de criminelen linken naar een pagina waar u de voucher activeert. Zogenaamd. Want in werkelijkheid geeft u de activatiecode door aan de criminelen. En die kunnen daarna de kaart echt activeren en de waarde ervan verzilveren.

Voorbeelden van deze oplichtingspraktijken
De Fraudehelpdesk meldt een nepmail uit naam van de Belastingdienst. Daarin gebeurt precies wat we hierboven hebben beschreven. En de redactie van SeniorWeb kreeg een nepmail uit naam van Ziggo. Daarin wordt gedreigd met een incasso als we niet onmiddellijk onze betalingsachterstand voldoen. Verder is ons ook een nepmail bekend uit naam van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

In al deze nepmails vindt u twee links:

  • De eerste link voert naar een pagina waar u een 3V voucher aanschaft. Met die pagina is niets mis. Dit is de echte pagina van het bedrijf 3V. Bekijk hem om een indruk te krijgen: Online een 3V voucher kopen.
  • De tweede link voert naar een pagina waar u de activatiecode van de voucher invult. Deze pagina is nep! Het is de bedoeling dat u de activatiecode hier achterlaat. Zodat de crimineel de waarde van de voucher heel eenvoudig (en legaal!) kan verzilveren. Met de pagina zelf is niets mis dus u kunt gerust een voorbeeld bekijken. De link uit onze Ziggo-nepmail gaat naar de volgende pagina: Voer uw betaaltegoed in. Zoals u zult zien doen de criminelen hun best dit eruit te laten zien als een pagina van Ziggo.

Pas op
Eigenlijk is deze vorm van oplichting heel eenvoudig te negeren. Welke instantie of winkel zou kiezen voor een betaalsysteem dat zo ingewikkeld in elkaar zit? Dus trap er niet in. Krijgt u een mail waarin wordt gevraagd om een 3V voucher aan te schaffen, negeer de mail. Gooi hem meteen weg. Hieronder ziet u een voorbeeld van de nepmail uit naam van Ziggo.

Nepmail Ziggo


Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.