Menu Zoek

Ondersteuning bij de digitale belastingaangifte

donderdag 1 maart 2018

BelastingaangifteDe belastingaangifte gaat vandaag, donderdag 1 maart, weer van start. U kunt van 1 maart tot 1 mei digitaal aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2017.

Mensen kunnen de belastingaangifte tegenwoordig online invullen via de website of de app van de Belastingdienst. Steeds meer gegevens zijn dan al vooraf ingevuld. Deze hoeven alleen gecontroleerd en aangevuld te worden. Het wordt dus steeds makkelijker, of toch niet? SeniorWeb vroeg in een online enquête 981 SeniorWeb-leden naar de (digitale) belastingaangifte.

Zelf doen of hulp inschakelen?
De meeste ondervraagden doen online aangifte. Slechts 4% geeft aan de aangifte op papier in te vullen. Het invullen van de aangifte doet men goed op tijd. Ruim 80% vult de aangifte zo snel mogelijk of in ieder geval vóór 1 april. Slechts 2% doet dit op het allerlaatste moment.

Zes op de tien leden vult zelfstandig hun belastingaangifte in. De rest laat het vaak voor hen invullen (28%), en een deel vult het samen met iemand anders in (12%). Samen invullen doet men het meeste met de partner/een familielid (32%) of een medewerker van een ouderenbond/vakbond (31%). Een vriend/bekende of betaalde belastingadviseur wordt veel minder vaak voor hulp ingeschakeld. Bij de mensen die de aangifte door iemand anders laten invullen is juist de belastingadviseur het meest populair (53%).

Moeilijk of niet?
De meeste leden hebben geen moeite met het doen van de belastingaangifte. Van de mensen die zelf hun belastingaangifte invullen heeft slechts 13% daar moeite mee. Degenen die het samen met iemand invullen vinden het logischerwijs vaker moeilijker (35%). Men vindt vooral de juiste gegevens invullen en controleren (49%) en de woorden/termen die gebruikt worden (33%), lastig. Met het gebruik van de website of app heeft men opvallend weinig moeite (11%). Voor mensen die wel moeite met de website/app hebben blijkt de weg vinden tussen de verschillende onderdelen van de online aangifte en het opzoeken van uitleg over gebruikte woorden/termen, vaak lastig.

Wegwijzer Digitale Belastingaangifte
SeniorWeb wil mensen ondersteunen met het doen van hun digitale aangifte en heeft daarom de Wegwijzer Digitale Belastingaangifte ontwikkeld. Deze geeft duidelijke uitleg over alle stappen van het digitaal aangifte doen. Tevens bevat het uitleg over de voorbereiding van het aangifte doen: het aanvragen van DigiD, het activeren van MijnOverheid en de bijbehorende Berichtenbox raadplegen.

Informatie over de digitale overheid
Naast de belastingaangifte kunnen steeds meer andere overheidszaken digitaal worden geregeld, zoals toeslagen of vergunningen aanvragen. In de enquête gaf drie kwart van de leden aan positief tegenover deze digitalisering van de overheid te staan. Voor mensen die meer over dit onderwerp willen weten is er nu een nieuwe themapagina: www.seniorweb.nl/mijnoverheid, met een handige kennisquiz.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.